-->

18. joulukuuta 2015

Jouluviinit Decanter Wine Bar & Shopissa 16.12.2015

Viikko jouluun - vielä ehtii maistella jouluviinejä! Ison Omenan Decanter Wine Bar & Shopissa järjestettiin 16.12. jouluviinien tasting Vinetumin Mauno Rovamaan johdolla. Tastingin hinta oli 15 € ja kaikki viinit ovat Alkon perus- tai tilausvalikoimassa.Gosset Excellence Brut
(45 % Pinot Noir, 36 % Chardonnay, 19 % Pinot Meunier, Ranska; 39,90 €)
Ensimmäisenä maisteltiin Champagnen alueen vanhimman viinitalon Gosset'n (perustettu 1584, samppanjan teko alkanut 1700-luvulla) Excellence Brut -samppanjaa sekä perinteisestä huilulasista että Riedel Veritas Champagne -lasista. Kenellekään ei tainnut tulla yllätyksenä, että Riedelin lasista samppanja maistui hedelmäisemmälle ja pehmeämmälle kuin huilulasista. Huilulasissa maku oli lähes tunkkaisen voinen, sitruksinen ja hapokas, Riedelin lasissa taas raikas sekä pirteän hapokas, sitruksinen ja omenainen. Tuoksu oli paahteinen ja siinä oli myös ananasta ja voita. Jälkimaku oli pitkä ja sitruksinen, mousse kivan kuohuva. Excellence Brut ei ole käynyt läpi malolaktista käymistä, mikä teki mausta aavistuksen terävän. Hyvä, kohtuuhintainen perussamppanja sopisi ruokapöytään.

The Hermit Crab Viognier Marsanne 2013
(74 % Viognier, 26 % Marsanne, Australia; 14,90 €)
Tuoksu oli aromikas, runsas, hedelmäinen ja reippaan öljyinen. Öljyisyyden alta paljastui ananasta ja hieman mausteita. Viini ei maistunut aluksi kovinkaan hapokkaalta, vaan ennemminkin voiselta ja öljyiseltä, mutta hapot iskivät jälkimaussa. Maussa oli myös kirpeitä mausteita kuten inkivääriä ja valkopippuria. Kuvauksessa mainittu luumu jäi öljyisyyden alle paitsioon. Oli mukava päästä maistamaan tätä, koska Wine Australian aikaan d'Arenbergin viinit jäivät valitettavasti väliin.

Wente Riva Ranch Chardonnay 2013
(98 % Chardonnay, 2 % Gewürztraminer, USA; 19,90 €)
Tuoksu oli ensin melkeinpä äitelä ja kinuskinen, minkä jälkeen siitä paljastui tammea, vaniljaa, aprikoosia, mausteita ja parfyymisyyttä. Toisessa tasting-pöydässä kommentoitiin viinin tuoksuvan viskille, tarkemmin sanottuna Bourbonille ja nyökyttelimme sille myöntyvästi. Maku oli runsas, kuivahko ja hedelmäinen, mausteinen, kookoksinen/kookosöljyinen, sitruksisen hapokas ja aavistuksen hunajainen. Moniulotteinen tuttavuus.

Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2013
(100 % Pinot Noir, Uusi-Seelanti; 19,99 €)
Tuoksu oli kuminen, puolukkainen ja karpaloinen. Maku oli pinotnoirmaisesti mehumainen, hilloinen, puolukkainen ja hapokas. Viini oli myös yllättävän tanniininen ja mineraalinen. Pinot Noireista on nykyisin vaikea sanoa yhtään mitään, koska kaikki viime aikoina maistellut ovat olleet tasaisen varmoja. Tämäkin peruskivaa astetta parempi Pinot Noir toimisi varmasti joulukinkun kanssa.

Le Volte dell'Ornellaia 2012
(50 % Merlot, 30 % Sangiovese, 20 % Cabernet Sauvignon, Italia; 23,50 € tilausvalikoimassa)
Tuoksu oli makea, mausteinen, kirsikkainen ja kypsän marjainen, siinä oli myös aavistus nahkaa ja pippuria ja italialaista robustia tunnelmaa. Maku oli tanniininen, mausteinen ja kirsikkaisen hedelmäinen. Marjut sortui jälleen perinteiseen Italia-hämyyn ja luuli toiveikkaana viiniä makeammaksi kuin mitä se olikaan, joten tanniinisen kuivattava maku yllätti. Viini kaipasi ehdottomasti seurakseen ruokaa, medium-kypsää pihviä tai kermaista kastiketta, nyt sen tanniinit jyräsivät hienommat nyanssit alleen.

Chapoutier Banyuls Rimage 2013
(väkevä viini; 90 % Grenache, 10 % paikallisia rypäleitä; Ranska; 16,89 €)
Tuoksu oli mustikkahilloinen, viikunainen, luumuinen ja rusinainen, ilmaantumisen jälkeen myös hennosti salmiakkinen. Maku oli mustikkahilloisen makea, hilloinen ja viikunainen, mutta samaan aikaan myös tanniininen ja tumman suklainen. Välillä viini tuntui siltä kuin se olisi kaikki joulun jälkiruoat (tortut, hedelmäkakku jne.) tiivistettynä, välillä mustikkahilloisuus otti vallan. Varsin mielenkiintoinen jälkiruokaviini ja äänestyksen perusteella tastingiin osallistuneiden suosikki.Marjut ei löytänyt ylivoimaista suosikkia illan viinien joukosta. Viinit erosivat mukavasti toisistaan ja olivat jossain määrin jopa yllättäviä tuttavuuksia, joten kokonaisuus oli sopivasti täynnä erilaisia elämyksiä. Joulupöytään näistä saattaisi päätyä joko Gosset Excellence Brut tai Chapoutier Banyuls Rimage.

Jussi piti eniten Wente Riva Ranch Chardonnaysta, jolle Gewürztraminer antoi luonteikkuutta. Punaviineistä joulupöytään sopivin voisi olla Te Kairanga Runholder Pinot Noir. Erikoisin viineistä oli makean mustikkainen Chapoutier Banyuls Rimage.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti