Viinimaa Vege IG Live 20.1.2021

Viinimaa aloitti etätasting-kauden kasvisruoille sopivien viinien kanssa Vege IG Livellä 20.1.2021 - ja sivuttiin siinä samalla alkuviinejäkin. Etätastingin isännöi tuttuun tapaan Altian Global Brand Ambassador Mikael Karttunen. Paikallisessa Alkossa oli saatavilla neljästä viinistä kolme, joten jätimme suosiolla roseen (Cazes Cap au Sud Rose Nature Wine) väliin, vaikka se nyt sattuikin olemaan tastingin ainoa alkuviini.

IG Live on katsottavissa Instagramissa Viinimaan IGTV:ssä. Katso myös Viinimaan muita viinisuosituksia kasvisruoille.

Anna de Codorníu Organic Cava Brut
DO Cava, Espanja; Chardonnay, Parellada, Macabeo, Xarel-lo; 12,98 € 

Anna de Codorníu Organic Cava Brut on maailman ensimmäinen cava, jossa on käytetty Chardonnayta kolmen perinteisen cavan rypälelajikkeen (Parellada, Macabeo, Xarel-lo) lisäksi. Cava on valmistetu samalla menetelmällä kuin samppanja ja Chardonnay puolestaan on perinteinen samppanjarypäle, joten kyseessä on toimiva ratkaisu, Chardonnay tuo cavaan vielä lisää samppanjamaisia piirteitä.

Kuohuviinin tuoksussa on raikasta sitruunaa ja hedelmäisyyttä, varsinkin omenaa sekä niiden lisäksi paahteisuutta ja jopa hieman päärynänougatmaisia vivahteita. Maku on hapokas ja tuoksun lailla sitruunainen ja omenainen, toisaalta se vivahtaa hieman myös appelsiinimarmeladin suuntaan. Vaikka kuohuviini on runsaan makuinen, se on suhteellisen keveä.

Anna de Codorníu Organic Cava Brut on hyvä, helposti juotava ja tyylikäs cava, jota ei ole hinnalla pilattu. Se ja kaikki muutkin Codorniun cavat ovat vegaanisia.

Ruokasuosituksia olivat mm. alkukeitot (artisokka, sosekeitot), tapakset, marinoidut ja paahdetut kasvikset, esimerkiksi munakoiso tai paprika, sienet ja salaatit. Meille kuohuviini maistui hyvin sellaisenaan (ja veriappelsiinikiisselin kanssa).

Kokeile myös näin veriappelsiinien aikaan Mimosaa joko Annasta tai Codorníu Clasico Seciä (1/2 mehua, 1/2 kuohuviiniä).

GEM Blanc
IGP Pays d'Oc, Languedoc-Roussillon, Ranska; Grenache Blanc; 12,98 €

GEM-viinien nimi on muuttumassa LYViksi ja samalla valkoviinin rypäleeksi vaihtuu Sauvignon Blanc nykyisen Grenache Blancin tilalle, mutta pullona pysyy edelleen sama särmikäs ja lasikorkkinen malli. Tyhjään pulloon voi muuten hyvin laittaa ledvalot ja käyttää sitä sisustuselementtinä vielä pimeinä iltoina.

Viinin tuoksu on trooppisen hedelmäinen ja yrttinen, kypsään sitrukseen, omenaan ja hunajameloniin yhdistyy hieman mineraalisuutta. Viinin maku on kuiva ja lempeän hapokas ja nyt, kun Sauvignon Blanc mainittiin, niin myös tästä viinistä bongailee sauvignonblancmaisia piirteitä: valkoherukkaa ja karviaista. Niiden lisäksi maussa tuntuu limeä ja päärynää.

Runsaan hedelmäistä viiniä suositeltiin seurusteluviiniksi sekä kasvispastan ja vinagrettekastikkeella höystettyjen salaattien kanssa, lisäksi sen kanssa voisivat sopia mausteiset kasvikset kuten fenkoli. Meidän mielestämme se ei ihan sopinut seurusteluviiniksi, mutta oikean ruoan kanssa se olisi ehdottomasti paikallaan.

Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Crianza Organic 2016
DO Costers del Segre, Katalonia, Espanja; Cabernet Sauvignon, Tempranillo; 10,99 €

Alkossa on myynnissä vuosikerta 2018, mutta lähihandelissamme nökötti vielä yksi pullo vuosikertaa 2016, joten nappasimme sen mukaan, koska ajattelimme, että pari vuotta lisää ikää saattaisi olla ihan positiivinen asia.

Punaviinien yhdistäminen kasvisruokien kanssa on ongelmallista, mutta onnistuu kyllä, kunhan viinin valitsee ajatuksella ja unohtaa ne kaikkein tuhdeimmat ja tanniinisimmat punaviinit hyllyyn. Ne tarvitsevat seurakseen sen verran rasvaa ja umamia, että kasvisruoat eivät välttämättä riitä, mutta kevyet ja hedelmäiset punaviinit (joista mainittiin pinot noir ja tempranillo) toimivat hyvin, kunhan ne yhdistää sopivan kastikkeen ja mausteiden kanssa.  

Viinin tuoksussa on mustaherukkaa, kypsiä tummia marjoja, mausteita, yrttejä sekä hieman savua ja paahteisuutta. Hedelmäinen, pehmeän tanniininen maku toistaa tuoksun aromeja. Siinä on myös pippurisuutta, joka tuntuu erityisesti jälkimaussa.

Raimat Abadia on helppoa juotavaa, ja se sopisi erinomaisesti grilliviiniksi. Ruokasuosituksia tälle viinille olivat nyhtökauraragu, erilaiset tomaattikastikeruoat, härkistortillat tai -tacot, portobellosienet juuston kera sekä vegeburgeri.

PS. Mistä tietää, että viini on vegaaninen? Kaikissa pulloissa ei ole etu- tai takaetiketissä mainintaa eikä Alko välttämättä kerro sitä. Kannattaa tarkistaa maahantuojan sivut: ainakin Viinimaa kertoo, mitkä viinit ovat valmistajan mukaan vegaanisia.

Ja miten niin viini ei ole aina vegaanista? Koska sen kirkastamiseen voidaan käyttää eläinperäisiä aineita, esimerkiksi kananmunanvalkuaista, liivatetta tai kalaliimaa. Aineet voidaan kuitenkin korvata ja vegaanisissa viineissä kirkastamiseen käytetäänkin bentoniittisavea.