Ravintola Basen viiniklubi 14.9.2021: Saksa on outo...

Ravintola Basen viiniklubi kokoontui pitkästä aikaa - tauko ehti tällä kertaa olla lähes vuoden mittainen, sillä edellisen kerran klubi järjestettiin viime vuoden marraskuussa. Tällä kertaa viiniklubin aiheena oli "Saksa on outo..." ja sitä isännöi Basen sommelier Elijah Nelson asiaankuuluvasti Lederhoseneihin pukeutuneena. Base on nyt muutamana vuonna osallistunut Saksan viinitiedotuksen järjestämille keväisille Riesling-viikoille, joten Saksa-teema sopi viiniklubiinkin oikein hyvin.

Maistelulautasella oli hapankaalia, bratwurstia, villisorsaa ja Västerbotten-juustoa.

Ruppertsberger Imperial Rosé 2020
Pfalz, Saksa; Dornfelder, Lemberger; 11,99 €

Dornfelder kehitettiin vuonna 1955. Sen viljely alkoi vuonna 1979, ja tällä hetkellä se on Saksan toiseksi viljellyin punainen rypälelajike Spätburgunderin (Pinot Noir) jälkeen ja kaikkiaan neljänneksi viljellyin lajike (7,7 %). Sitä viljellään pääasiassa Pfalzissa ja Rheinhessenissä.

Dornfelder tuottaa tummanpunaisia viinejä, joiden makumaailma on pehmeä, kohtalaisen hapokas ja tanniininen, tumman marjainen (hapankirsikkaa, karhunvatukkaa, luumua) ja joskus jopa kukkainen. Mahdollinen tammikypsytys tuo viiniin mausteisuutta.

Lemberger (Blauer Limberger, Itävallassa Blaufränkisch ja Unkarissa Kékfrankos eli "sininen frankkilainen") on todennäköisesti kotoisin Tonavan alajuoksulta. Ensimmäiset kirjalliset muistiinpanot lajikkeesta ovat 1700-luvun puolivälistä Itävallasta, missä sitä viljellään edelleen. Saksassa sitä viljellään enimmäkseen Württembergin alueella.

Lembergeristä saadaan sekä kevyitä ja hedelmäisiä viinejä että tuhteja ja tanniinisia viinejä valmistustavan mukaan. Ne ovat tyypillisesti pippurisen mausteisia ja niiden aromeissa on kirsikkaa, punaherukkaa, karhunvatukkaa ja tummia marjoja, joskus myös banaania ja tummaa suklaata.

Ruppertsberger Imperial Rose oli varsin roteva ja ryhdikäs rose. Sen tuoksussa oli mansikkaa, vadelmaa ja granaattiomenaa, samoin kuivahkossa maussa. Viinin hapokkuus taittui greippiseen suuntaan, toisaalta maussa oli myös karkkimaista makeutta. Jälkimaussa tuntui karpaloa ja kirpeitä punaisia marjoja.

Viinin dokabiliteetti oli hyvä, se maistui hyvin sellaisenaan, mutta toimisi myös ruokaviininä. Maistelulautaselta sen kanssa toimi parhaiten Västerbotten-juusto.

Karl Haidle Fass 29 Trollinger 2020
Qualitätswein Württemberg, Saksa; Trollinger; 15,98 €

Trollinger (Italiassa Schiava ja Itävallassa Vernatsch) on Saksan ja Italian alueella Etelä-Tirolissa ja Trentino-Alto Adigessa viljelty lajike. Italiassa sitä on saatettu kasvattaa jo 1200-luvulla, ja sen nimi onkin samaa perua kuin italian sana schiavo/schiava ("orja") ja viitannee siihen, kuinka köynnöksiä karsittiin. Trollinger-nimitys puolestaan tullee Tirolista (vääristynyt muoto sanasta Tirolinger, "tirolilainen"), ja Vernatsch taas on samaa alkuperää kuin latinan sana vernaculus, "paikallinen". Saksassa lajiketta viljellään pääasiassa Württembergin alueella.

Aromaattisissa, hedelmäisissä ja kevyissä viineissä on tyypillisesti mansikkaa, savua ja runsasta hapokkuutta.

Kevyen ja hapokkaan viinin tuoksussa oli kirpeitä punaisia marjoja, puolukkaa, karpaloa, ja hapankirsikkaa sekä jonkin verran parfyymisuutta ja mineraalisuutta, samoin viinin maussa. Tanniineja oli kohtalaisesti. Viini oli ihan kivaa kulauteltavaa varsinkin, jos pinot noirin tyyppiset viinit maistuvat.

Karl Haidle Fass 29 Trollinger 2020 sopi hyvin sorsan seuraksi ja muutenkin se voisi olla hyvä riistaruokien seuralainen. Hapankaalin kanssa se oli myös ihan ok.

Winzer Sommerach Domina Trocken 2018
Franken, Saksa; Domina; 17,36 €

Domina on Dornfelderin tapaan uudehko lajike. Se on Pfalzissa vuonna 1927 kehitetty punainen rypälelajike, jonka varsinainen viljely alkoi vuonna 1974. Sen suosio on pienimuotoisessa kasvussa: vuonna 1990 Dominan viljelyalue oli 89 hehtaaria ja vuonna 2018 yli kolminkertainen eli 366 hehtaaria. Saksassa lajiketta viljellään lähinnä Frankenin alueella, ja lisäksi sitä viljellään myös Belgiassa.

Dominasta saadaan tummia, täyteläisiä ja tanniinisia viinejä, joissa on marjoja ja savua. Ne sopivat myös tynnyrikypsytykseen.

Domina-rypäle oli meille uusi tuttavuus, joten maistelimme siitä tehtyä viiniä kiinnostuneina. Violettiin vivahtavan tummanpunaisen viinin tuoksu oli marjainen ja mausteinen, ja hilloisen kirsikan ja mustaherukan lisäksi bongailimme siitä nahkaa ja mustetta. Viinin maku oli kuiva ja hapokas, tummien marjojen ja varsinkin mustikan lisäksi siinä tuntui lakritsaa. Tuoksun mausteisuus tuntui taas jälkimaussa.

Sellaisenaan Winzer Sommerach Domina Trocken 2018 ei oikein vakuuttanut, mutta oikean ruoan kanssa se voisi näyttää parhaimpia puoliaan. Maistelulautaselta hapankaali ja juusto olivat ok, ja myös bratwurst saattaisi mennä, jos sillä olisi oikeanlaisia lisukkeita.

Mainitaan myös, että viini oli Frankenin alueelle tyypillisessä Bocksbeutel-pullossa (jossa olemme viime aikoina tottuneet näkemään silvanereita).

Anselmann Cabernet Sauvignon im Barrique gereift Trocken 2015
Qualitätswein Pfalz, Saksa; Cabernet Sauvignon; 16,99 €

Cabernet Sauvignon tuskin kaipaa esittelyä: Ranskan Bordeaux'sta kotoisin oleva lajike on 1600-luvulla syntynyt Cabernet Francin ja Sauvignon Blancin risteymä. Se on yleisin punainen laatuviinilajike: sitä viljellään yhteensä 3 410 neliökilometrin alueella lähes joka puolella maailmaa.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli mustaherukkaa ja makeita marjoja, vaniljaa ja yrttejä sekä jonkin verran chilisuklaata. Viinin maku oli hedelmäinen ja jossain määrin tanniininenkin, mutta kuitenkin pehmeä ja täyteläinen. Tammikypsytys toi viiniin bourbonmaisia aromeja, joista tuli mieleen myös Dacapo-suklaa. Toisaalta viini ei kuitenkaan ollut liian tamminen eli tammikypsytys oli hyvin onnistunut. 

Anselmann Cabernet Sauvignon im Barrique gereift Trocken 2015 maistui sorsan ja juuston kanssa. Myös sen hinta-laatusuhde sai kehuja, ja se olikin meidän ja kolmannen seurueemme jäsenen suosikki illan viineistä.

Dautel Bönnigheimer Sonnenberg Lemberger 2016
Qualitätswein Württemberg, Saksa; Lemberger; 34,80 €

Viinin tuoksu oli mausteinen, herukan ja kirsikan lisäksi siinä tuntui nahkaa ja savua sekä tammikypsytyksen aromeja ja kinuskia. Viinin maku oli kevyehkö ja hapokas, tanniinit eivät tuntuneet  kovinkaan hallitsevina. Tumman marjaisuuden lisäksi maussa tuntui kinuskia ja suklaata, samoin pitkässä jälkimaussa.

Juuston kanssa Dautel Bönnigheimer Sonnenberg Lemberger 2016 sopi hyvin, lisäksi se voisi olla hyvä riistaviini. Se oli seurueestamme kahden suosikki - tosin se oli myös noin kaksi kertaa edellisen viinin hintainen.

Viinien sukupuu näyttää seuraavanlaiselta:

  • Dornfelder on Helfensteinerin ja Heroldreben risteytys. (August Herold kehitti aiemmin myös molemmat Dornfelderin vanhemmat.)
  • Heroldreben vanhemmat olivat Lemberger ja Blauer Portugieser. 
  • Blauer Portugieser ja Frühburgunder (Pinot Noir) ovat myös Dominan vanhemmat.
  • Frühburgunder (Pinot Noir Précoce -variantti) ja Trollinger taas ovat Dornfelderin isovanhemmat eli sen toisen vanhemman Helfensteinerin vanhemmat.

***

Seuraava viiniklubi on 12.10.2021, ja sen aihe on vielä yllätys.