Kortteliravintola Kylä: Winemaker Dinner Ca'Nova 24.8.2021

Syksyn Barolo and Friends -tapahtuman hujakoilla Mr. Nebbiolo järjesti useita viinintekijän illallisia edustamiensa viinintekijöiden kanssa Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. Varasimme pöydän Kortteliravintola Kylään (79 €) 24.8.2021.

Ravintoloitsija Markku Mikkola avasi Kortteliravintola Kylän vanhan Tapiolan ytimeen vuonna 2014. Sen ruokalista perustuu vahvasti kauden kotimaisiin raaka-aineisiin, lähituotantoon ja eurooppalaisiin viineihin. Jostain syystä emme olleet koskaan käyneet siellä ennen, mutta nyt oli korkea aika korjata asia! 

Illallisen viinit olivat Bogognossa, Novarran maakunnassa Alto Piemonten alueella sijaitsevan Cascina Ca'Novan tuotantoa ja ne esitteli tilan omistaja Giada Codecasa. Talo sai alkunsa, kun hän osti 1700-luvulta peräisin olevan maatilan isänsä kanssa vuonna 1996 ja istutti sen ympärille ensin 1,5 hehtaaria viinitarhoja. Nyt tarhoja on yhteensä yhdeksän hehtaaria ja vuosituotanto on noin 45 000 pulloa.

Bocciolo 2017 (Colline Novaresi Nebbiolo DOC)

Aluksi saimme eteemme lasilliset mystistä punaviiniä, tosin ei tarvinnut olla kovinkaan kummoinen Sherlock, että sen pystyi päättelemään nebbioloksi. Viini olikin talon aloitustason viini tai perusnebbiolo Bocciolo, jonka vuosikerraksi paljastui pienen arpomisen jälkeen 2017.

Viinin köynnökset ovat kasvaneet vulkaanisessa maaperässä, mikä toi viiniin omanlaistaan mineraalisuutta. Tammitynnyrissä se on kypsynyt vain lyhyen aikaa. Viini olikin melkoisen helppoa ja kivaa juotavaa (nebbioloksi): se oli toki tanniininen, mutta myös miellyttävän punamarjainen eli hapankirsikkainen, karpaloinen ja karhunvatukkainen sekä aavistuksen yrttinen ja kukkainenkin. 

Amuse-bouche
Jad'or Rose Spumante; 100 % Nebbiolo

Alkumaljana oli vanha tuttumme, perinteisellä menetelmällä (spumante metodo classico) tehty roseekuohuviini. Se on kypsynyt 24 kk sakkojensa päällä, mikä tuo sen makuun ryhtiä ja runsautta.

Viini oli mineraalinen ja sen kuplat olivat pienet ja hurmaavat. Sen aromeissa oli punaisia marjoja, mansikkaa, punaherukkaa ja vadelmaa sekä kovia vadelmakarkkeja, ja niitä täydensi greippinen hapokkuus. 

Neljän erilaisen amuse-bouchen kanssa viini toimi: siikacevichen & fenkolin kanssa se maistui hyvin, samoin parmesanin, ja paistetun tatin & homejuuston kanssa vielä paremmin. Poromoussen kanssa se oli kaikkein maistuvin yhdistelmä. 

Maa-artisokkabrûlèe
Rugiada 2017 (Colline Novaresi Bianco DOC); 100 % Erbaluce

Erbaluce on Piemonten alueen oma lajike, josta varhaisimmat kirjalliset merkinnät ovat jo vuodelta 1606. Lajikkeesta valmistetaan kuivien viinien lisäksi myös makeita viinejä. Molemmille tyypillisiä piirteitä ovat raikas hapokkuus, omenaisuus ja mineraalisuus sekä mantelisuus.

Rugiadan aromeissa oli mantelia, yrttejä, kypsää sitrusta ja cantaloupemelonia sekä hieman mineraalisuutta. Sen suutuntuma oli hieman öljyinen ja jälkimaku mausteinen. Sellaisenaan se ei tehnyt kovinkaan suurta vaikutusta (varsinkaan, kun sitä ennen oli mukava punaviini ja roteva kuohuviini), mutta maa-artisokkabrûlèen kanssa se oli loistava yhdistelmä.

Parmesaanikeksillä ja vadelmilla kruunattu maa-artisokkabrûlèe oli aivan loistavaa, jopa hieman lihaisaa ja erittäin maukasta. Rapsakka keksi toi annokseen kontrastia, samoin vadelmat. (Pitää muistaa ostaa maa-artisokkia kotiinkin taas jossain vaiheessa.)

Poron fileetä
San Quirico 2008 (Colline Novaresi Nebbiolo DOC); 100 % Nebbiolo; 28,95 €

San Quirico on kypsynyt 12 kuukautta tammitynnyreissä. Siihen tuo omanlaisensa, ehkä hieman verisen vivahteen se, että köynnökset ovat kasvaneet runsaasti rautaa sisältävässä maaperässä. Tämä viini oli vuosikertaa 2008, mutta se oli vielä nuorekas eli sitä voisi huoletta varastoida vielä hyvän aikaa.

Viinin aromeissa oli seetriä ja tupakkaa sekä tummia marjoja, herukkaa ja viikunaa. Ilmaantumisen myötä lakritsi alkoi maistua voimakkaammin kuin aluksi, lisäksi mukana oli myös kahvia ja neilikkaa. Tanniinit olivat tuntuvat, mutta jo lupaavasti pehmenneet. 

Viinin kanssa poron filee ja palsternakkasipsit olivat loistava yhdistelmä. Filee oli suussasulavan mureaa sekä palsternakkasipsit rapsakan hyviä ja pienehköä riippuvuutta aiheuttavia. 

Juustolajitelma
Ghemme 2010 (Ghemme DOCG); 100 % Nebbiolo

Viini on kypsynyt vähintään 18 kuukautta tammitynnyreissä ja 24 kuukautta pullossa. Sen tuoksu oli makeahko ja hilloinen sekä mausteinen, hieman kukkainen ja kirsikkainen, mutta ei kuitenkaan liian vaniljainen. Myös viinin maku oli pehmeä ja hieman herukkahilloinen ja mausteinen, mutta kuitenkin kuiva. Tanniinit olivat pehmeät ja tasapainossa hapokkuuden kanssa.

Juustolajitelman Comte- ja Tete de Moine -juustot vähintäänkin riittävän runsaasti annostellun hillon kanssa olivat viinin kanssa hieno yhdistelmä ja illalliselle varsin onnistunut päätös.

Illallinen oli hieno ja viinin ja ruoan yhdistelmät osuivat täsmällisesti maaliin. Valitettavasti Ca'Novan viinejä ei San Quiricoa lukuunottamatta saa Alkosta, mutta juuri illallista ennen Viinikellari.com tiedotti avanneensa yhteistyössä Mr. Nebbiolon kanssa uuden Barolo Barin, josta talon viinejä voi jatkossa tilata. Myös Mr. Nebbiolon syksyn etätastingien viinit ovat tulossa myyntiin Barolo Barin kautta.