Pirkka Organic Riesling 2019

Pirkka Organic Riesling 2019
Rheinhessen, Saksa; Riesling; 13,80 €. Luomu.

Tuottaja Weingut Steinmühle

Etiketin mukaan Deutsche Qualitätswein

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana kanawokki

Lyhyesti: suoraviivainen hapokas ja hedelmäinen nuori riesling

Kommentit 

M: Jei, Pirkka-viinien sarjaan on tullut viimein riesling!

Pirkka-risukan on tuottanut Saksan Rheinhessenissä sijaitseva Weingut Steinmühle. Tilalla on pitkät perinteet: sen historia juontaa juurensa yli 500 vuoden taakse ja laatuviineihinkin se on keskittynyt kohta 300 vuoden ajan - ja kyllä, ensin paikalla oli mylly (eli die Mühle), siitä siis nimi. Luomusertifikaatin tila sai vuonna 2019. 

Pirkan luomuriesling on vielä nuori, sen huomaa jo hieman vihertävästä väristä. Viinin tuoksu on pirteän hedelmäinen, siinä on vihreää omenaa, sitrusta ja hunajamelonia sekä hieman yrttejä ja mineraalisuutta. Viinin maku on kuiva ja hapokas, tuoksun mukaisesti viheromenainen ja trooppisen hedelmäinen, jossain määrin myös hieman teräksinen. Suutuntuma on yllättävän täyteläinen hetken aikaa, kun kielellä tuntuu melkeinpä makeaa hedelmäisyyttä, mutta se menee valitettavan nopeasti ohi.

Viini on vielä kovin suoraviivainen, ei siitä kovinkaan paljon eri aromeita ja ulottuvuuksia bongaile. Rieslingiksi sen kuitenkin tunnistaa helposti. Toisaalta usein on hetkiä, kun lasiinsa kaipaa vain selkeää, hapokasta risukkaa ja siihen tämä viini sopii juuri eikä melkein - toisaalta mietityttää, mitä pari vuotta lisää ikää toisi tälle viinille. Kanawokin kanssa viini sopi kohtalaisen hyvin, kalan kanssa se olisi varmaankin mennyt vielä paremmin.

Jos tätä saisi kympillä K-kaupasta, ostaisin ja olisin onnellinen. Nyt viini saa arvosanaksi 0.

J: Viini on vaaleankeltainen ja vivahtaa hieman vihreään. Tuoksussa on sitrusta, vihreää omenaa, limeä ja mineraalisuutta sekä aavistus rosmariinia. Pirteän hapokkaassa maussa on sitruunakarkkia, sitrusta, limeä, greippiä, mineraalisuutta ja hieman trooppista hedelmää sekä valkoherukkaa. Rapsakka jälkimaku on hapokas ja sitruksinen. Vaikka hapokkuutta on runsaasti, viini ei silti ole pistävän hapokas. 

Kanawokki sopi viinin kanssa melko hyvin. Siika tai muu vaalea kala voisi olla parempi ruokavalinta tälle viinille. Hapokkuutta on sen verran, että ihan sellaisenaan tätä viiniä ei joisi. Vuoden tai parin kypsytys voisi olla viinille hyväksi. Pirteän hapokkuutensa ja raikkautensa vuoksi annan viinille arvosanaksi +.

***

Katso myös: Pirkka-viinit