Ravintola Villa Lilla // Rosé-ilta 25.5.2022



Toukokuussa aina yhtä hurmaavassa ravintola Villa Lillassa järjestettiin sekä riesling- että roseeviiniteemaiset illalliset. Koska varsinkin kesä on roseeviinien aikaa, päätimme laittaa taas reippaasti tossua toisen eteen ja reippailla Rosé-iltaan (98 €/hlö), koska luvassa olisi varmasti hyvää ruokaa ja hyviä viinejä.



Alkumalja
Legras & Haas Rosé Brut (Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir; 48,60 €)

Alkumaljana tarjoiltu Legras & Haasin roseesamppanja oli marjainen, raikas ja hyvin hapokas. Sen aromeissa oli karpaloa ja aavistus vadelmaa.



Kevyesti savustettua taimenta, piparjuurimoussea ja retiisislawia
Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé (Ranska; Pinot Noir; 23,98 €
Blackbook Winery Controversy Pinot Meunier Rosé (Sussex, Englanti; 30,09 €)
That's Neiss Pinot Noir Rosé Trocken (Saksa; 14,98 €)

Alkuruokana tarjoiltiin kevyesti savustettua taimenta piparjuurimoussen ja retiisislawin kanssa, ja sen seuraksi yhdistettiin kolme eri roseeta.

Ranskalainen Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé oli metsämansikkainen ja hennon vadelmainen. Vaikka se olikin tehty Pinot Noirista, siitä oli huomaavinaan myös Sancerren alueen valkoisen lajikkeen Sauvignon Blancin herukkaa ja nokkosta - niin mieli vain tekee tepposiaan. Viini oli hapokas, mutta myös miellyttävän marjainen. Jälkimaussa maistui yrttejä.

Tasaisen varma ja tyylikäs viini oli meidän kummankin mielestä alkuruoan kanssa paras valinta.

Toisena viininä oli melkoinen yllättäjä! Sussexilainen Controversy Pinot Meunier Rosé oli melkoisen huisa, sillä heti ensimmäisellä nuuhkaisulla siitä sai natuviiniviboja, oksidoitunutta omenaa ja pähkinää. Samppanjoista enimmäkseen tutusta Meunier-lajikkeesta tehdyn roseen teossa on käytetty paikallisia hiivoja. Lempeän hapokas viini kesyyntyi ruoan kanssa hillitymmän omenaiseksi ja kyllä, yhdistelmä toimi oikein hyvin.

That's Neiss Pinot Noir Rosé Trocken jäi hieman edellisen viinin jälkeen paitsioon, vaikka se onkin muuten hieno viini. Sen tuoksussa oli sitrusta ja metsämansikkaa, samoin maussa. Oikeastaan oli vaikea sanoa, olisiko That's Neiss sittenkin ollut ruoan kanssa parempi kuin ensimmäinen viini... Marjut jäi arpomaan oikeaa vastausta.



Kananpoikaa, sitruunapolentaa ja broccolinia
Baron M Jardin du Amour 2020 (Ranska; 24,98 €)
Château Gassier 946 Rosé 2018 (Ranska; 49,98 € vuosikerta 2021)
Aix Provence Rosé 2020 (Ranska; 24,01 € vuosikerta 2021)

Kananpojan, sitruunapolentan ja broccolinin kanssa siirryimme ehkä yhdelle tunnetuimmista roseeviinialueista eli Ranskan Provenceen. Annos jäi näköjään kuvaamatta, mutta viinit eivät... 

Isosta pullosta tarjoiltu Baron M Jardin du Amour oli raikkaan hapokas, sitruksinen ja yrttinen sekä punamarjainen, vadelmainen ja mansikkainen. Vaikka viini oli kevyt, se toimi hyvin ruokaviininä. Erilaisia rypälelajikkeita siihen oli käytetty runsaasti: Grenache Blanc, Vermentino, Mourvèdre, Grenache Noir, Syrah, Cinsault ja Cabernet Sauvignon

Château Gassier 946 Rosé 2018 oli mukana osoittamassa, että hyvin tehdyt roseeviinit voivat myös ikääntyä tyylikkäästi. Vaikka viini olikin ranskalainen, meille sen tuoksu ja maku toivat jostain syystä mieleen italialaiset punaviinit. Viinin tuoksussa oli kirpeitä punaisia marjoja, puolukkaa ja punaherukkaa sekä yrttejä. Viinin maku puolestaan oli hieman tuhdimpi kuin muiden illan roseiden, vaikkakin pehmeä. Siinä tuntui myös hieman mausteita, varsinkin roseepippuria. Käytetyt rypälelajikkeet olivat Grenache Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cinsault, Vermentino ja Ugni Blanc.

Château Gassier 946 Rosé oli Marjutin mielestä paras viini pääruoan kanssa ja meidän kummankin mielestä koko illan paras rosee.

Aix Provence Rosé 2020 tarjoiltiin myös vähintäänkin riittävän kokoisesta pullosta. Se oli ehdottomasti hurmaava kesärosee: kevyt, raikas ja hapokas, yrttinen ja valkoherukkainen. Lisäksi sitä saa useissa eri kokoisissa pulloissa, Alkossakin on tavallisen 0,75 l pullon lisäksi magnum, Jeroboam (3 l) ja Mathusalem (6 l). Käytettyjä lajikkeita ovat Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan ja Grenache Noir.

Jussin mielestä Aix Provence Rosé maistui parhaiten pääruoan kanssa.



Gruyere- ja taleggio-juustot, porkkanahilloke
Dalva Rose Port (Portugali; 24,97 €)

Välijuustojen - gruyeren ja taleggion - kanssa tarjolla oli hieman harvemmin vastaan tulevaa roseeportviiniä, joka toi mieleen tawny-tyyliset portit. Viinin tuoksu oli karpaloinen sekä hieman kukkainen. Alkoholi tuntui hieman - mieleen tuli grappa, mutta se ei haitannut yhtään, sillä Marjut rakastaa grappaa. Myös portviinin maku oli marjainen, siinä hallitsivat puolukka ja puolukkahillo, karpalo ja vadelma. Jälkimaussa maistui mausteita.

Juustojen kanssa roseeport sopi hyvin - ja vaikka toiset hieman saattavatkin paheksua hyvän portin väärinkäyttöä, siitä voisi sekoittaa kesäisiä drinkkejä, vaikkapa roseeport & tonicin.



Raparperitartaletti ja mansikkaa
Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2018 (Itävalta; Blaufränkisch ja pinot noir; 18,21 € / 0,375 l)

Kirpeän raparperitartaletin kanssa tarjolla oli itävaltalainen Beerenauslese, hurmaavan makea viini (sokeria 140 g/l). Sen tuoksussa oli makeaa vadelmaa ja hunajaa sekä trooppisia hedelmiä, ja viinin maku pelasi hyvin yhteen tartaletin maun kanssa.