Oispa kaljaa -etätasting 20.1.2021 - Gluteenittomat oluetKaapelitehtaalla sijaitseva Hotelli- ja ravintolamuseo on koronan takia kiinni 9.2.2021 asti, mutta museo järjesti Oispa kaljaa -näyttelyn tastingin etänä. Tastingin veti olutasiantuntija Anikó Lehtinen ja sen teemana olivat gluteenittomat oluet.

Gluteeni on vehnän, ohran, rukiin ja kauran varastoproteiinien muodostama aine, joka aiheuttaa oireita keliaakikoille ja gluteeniyliherkkyydestä kärsiville. Gluteeniton olut on usein tavallista ohrasta tai muusta viljasta valmistettua olutta, josta gluteeni on poistettu Brewers Clarex -entsyymillä valmistusprosessin aikana. Gluteenin poisto ei vaikuta oluen makuun millään lailla. Lainsäädännön mukaan olut on gluteeniton, kun siinä on gluteenia korkeintaan 20 mg/kg.

Luontaisesti gluteeniton olut on valmistettu ohran, vehnän tai rukiin sijaan gluteenittomista viljasta kuten esimerkiksi maissista, riisistä tai hirssistä. Erilaisen raaka-aineen vuoksi tällainen olut maistuu erilaiselta kuin perinteiset oluet.

Tastingissä maisteltiin seuraavat kolme olutta:Kukko Lager (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas; 4,7 %; 2,50 € Sellon K-Citymarketissa)

Olut on väriltään kullankeltainen, valkeaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa vähän. Tuoksussa on maltaisuutta, ruohoa ja vähän kukkaisuutta. Maku on katkerahko ja maltainen sekä aavistuksen makea. Kukko Lager on helposti juotavaa suomalaista peruslageria. Se on yleisolut, joka sopii saunajuomaksi tai grillatun makkaran kanssa.Rakki Metsäsuomalainen Pale Ale (HIISI; 5,5 %; 3,59 € Sellon Prismassa)

Rakki valittiin vuonna 2019 Suomen parhaaksi olueksi kategoriassa eurooppalainen vaalea tai keskitumma ale. Olut vaahtoaa kaadettaessa runsaasti. Se on sameaa ja kuparin väristä. Tuoksussa on havua, hedelmäisyyttä, yrttisyyttä ja aavistus karamellisuutta. Maku on havuinen ja greippinen, mukana on myös karamellisuutta sekä hieman trooppista hedelmää. Jälkimakua hallitsee greippisyys, jota appelsiininkuoren aromi pehmentää. NEIPA, Hazy IPA ja vastaavat oluet on vaikea saada gluteenittomaksi, koska gluteiini vaikuttaa suutuntumaan, mutta tämän suutuntuma oli täyteläinen. Rakki oli suosikkini maistetuista oluista.Backdrop Porter (Fat Lizard; 5,5 %; 3,80 € panimokaupassa)

Tästä valmistettiin aikaisemmin vahvempaa versiota, mutta nykyinen versio on maitokauppavahvuinen. Olut on mustaa, beigeä vaahtoa muodostuu kohtuullisesti. Tuoksussa on paahteisuutta, kahvia ja tummaa suklaata. Katkerahko maku toistaa tuoksun aromeja ja siinä on myös hieman hedelmäisyyttä ja viikunaa. Jälkimaussa on nokikahvia ja aavistus tervaa. Kokonaisuus on kevyt, mutta ei vetinen. Tämä on parhaimpia maistamiani maitokauppavahvuisia portereita.

Summa summarum

Gluteenittomuus ei vaikuttanut maistettujen oluiden makuun millään lailla.