Näyte / Wineworld Finland
Antiche Terre Solo Passione Rosso
Veneto, Italia; Corvina
Veronese, Rondinella, Cabernet Sauvignon
Pullo (2018) 10,99 €
Hanapakkaus (vuosikertaa ei ilmoitettu) 36,75 € / 3 l
Pullo vai hanapakkaus eli humppakuutio, laatikkoviini, pänikkä, pönikkä, tonkka..? Molemmilla on puolensa. Pullo on klassikko: se on kätevän kokoinen ja sopii varsinkin aidolla korkilla varustettuna viinin pitkäaikaiseen varastointiin. Hanapakkaus taas on näppärä ottaa mukaan, jos viiniä pitää varata enemmänkin, viinin litrahinta on edullisempi, pakkaus on kevyt ja ekologinen ja avattu viini säilyy viileässä usean viikon ajan toisin kuin pullossa.
Toisaalta hanapakkaus herättää kysymyksiä. Onko laatikossa varmasti samaa viiniä kuin pullossa? Valmistetaanko viini eri tavalla eri pakkauksia varten? Käytetäänkö tonkkaviiniin enemmän sulfiitteja, jotta se säilyisi paremmin? (Näihin kysymyksiin emme tämän viinin osalta selvittäneet vastauksia.)
Näin koronaepidemian aikaan hanapakkausten myynti on lisääntynyt - mekin ehdimme jo viime vuonna hämmästellä paikallisen Alkon tyhjentyneitä hyllyjä. Itse ostamme viinimme yleensä pulloissa, sillä 1,5-3 litran hanapakkaukset ovat kahdelle ihmiselle hieman liian isoja varsinkin, kun haluamme kokeilla eri viinejä.
Saimme maahantuojalta Antiche Terre Solo Passione Rosso -punaviiniä ennen joulua, joten pääsimme viimein testaamaan käytännössä meitä mietityttäneen asian: maistuuko pulloviini erilaiselle kuin humppakuutioviini?
Antiche Terre Venete on Pohjois-Italian Venetossa Valpolicellan alueella sijaitseva perheyritys. Solo Passione -viini on tehty osin appassimento-menetelmällä eli osa siihen käytetyistä rypäleistä on kuivattu, mikä tuo sen makuun täyteläisyyttä, pehmeyttä ja jonkin verran makeutta. Viini on tumman marjainen ja nahkainen, jonkin verran kahvinen ja mausteinen sekä odotusten mukaisesti pehmeä ja mehukas, kaiken kaikkiaan varsin helppoa ja miellyttävää juotavaa. Viinin tanniinit ovat pehmeät, mutta sopiva hapokkuus tuo siihen ryhtiä.
Mutta oliko pullolla ja hanapakkauksella eroa?
Alkon mukaan viineissä on hieman eroja: molemmissa on alkoholia 13,5 %, mutta pulloviinissä on sokeria 7,0 g/l ja hanapakkausviinissä 8,0 g/l. Hapot ovat lähes samat: pullossa 5,3 g/l ja hanapakkauksessa 5,2 g/l.
Myös kuvaukset eroavat: pulloviini on "keskitäyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, punaherukkainen, metsämarjainen, hennon suklainen" ja hanapakkausviini "täyteläinen, keskitanniininen, karpalohilloinen, mansikkainen, kevyen mustaherukkainen, mausteinen". Koska sanalliset kuvaukset ovat subjektiivisia ja ne on todennäköisesti kirjoitettu eri aikoina, ei takerruta niihin sen kummemmin, vaan maistellaan itse.
Sokkomaistelussa Marjutin mielestä hanapakkauksen viini oli hieman rusertavampi - sen vuosikertaa ei ilmoiteta, mutta tuskin viinien iässä kuitenkaan vuosien eroja on. Jussin mielestä se oli hieman makeampi ja kirpeämpi kuin pulloviini ja marjaisuudessa tuntui tummien marjojen lisäksi karpaloa.
Pulloviini oli Marjutin mielestä lempeämpi ja hieman yrttisempi ja makeampi kuin hanapakkauksen viini. Jussin mielestä sen marjaisuus oli kypsempää kuin hanapakkausviinin. Pulloviini tuntui myös aavistuksen kehittyneemmältä ja kypsemmältä kuin hanapakkausviini.
Suuren suuria eroja emme havainneet, lähinnä maistoimme viinin makeuden eri tavoin. Tietenkin viini kehittyy pullossa eri tavalla kuin hanapakkauksessa ja se todennäköisesti käsitellään eri tavoin ennen pullotusta/pakkausta säilyvyyden maksimoimiseksi, joten se ja oma mielikuvitus selittävät hyvin pitkälle nekin pienet erot.
Joka tapauksessa viini on mainio seurusteluviini kuten appassimento-menetelmää hyödyntävät viinit useimmiten ovat. Hyvässä seurassa pullo menee taatusti nopeasti, joten kannattanee varautua koronaepidemian jälkeisiin illanistujaisiin saman tien hanapakkauksella sitten, kun jonain päivänä useita ihmisiä saa taas hyvällä omallatunnolla kokoontua viinilasin ääreen.