Passo del Sud Appassimento 2017

Passo del Sud Appassimento 2017 (Benedetto Lorusso Edizione)
IGP Puglia, Apulia, Italia; 30 % Negroamaro, 30 % Primitivo, 20 % Merlot, 20 % Nero di Troia; 9,50 € Viking Linella (laivan viini vuosina 2020-21)

Tuottaja Masseria Tagaro

Etiketin mukaan voimakas maku, punaisia marjoja, hilloa, makeita mausteita

Rypäleen mukaan
Negroamaro: hillomaisuutta, metsämarjoja, maanläheisyyttä, tammea
Primitivo: ryhdikäs ja hedelmäinen, alueen mukaan joko pehmeä ja makea tai mausteinen ja tanniininen; punaisia marjoja, vadelmaa, karhunvatukkaa, anista, pippuria
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä
Nero di Troia (ennen Uva di Troia): todennäköisesti Apulian Troian kylästä (ei siis antiikin Troijasta) peräisin, yrttisyyttä, orvokkia, mineraalisuutta, vadelmaa, kirsikkaa, mustaherukkaa, luumua ja tummia marjoja, lakritsaa, mausteita, mustapippuria ja tupakkaa, kohtalaiset tai voimakkaat tanniinit ja hapokkuutta

Ruokana quesadillat TikTok-tyylillä

Lyhyesti: hilloinen ja mausteinen appassimento-menetelmän viini (ts. osa rypäleistä kuivattu)

Kommentit 

M: Tummanpunaisen, läpinäkymättömän viinin tuoksussa on hilloisia tummia marjoja ja makeita mausteita, hapankirsikkaa, luumua ja aavistus pippuria ja nahkaa. Viinin maku on täyteläinen ja hilloisen makea, siinä on tuoksusta tuttua luumua, hapankirsikkaa ja mausteita. Tanniinit tuntuvat pehmeinä ja pirteinä, mutta eivät kuivata suuta kovinkaan paljon. Myös hapokkuutta on jonkin verran ja alkoholi (15 %) tuntuu pienenä pistävyytenä. Jälkimaussa on tummien marjojen lisäksi vaniljaa ja pippurista mausteisuutta. Appassimento-menetelmällä tehdyt viinit tuppaavat katoamaan lasista melko nopeasti, sillä niiden hilloinen makeus miellyttää varsinkin arki-iltaisin oikein hyvin.

Onhan tämä mukava, helposti juotava ja monikäyttöinen viini, samettiseksikin sitä voisi kutsua (ainakin jossain määrin). Chorizolla täytettyjen quesadillojen kanssa viini sopi hyvin ja se komppasi sopivasti lisukkeena ollutta guacamolea. Se voisi sopia myös burgerien tai muiden grilliruokien seuraksi ja toimii varmasti myös laivan viininä. Hinnallakaan sitä ei ole pilattu, joten arvosanaksi se saa +.

J: Viini on syvän tummanpunainen. Tuoksussa on herukkahilloa, luumua, karhunvatukkaa, hapankirsikkaa, mausteisuutta ja häivähdys lakritsaa. Maku on täyteläinen ja makea, se toistaa aluksi tuoksun aromeja. Makeus antaa pian tilaa mausteisuudelle. Pehmeän tanniinisuuden lisäksi maussa on makeutta tasapainottavaa hapokkuutta. Jälkimaussa on mausteisuuden ja hilloisuuden lisäksi punaisia marjoja kuten kirsikkaa, karpaloa ja punaherukkaa. Alkoholin määrää ei huomaa juuri lainkaan.

Passo del Sud Appassimento sopii hyvin juotavaksi sellaisenaankin. Quesadillojen mausteisuuden kanssa viini sopi hyvin. Grilliruokien lisäksi se voisi sopia tomaattisten pastojen ja lihapatojen seuraksi. Arvosanaksi viini saa +.