Einstök Arctic Pale Ale, White Ale ja Toasted Porter


Bjórdagurinn (olutpäivä) on islantilainen juhlapäivä, jota on vietetty maaliskuun ensimmäisenä päivänä vuodesta 1989 lähtien. Juhlapäivän taustalla on Islannin olutkieltolain päättyminen 1.3.1989. Vuodesta 1915 kyseiseen päivään asti oluen valmistaminen ja myyminen oli Islannissa kiellettyä. Päivää juhlitaan tietenkin juomalla olutta ja menemällä rúnturille eli pubikierrokselle.

Viinien myynti sallittiin jo 1922, koska Espanja uhkasi lopettaa suolatun turskan ostamisen, ellei saisi viinejään Islannin markkinoille. Vuonna 1935 sallittiin kaikkien muiden alkoholijuomien paitsi yli 2,25 % oluiden myyminen. Syynä tähän oli se, että olut yhdistettiin Tanskaan eikä sitä pidetty isänmaallisena juomana maassa, joka halusi itsenäistyä Tanskasta.

Islannin (pien)panimorintamalla oli pitkään hiljaista kieltolain päättymisen jälkeenkin, ensimmäinen pienpanimo perustettiin vasta 2006. Einstökin (ainutlaatuinen islanniksi) taas perusti kaksi amerikkalaista miestä vuonna 2010. Heidän tavoitteenaan oli löytää maailman paras vesi olutta varten ja Hlíðarfjall-vuoren jäätiköiden sulamisvesi täytti tämän kriteerin. Panimo sijaitsee Akureyrin satamakaupungissa noin sata kilometriä napapiiriltä etelään.



Arctic Pale Ale
Islanti; IPA; 5,6 %; EBU 29; 3,97 €

Brewed 60 miles south of the Arctic Circle, three varieties of select hops unite in our Arctic Pale Ale. Cascade hops give it American character, while Hallertau Tradition and Bavarian Northern Brewer hops temper the bitterness. The result is an ale that is full-bodied yet smooth, and uniquely Icelandic.

Olut on sameahkoa ja väriltään oranssiin vivahtavan kuparista. Tuoksussa on hedelmäisyyttä, greippiä ja appelsiininkuorta. Katkerahko maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös vähän maltaisuutta ja karamellisuutta. Greippisyys vahvistuu jälkimaussa.  Arctic Pale Ale oli raikas olut ja helppoa juotavaa. Tykkäsin.



White Ale
Islanti; ale; 5,2 %; EBU 12; 3,56 €

Pure Icelandic glacier water and a classic witbier recipe combine to create our Icelandic White Ale. Crafted clean and crisp, the balanced addition of orange peel, coriander, and rolled oats ensure this beer remains incredibly flavorful and refreshingly drinkable. 

Olut sameaa ja väriltään vaaleaa meripihkaa. Hedelmäisessä tuoksussa on kevyesti sitrusta, persikkaa ja korianteria. Maussa on banaania, sitrusta ja hieman toffeeta. Jälkimaussa on hentoa korianteria, muuten valmistuksessa käytettyä korianteria ei juurikaan huomaa. Katkeruutta ei ole kovin paljoa. White Ale oli suosikkini näistä kolmesta oluesta, siinä oli eniten luonnetta.

Toasted Porter
Islanti; porter; 6,0 %; EBU 28; 3,97 €

Aromatic coffee from Kaffibrennsla Akureyrar subtly bands together with toasted malt undertones in our Baltic Porter. While dark in color, this classical version of a lagered porter has a medium mouthfeel and dark chocolate notes that result in a smooth on the palate, easy-to-drink brew you'll want to face again and again.

Olut on hyvin tummanruskeaa. Beigeä vaahtoa muodostuu kaadettaessa runsaasti. Tuoksussa on runsaasti paahteisuutta ja kahvia. Tuoksun aromit vahvistuvat entisestään maussa, kahvisuus muuttuu jopa hieman kitkeräksi. Oluen lämmetessä sen aromeihin tulee myös lakritsaa. Toasted Porter kaipaisi jotain tasapainottamaan paahteisuutta, muuten se on ihan mainio porter. 

Islantilaista olutta varten piti tietenkin hankkia islantilaista syötävää eli rahkaa muistuttavaa skýriä (äännetään suunnilleen "skiir"). Kinuskilla maustetun skýrin kanssa porter ei ollut ihan täydellinen valinta. Kinuskiosuus kävi oluen kanssa, itse skýr sen sijaan ei.