Fat Lizard Glims Wet Hop Ale 2021

On taas se aika vuodesta, kun Talomuseo Glimsin puutarhassa kasvavan villihumalan sato kerätään ja käytetään Fat Lizard Glims Wet Hop Alen tekemiseen. Kyseistä olutta on valmistettu pieni erä vuodesta 2018 lähtien. Tänä vuonna olutta tuli myyntiin n. 200 pulloa, minkä lisäksi sitä saa (tai sai?) hanasta valikoiduissa ravintoloissa. 

Me kävimme hakemassa pullon Fat Lizardin panimokaupasta heti, kun olut tuli myyntiin torstaina 23.9.2021 klo 13. Tänään viikkoa myöhemmin pulloja oli vielä muutama tusina jäljellä, mutta olut lienee pian loppuunmyyty.

Glims Wet Hop Ale 2020
Suomi; pale ale; 5,0 %; 25 IBU; 18,00 € panimokaupassa / 0,75 l

Panimo Fat Lizard Brewing

Panimon mukaan Jokasyksyinen Glims Wet Hop Ale humaloidaan Glims-lajikkeen kuluneen satokauden kukinnoilla, jotka on lisätty olutvierteeseen alle 12 tunnin sisällä poiminnasta. Glimsin mailla on viljelty humalaa aina, sillä sitä tarvittiin aikoinaan verojen maksuun sekä talonväen ja kestikievarin tarpeisiin. Kaikki elementit Glims Wet Hop Alen reseptissä on viritetty tuomaan humalan parhaat puolet esille. Mallasrunko noudattaa perinteistä american pale aleille tyypillistä vaaleahkoa humalan aromeita tukevaa tyyliä. Hiivana on käytetty alunperin Sierra Nevadan lanseeraamaa hiivakantaa, joka niin ikään antaa tilaa humalalle loistaa.

Oluttyypin mukaan
Pale ale on yleisnimitys vaaleille pintahiivaoluille, jotka ovat yleensä voimakkaasti humaloituja. Oluttyypin nimi tulee brittiläisestä pale ale -maltaasta.

Lyhyesti: karamellinen ja bitterinen ale

Kommentit

M: Karamellista ja hieman bitteristä.

J: Olut on punertavan kuparin väristä ja hieman sameaa. Vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa vähän, mutta se säilyy melko kauan. Tuoksussa on karamellisuutta, appelsiininkuorta, yrttejä ja hieman greippiä. Maku on maltainen, katkera ja yllättävän bitterinen. Siinä on myös samoja aromeja kuin tuoksussa. Jälkimaku on pitkä ja greippinen.

Wet Hop Ale muistuttaa tänä vuonna amber alea tai jopa hieman ESB:tä. Ero on huikea, kun muistelee vuoden 2018 ensimmäistä versiota, joka oli hedelmäinen ja sahtimainen. Väistämättä tulee mieleen, onko kuluneen kesän pitkä hellejakso vaikuttanut humalan aromimaailmaan, Glims kun on villihumala. Wet Hop Ale on joka tapauksessa mainio olut, tykkäsin. Arvosanaksi annan +. 

***

Katso myös: