Mr. Nebbiolo // Nebbiolon useat kasvot 9.4.2021



Mr. Nebbiolon huhtikuun alun etätastingissa oli vertailtavana kolme saman vuosikerran baroloa eri alueilta. Jos lainaamme tapahtuman kuvausta suoraan, niin "tarkoituksena on havainnoida nebbiolon moniulotteisuus, kasvuolosuhteet ja erityisesti uuttamisen ja tammikypsytyksen vaikutukset." 

Odotettavissa oli hienoja viinejä, sillä Wine Spectatorin mukaan vuosi 2016 oli Piemontessa paras pitkään aikaan - edellinen yhtä hyvä vuosi oli kaksi vuosikymmentä aiemmin eli 1996. Tastingissa oli viinintekijävieraana Alessandro Rivetto, ja me taas kutsuimme pari vakiovierastamme mukaan havainnoimaan.

Illan tähti Nebbiolo-rypäle on Italian Piemonten alueen alkuperäislajike, mm. barolo- ja barbaresco-viineistä tuttu. Se on todennäköisesti saanut nimensä italian sanasta nebbia ("sumu"): sumulla voidaan viitata sadonkorjuuaikaan viinitarhoilla esiintyvään sankkaan sumuun tai kypsien rypäleiden pinnalle muodostuvaan sumumaiseen pintaan - tai sitten nimi on tullut italian sanasta nobile ("jalo"). Nebbiolosta valmistettujen viinien aromeissa on orvokkia, ruusua, tervaa, villejä yrttejä, kirsikoita, vadelmia, tryffeliä, tupakkaa ja luumua.



Alessandro Rivetto Langhe Nebbiolo 2016
DOC Langhe, Italia; Nebbiolo; 24,80 €

DOC Langhen appellaatio eli laatuluokitus perustettiin vuonna 1994. DOC Langhe Nebbiolo on yksi siihen sisältyvistä alue- tai rypälekeskeisistä ala-appellaatioista, ja yleensä sitä pidetään Barolon ja Barbarescon pikkuveljenä. Laatuluokituksen säännöt ovat joustavat, esimerkiksi viinille ei ole määritelty minimikypsytysaikaa. Viineissä saa käyttää myös jopa 15 % muita rypälelajikkeita kuin Nebbioloa.

Azienda Agricola Alessandro Rivetton viinitalo sijaitsee Langhessa La Morran alueella, mutta sillä on tarhoja eri puolilla, ja tämänkin viinin rypäleet ovat Sinion kaupungissa olevalta tarhalta Serralunga d'Alban naapurista. Viini käy ensin terästankeissa hieman yli kahden viikon ajan. Se kypsyy slavonialaisissa tammitynnyreissä vuoden ajan ja sen jälkeen vielä pulloissa usean kuukauden ajan.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, luumuja, vadelmaa, tervaa ja tervapastillia sekä kukkaisuutta - ruusua ja orvokkia huomasi hetken nuuhkuttelun jälkeen. Viinin maku oli samaan aikaan hapokas ja tanniininen sekä hyvinkin robusti, ehkä jopa pureskeltava. Rustiikkinen viini oli mainio arkiviini - tai kuten Kallion kirjeenvaihtaja totesi: "Ihana". 

Tryffelimanchegon kanssa viini maistui hyvin, samoin tomaatin ja mozzarellasalaatin, mutta sen voisi yhdistää myös riistan tai muiden liharuokien kanssa. Vaikka viiniä kutsuttiin arkiviiniksi, sen hinta-laatusuhde sai kehuja eikä noin 25 € pullosta tuntunut olevan liikaa.

Alessandro Rivetto Langhe Nebbiolo oli seurueemme enemmistön eli kaikkien muiden paitsi Marjutin suosikki.

Alessandro Rivetto Barbaresco 2016
DOCG Barbaresco, Italia; Nebbiolo; 38,50 €

DOCG Barbarescon appellaatio (1980) kattaa Barbarescon kylän lisäksi kaksi muuta kuntaa. Barolon tavoin viinit on valmistettava 100 % Nebbiolosta, mutta Barolon alueeseen verrattuna Barbarescon alue on lämpimämpi kuin Barolon, jolloin rypäleet kypsyvät aiemmin ja viineissä on vähemmän tanniineja kuin baroloissa. Barbaresco-viinejä on kypsytettävä vähintään kahden vuoden ajan (riservaa neljän vuoden ajan), josta vähintään vuoden verran tammitynnyreissä. 

Viinin rypäleet ovat peräisin Albassa ja Treisossa sijaitsevilta viinitarhoilta. Viini käy ensin terästankeissa ja kypsyy sitten vähintään 26 kuukauden ajan, joista vähintään yhdeksän kuukautta tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa tuntui eniten vaniljaa ja hapankirsikkaa sekä hilloista mustikkaa, mutta ei kovinkaan paljon kukkaisuutta, ruusua tai tervaa. Viinin maku tuntui ensin pehmeältä, mutta tanniinit ja hapokkuus iskivät melko pian. Myös maussa maistuivat vanilja ja tummat marjat. Se oli edellistä herkempi kokonaisuus, oikein mainio viini.

Viini sopi hyvin vanhan goudan kanssa, ja sen seuraksi voisi ajatella myös grillattua lihaa tai riistaa. Pullo kannattaa myös avata hyvissä ajoin ilmaantumaan.

Alessandro Rivetto Barbaresco oli Marjutin suosikki.



Giacomo Fenocchio Barolo Bussia 2016
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 49,88 €

DOCG Barolon appellaatio (1980) kattaa kolmen kunnan alueen, joista jokaisella on omanlaisiaan piirteitä. Barolo on valmistettava 100 % Nebbiolosta ja sen on kypsyttävä vähintään 38 kuukautta, josta 18 kuukauden ajan tammitynnyreissä. Riserva kypsyy yhteensä 62 kuukauden ajan. Barolot ovat tanniinisia, ja perinteisesti ne ovat yhtäältä kestäneet ja toisaalta vaatineet pitkää kypsytystä - tosin nykyään kehitystä on myös hedelmäisempien ja helpommin lähestyttävien baroloiden suuntaan. 

Illan kolmas viini oli eri viinitalolta, Montforte d'Albassa sijaitsevalta Giacomo Fenocchiolta. Talon toinen, tätä hieman edullisempi barolo oli mukana pääsiäisviinitastingissa, joten oli mielenkiintoista päästä tutustumaan tähänkin viiniin.

Viinin rypäleet ovat Monforte d'Alban kunnassa Bussian kylässä sijaitsevalta viinitarhalta. Viini käy kuusi kuukautta terästankeissa, minkä jälkeen se kypsyy ensin 30 kuukauden ajan isoissa slavonialaisissa tammitynnyreissä ja sen jälkeen vielä pulloissa. Alueen viinit ovat tyypillisesti isoja ja vaativat tanniiniensa takia pitkää kypsytystä (kun taas La Morran alueen barolot ovat näitä parfyymisempia).

Viinin tuoksu oli mausteinen ja yrttinen, sekä rusinainen ja ruusuinen. Viinin maku oli tumman marjainen, hapankirsikkainen ja viikunainen sekä yrttinen ja jopa aavistuksen lakritsainen. Tanniinit olivat samettiset ja hyvin tasapainossa viinin hapokkuuden kanssa. Viini oli jykevä, mutta tasapainoinen ja sen jälkimaku oli mausteinen - oikeastaan viini oli niin tyylikäs, että sitä oli vaikea kuvailla. Herkullisten viinien kanssa käy usein niin, että ne vain jättävät sanattomiksi...

Giacomo Fenocchio Barolo Bussia sopisi liharuokien ja juustojen seuraksi, esimerkiksi lammas ja prosciutto voisivat sopia hyvin sen kanssa.

Summa summarum

Sosiaalisen tilanteen takia emme havainnoineet kovinkaan tarkasti viinien, alueiden tai valmistustapojen välisiä eroja ja muistiinpanotkin jäivät melko huteriksi, mutta hienoja viinejä kaikki olivat.