Haggipavlu H Xynisteri 2018

Kyproslainen viini päätyi ihan uteliaisuuden takia ostoskoriin, kun bongasimme sen kesäkuun alussa halventuneiden viinien listalta emmekä ainakaan heti muistaneet aiemmin juoneemme kyproslaista viiniä. 

Viinin tuottaja, vuonna 1992 aloittanut Olympus Wineries sijaitsee Omodhosin kylässä Limassolin alueella. Tila kuuluu vuonna 1844 perustetulle, Kyproksen vanhimmalle viinintuottajalle Etko Winesille.

Xynisteri (tai Xinisteri) on Kyproksen alkuperäislajike ja maan pääasiallinen valkoviinilajike. Joidenkin arvoiden mukaan sitä viljellään noin 13 % tarhoista eli noin 500 hehtaarin alueella. Kuivien lajikeviinien lisäksi siitä valmistetaan yhdessä punaisen Mavro-rypäleen kanssa makeita Commandaria-viinejä. Xynisteri-viinejä voidaan kypsyttää tammitynnyreissä, jolloin ne saavat pähkinäisiä vivahteita tai sitä voidaan sekoittaa muiden hapokkaiden lajikkeiden kuten Rieslingin tai Sauvignon Blancin kanssa.

Haggipavlu H Xynisteri 2018
PGI Limassol, Kypros; Xynisteri; 10,98 €

Tuottaja Olympus Wineries

Etiketin mukaan trooppisia hedelmiä ja sitrusta

Rypäleen mukaan
Xynisteri: sitrusta, persikkaa, valkeaa luumua ja pähkinää

Ruokana sitruuna-broileripasta

Lyhyesti: pirteän hapokas arkiviini

Kommentit

M: Kirkkaan, vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksussa on sitrusta, kypsiä trooppisia hedelmiä ja yrttejä sekä häivähdys jotain makeaa, karkkia tai jotain mausteista, melkeinpä vaniljaa muistuttavaa. Viinin maku on sitruksinen ja pirteän hapokas, melkeinpä pirskahteleva ja hieman mineraalinen. Tuoksusta tutut trooppiset hedelmät luovat mielikuvan makeudesta, vaikka viini onkin kuiva. Jälkimaussa tuntuu kirpeää mineraalisuutta ja sitrusta sekä hieman yrttisiä mausteita.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin, kun sen hapokkuus ja kastikkeen hapokkuus pärjäsivät hyvin toisilleen. Muutenkin se on kiva pirteä ja raikas, suoraviivainen arkiviini. Noin reilun kympin hintaisena se ei tunnu liian kalliiltakaan, joten arvosanaksi se saa 0. 

J: Viini on väriltään kirkas, vaalea sitruuna. Sen tuoksussa on sitruunaa, limeä, ananasta ja trooppista hedelmää. Hapokkaan sitruksinen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on lisäksi hieman yrttisyyttä ja mineraalisuutta. Jälkimaku on sitruksinen ja mineraalinen.

Viini sopi hyvin rasvaisen pastan kanssa. Se voisi sopia myös rasvaiselle kalalle ja äyriäisille. Arvosanaksi annan 0 eli laastu vastaa hintaa.