Tired Uncle's Taproom // Oktoberfest 17.9.2021

Ensimmäinen Oktoberfest järjestettiin vuonna 1810 kruununprinssi Ludvig Baijerilaisen ja Therese von Sachsen-Hildburghausenin häiden kunniaksi. Alkuaikoina Oktoberfestin tärkein tapahtuma olivat hevoskisat, mutta aikojen saatossa tapahtuma on muotoutunut nykyisenlaiseksi olutfestivaaliksi. Sotien ja muiden katastrofien vuoksi festivaalia ei ole järjestetty joka vuosi. Münchenissä järjestettävä virallinen Oktoberfest peruutettiin tänä vuonna toisen kerran koronan takia.

Onneksi muualla maailmassa järjestetään saman henkisiä pienempiä tapahtumia. Keran halleilla sijaitseva Tired Uncle's Taproom järjesti Oktoberfestin 14.-18.9.2021. Kävimme paikalla tapahtuman toiseksi viimeisenä päivänä perjantaina. 

Jussi valitsi alkuun olutta ja ruokaa yhdistävän Oktoberfest Food Pairing Menun (32 €).

Tired Uncle Roasted Uncle Amber Ale (5,3 %) & katkarapuskagen

Tumman kuparinvärisen oluen tuoksussa oli karamellisuutta, paahteisuutta ja hieman pähkinää. Täyteläinen maku toisti tuoksun aromeja, paahteisuus oli siinä voimakkaampaa kuin tuoksussa. Katkeruutta oli kohtuullisesti. Kokonaisuus toi jostain syystä mieleen belgioluet. Tykkäsin. Tämä oli suosikkini maistetuista Tired Unclen oluista.

Ruokaparina oluelle oli katkarapuskagen, paahdettua päärynää sekä pekaanipähkinöitä. Skagenissa oli myös hieman chiliä. Olut sopi ruoan kanssa hyvin, kun ruoka vahvisti oluen makeaa karamellisuutta. Toisaalta myös olut vahvisti ruoan pähkinäisyyttä, mikä saattoi johtua oluen itsensä vienosta pähkinäisyydestä. Tällaista oluen ja ruoan yhdistelmää en ole aikaisemmin maistanut.

Tired Uncle Prost! for Uncles Dortmunder Export Style Lager (5,5 %) & valkosipuli-yrttibratwurst ja punakaalisalaatti

Kuten nimestä voi päätellä, oluttyyli on alun perin Dortmundista ja sitä tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 1873. Export viittaa tässä yhteydessä oluen vahvuuteen. Olut oli maltainen ja hieman keksinen, ja katkeruutta oli enemmän kuin Roasted Unclessa. Maukasta lageria sai myös litran tuopeissa 15 € hintaan.

Ruoaksi oli valittu valkosipuli-yrttibratwurst punakaalisalaatin kera. Punakaalisalaatti oli vain miedosti hapanta ja raikasta, joten se maistui myös hapankaalikriittiselle seurueen jäsenelle. Bratwurst ja lager toimivat yhdessä kuin Rammsteinin komppi: sopivan katkera olut leikkaa makkaran rasvaisuutta ja yhdistelmällä on vaikea mennä pieleen.

Perinteisempi Oktoberfest-annos eli makkaraa, porsasta ja hapankaalia sekä litran tuoppi olutta

Tired Uncle Hazy Uncle Kveik Neipa (5,5 %) & halloumi-kasviscurry

Hazy Uncle on ollut panimon valikoimassa jo pidemmän aikaa. Tämä versio oli käytetty norjalaisella perinnehiivalla kveikillä, jonka pitäisi tuoda olueen enemmän hedelmäisyyttä. Olut olikin hyvin hedelmäinen. Vahvimpana aromina sekä tuoksussa että maussa oli persikka, mukana oli lisäksi mangoa sekä hieman mandariinia ja appelsiinia. Maussa oli neipalle epätyypillisesti myös hieman happamuutta.

Ruokana oluen kanssa oli halloumi-kasviscurry, joka ei ollut kovin tulista. Curryn kanssa suositellaan yleensä maltaisia oluita kuten lageria, mutta tämä oli yllättävän hyvä yhdistelmä. Olut kävi erinomaisesti kasviscurryn kanssa ja se toimi myös suolaisen halloumin seurana. Tämä oli suosikkini ruoan ja oluen yhdistelmistä.

Cool Head Comfortably Indulgent Imperial Stout (11,0 %) ja suklaapiiras

Viimeinen olut olikin vierailevan panimon valmistamaa. Comfortably Indulgent on maustettu mm. hasselpähkinällä, paahdetulla kookoksella sekä vaniljapavuilla, ja se sijoittui tänä vuonna Suomen paras olut -kilpailussa toiseksi Stout ja portteri -kategoriassa. Oluen aromeissa oli vaniljaa, kahvia, luumua, lakritsaa ja suklaata. Mukana oli myös häivähdys rommia ja minttua, joten suklaisuus muistutti joko Da Capoa tai Fazermintia/After Eightiä. Suutuntuma oli hyvin täyteläinen. Erinomainen olut, ei ihme että se pärjäsi niin hyvin kilpailussa.

Oluen seuraksi oli valittu suklaapiiras vadelmahillon kera. Olut kävi hyvin suklaapiiraan kanssa, mutta ei ollut mikään tajuntaa räjäyttävä yhdistelmä.



Summa summarum

Food Pairing Menu oli kokonaisuutena hyvä, sellaisia saisi olla muuallakin tarjolla. Puolet yhdistelmistä onnistui yllättämään, toinen puoli taas edusti perinteistä linjaa.