Etätasting: Weinwelt Langefeld – Georgia, maailman vanhin viinimaa 14.11.2020

Muistellaan edelleen viime vuotta. 

Weinwelt Langefeld järjesti 14.11.2020 etätastingin, jonka aiheena olivat georgialaiset viinit. Kutsuimme Kallion kirjeenvaihtajan ja toisen viiniklubilaisen meille tutustumaan viineihin.

Kuuden pullon maistelupaketti maksoi 149,90 € ja saimme sen mukana myös muutaman georgialaisen ruoan reseptin. Paketissa oli kolme valkoviiniä, yksi roseeviini ja kaksi punaviiniä. Itse tastingissa oli etäyhteyden kautta mukana myös luomuviinien asiantuntija Zoltán Kovács-Gokiel.

Georgian uskotaan olevan Euraasian vanhin paikka, jossa rypäleitä on kasvatettu viiniä varten. Viinin valmistus aloitettiin arkeologisten löytöjen perusteella alueella nuoremmalla kivikaudella 8 000 vuotta sitten. 

Georgialainen tapa valmistaa viinejä maahan haudatuissa kvevri/qvevri-saviruukuissa on ollut mukana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa vuodesta 2013 lähtien. Tapa sai alkunsa, kun Etelä-Kaukasuksen alueella asuvat ihmiset huomasivat, että villirypäleiden mehu muuttui viiniksi, kun se oli haudattu maahan talveksi. Tästä kehittyi viininvalmistus noin 6 000 e.Kr. Pisimmillään viini saatettiin haudata maahan jopa 50 vuodeksi. 

Kvevrien lisäksi viinin valmistamiseen ja varastointiin käytettiin myös muita saviastioita. Vanhat tavat ovat säilyneet muutenkin, sillä joillain alueilla viiniä juodaan edelleen juomasarvesta (kantsi). Myös oranssin viinin eli kuoriensa kanssa käyneen valkoviinin uskotaan saaneen alkunsa Georgiasta.

Georgiassa kasvaa lähes 400 paikallista rypälelajiketta ja 600 tunnistettua lajiketta (sekä paljon villejä tunnistamattomia lajikkeita), mutta kaupallista käyttöä varten niistä viljellään vain 38 lajiketta. Pääviininviljelyalueita on viisi:

  • Kakheti, johon kuuluvat Telavi ja Kvareli, tuottaa 70 % rypäleistä
  • Kartli
  • Imereti
  • Racha-Lechkhumi ja Kvemo Svaneti
  • Adjara

Ruokana hatsapuria, pähkinätäytteisiä munakoisorullia, granaattiomenansiemeniä, mintulla maustettuja juustorullia, pinaattia saksanpähkinöiden kera, punajuuri-luumusalaattia, suolakurkkua, adjika-kastiketta, khinkali-nyyttejä vegejauhistäytteellä (ja vuoden harmaimman päivän kunniaksi alkudrinksuna lonkeroa)

Neuvostoliiton aikaan monissa muissa itäblokin maissa viinintuotanto väheni tai hiipui lähes kokonaan, mutta georgialaiset viinit olivat suosittuja ja kasvavan kysynnän myötä myös viininviljelylle varattu pinta-ala kasvoi siihen saakka, kunnes Gorbatšovin raittiuskampanjan aikaan monet vanhat viinitarhat leikattiin maan tasalle.

Nykyisin Georgia tuottaa entisistä neuvostotasavalloista toiseksi eniten rypäleitä Moldovan jälkeen. Viiniä valmistavat tuhannet pienet viljelijät pääasiassa perinteisin menetelmin. Niiden lisäksi viiniä tuotetaan luostareissa ja nykyaikaisilla viinitiloilla. Viinintuotanto oli vuonna 2010 15,8 miljoonaa pulloa, mutta Georgian Ympäristönsuojelu- ja maatalousministeriön mukaan vuonna 2019 maasta vietiin 94 miljoonaa pulloa viiniä (0,75 l) 53 eri maahan, suurin osa (48 %) Yhdysvaltoihin.

Gotsa Tsitska-Tsolikouri 2017

Tsitska on Länsi-Georgian vanhimpia viljeltyjä valkoisia rypälelajikkeita. Runsassatoinen, myöhään kypsyvä rypäle tuottaa hyvin hapokkaita, mutta hedelmäisiä viinejä. Sitä käytetään enimmäkseen kuohuviinien valmistukseen. Aromeissa on päärynää, sitrusta, hunajaa ja melonia.
Tsolikouri/Tsalikouri on valkoinen rypälelajike, joka on ollut suosittu 1800-luvulta lähtien. Se tuottaa täyteläisiä ja maltillisen hapokkaita viinejä, joilla on hyvä kypsytyspotentiaali. Tätäkin rypälettä käytetään enimmäkseen kuohuviinien valmistukseen. Aromeissa on sitrusta, keltaisia hedelmiä ja kukkaisuutta.

Viinin tuoksussa oli omenaa monella tavalla: kypsää omenaa, omenankotaa, jo hieman ruskistunutta omenaa ja omenasiideriä sekä kypsää sitrusta ja aprikoosia. Maku oli kuiva ja omenainen, ja jälkimaussa tuntui hieman vaniljaa. Viini ei ollut kovinkaan hapokas, mutta se oli silti ryhdikäs. Ilmaantuminen muutti viinin makua raikkaammaksi. Viini sopi parhaiten luumu-punajuurisalaatin ja munakoisorullien kanssa.

Jakeli Rkatsiteli-Kisi 2018

Rkatsiteli on Georgian eniten viljelty valkoviinirypäle ja yksi vanhimmista tunnetuista rypäleistä. Georgiasta on löydetty saviastioita, joissa on ollut 5 000 vuotta vanhoja rkatsitelin siemeniä. Rypäle kestää hyvin kylmää ja tuottaa runsaasti satoa. Peräti 18 % kaikesta Neuvostoliitossa tuotetusta viinistä oli tehty rkatsitelista. Rypäleestä tehdyt viinit ovat hapokkaita ja niissä on usein kukkaisia ja mausteisia aromeja.
Kisi-rypälettä pidetään Mtsvanen ja Rkatsitelin risteytymänä. Rypäle on pienisatoinen ja kypsyy satokauden puolivälissä. Kvevrissä kypsyttäminen tuo Kisi-viinien aromeihin kypsää päärynää, tupakkaa, kukkaisuutta ja saksanpähkinää.

Viinin tuoksussa oli kuivahedelmää, hieman omenahilloa, persikkaa, hunajaa ja kvitteniä. Maku oli aluksi makea, mutta muuttui pian kuivaksi ja tanniiniseksi (kyllä, valkoviineissäkin voi olla tanniineja varsinkin, kun Georgiasta puhutaan, mm. kuorikontakti aiheuttaa sen). Maussa oli tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta. Viini sopi kaikkien suolaisten syötävien kanssa ja oikeastaan kaipasikin ruokaa seurakseen.

Tsikhelishvili Rkatsiteli 2016

Viineistä ikääntyneimmän aromeissa luvattiin olevan sherryä, seetriä ja kvitteniä. Se on käynyt kvevrissä ja ollut seitsemän kuukautta kuorikontaktissa rypäleiden kanssa.

Lupaukset pitivät paikkansa: väriltään hyvin oranssin viinin tuoksussa oli simamaista sitrusta ja hunajaa, viikunaa ja pähkinää. Kuivasta, oksidoituneesta ja runsaan pähkinäisestä mausta tuli mieleen kuivan sherryn lisäksi portviini, siinä oli runsaasti pähkinää. Jälkimaussa oli maun aromien lisäksi joulumausteita. Ruoista viini sopi parhaiten punajuuren kanssa.

Gotsa Tavkveri 2017

Tavkveri-rypälelajike kypsyy myöhään ja on luonnostaan makea. Tavkveriä viljellään ensisijaisesti Kartlin alueella. Se on monipuolinen rypäle, josta tehdään kuohuviiniä, roseeta, punaviiniä ja makeaa viiniä. Aromeissa on herukkaa, maanläheisyyttä ja yrttisyyttä.

Viini on ollut seitsemän kuukautta kuorikontaktissa ja kypsynyt kahdeksan kuukautta kvevrissä.

Roseeviini oli väriltään voimakaan vaaleanpunainen/pinkki. Sen tuoksussa oli runsaasti metsämarjaa sekä hieman hapankirsikkaa. Hapokas maku oli kevyt, tanniineja ei ollut kovin paljon. Maussa oli kirpeämpää marjaisuutta kuten karpaloa, puolukkaa ja punaherukkaa. Viini sopi parhaiten munakoisorullien ja khinkali-nyyttien kanssa.

Iberieli Saperavi 2018

Saperavi-rypäle kuuluu teinturier-rypäleisiin, toisin sanoen tumman kuoren lisäksi myös rypäleen hedelmäliha ja siitä puristettu mehu on punaista. Saperavista tuotetaan sekä kuivia että makeita viinejä, joiden aromeissa on yrttejä (rosmariini, minttu, laakerinlehteä), marjoja ja kuivattuja marjoja (vadelmaa, luumua, mustaherukkaa) sekä lakritsaa, mustapippuria, tupakkaa ja makeita mausteita.

Viini on ollut kuorikontaktissa kaksi viikkoa ja kypsynyt 7 kuukautta kvevrissä.

Viinin tuoksussa oli kypsiä tummia marjoja. Sen maku oli kevyt ja makeahko sekä kevyen tanniininen. Luumuhillon ja mausteiden lisäksi maussa tuntui lakritsaa ja savua, jälkimakua hallitsivat yrttisyys ja mustaherukka. Viini sopi parhaiten khinkali-nyyttien kanssa.

Papari Valley Saperavi 2018

Viini on ollut kuorikontaktissa kaksi viikkoa ja kypsynyt yhdeksän kuukautta kvevrissä.

Viinin tuoksussa oli lakritsaa, herukkahilloa, boysenmarjaa ja luumua sekä hieman kirsikkaa. Maku oli pehmeä ja toisti tuoksun aromeja, tanniinejakin oli jo ihan muhevasti ja viinin hapokuus oli hyvä. Viini sopisi erinomaisesti grilliviiniksi ja olisi kaivannut liharuokaa seurakseen. Se oli meidän kaikkien suosikki.

Summa summarum

Aiemmin georgialaisia viinejä on pitänyt lähinnä makeina punaviineinä, mutta oranssiviinit, kvevriviinit ja muut perinteisillä tavoilla tehdyt viinit ovat opettaneet uutta - esimerkiksi sen, että valkoviineissäkin voi olla rapsakasti tanniineja. Nämäkin viinit olivat melko huisia, eivät välttämättä niitä helpoimmin juotavia, mutta kieltämättä mielenkiintoisia.