-->

3. maaliskuuta 2018

Alsacen viininäyttely 7.2.2018

Alsacen viininäyttely järjestettiin tänä vuonna ravintola Sipulin talvipuutarhassa (10 €). Näytteilleasettajia oli kaikkiaan 22 ja viinejä runsaasti, joten ehdimme tutustua vain osaan niistä. Jussi keskittyi Rieslingeihin ja Gewürztraminereihin, Marjutin listalla olivat kuohuvat ja Pinot Gris't.

Tässä muutamia poimintoja:


Jean-Baptiste Adam

Jean-Baptiste Adamin crémantien lisäksi mieleen jäi kaksi valkoviiniä.

Grand Cru Kaefferkopf - Blend 2016 Cuvee Traditionelle: viinin aromimaailmassa yhdistyivät parfyymisuus, mineraalisuus ja trooppiset hedelmät.

Grand Cru Kaefferkopf - Riesling 2014: kypsää hedelmäisyyttä, ananasta ja limeä. Jälkimaku oli sitruksinen.
Kaefferkopf sai Grand Cru -statuksen vasta 2006 ja se on Altenberg de Bergheimin lisäksi ainoa Alsacen Grand Cru, jossa sallitaan viinirypälelajikkeiden (Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling) sekoittaminen.


Dopff au Moulin

Vuodesta 1574 asti Riquewihrissä asunut Dopffin suku aloitti viininviljelyn 1600-luvulla, joten talon perinteet ovat pitkät ja sen huomaa kyllä. Heidän ansiotaan on myös Crémant de Alsace -viinien kehittäminen. Crèmantien sijaan haluaisimme kuitenkin nostaa esille Gewüztraminerin.

Grand Cru - Gewürztraminer 2015: makean persikkainen, mausteinen ja hieman limettinen. Tuoksussa oli myös aavistus vaniljaa, vaikka viini käytetään terästankeissa.


Dopff & Irion

Myös Dopff & Irion sijaitsee Riquewihrissä Dopff au Moulinin lailla - sama nimi ole sattumaa, vaan samasta suvusta on kysymys. Dopff & Irion perustettiin vuonna 1945 näiden perinteikkäiden viinisukujen jäsenten avioliiton myötä, mutta nuoresta iästään huolimatta tila on jo ehtinyt kerätä mainetta ja kunniaa.

Riesling 2012 - Grand Cru Schoenenbourg: viinijoogassa meille mainostettiin pitkään Dopff & Irionin Grand Cru -Rieslingiä, joten pitihän se maistaa nyt, kun siihen oli oiva tilaisuus - eikä se pettänyt. Grand Cru -viinit olivat tapahtumassa erinomaisia, niin tämäkin. Viinissä oli kaikki se, mitä pitääkin: mahtava petroolisuus ja sitruksinen hapokkuus, runsasta vaaleaa hedelmää, omenaa, aprikoosia ja hunajaa.

Pinot Gris 2009 - Grand Cru Vorbourg: tämäkin oli mainio, mausteinen, makea, keltaluumuinen ja persikkainen.


Leon Beyer

Pinot Gris 2010 - Comtes d'Eguisheim: huisan aromikas viini, uskomattoman runsas tuoksu ja maku, pitkä jälkimaku. Hieman savuinen, loistava hapokkuus, vaaleaa trooppista hedelmää, hunajaa ja mausteita.

Comtes d'Eguisheim Gewürztraminer 2008: tuoksultaan makeahko viini, jonka aromeissa on hunajaa, pähkinää ja aprikoosia. Maku oli kuitenkin hapokkaampi kuin tuoksu antoi ymmärtää.


Domaine Gérard Neumeyer

Pinot Gris 2015 - Lieu-dit Schaefferstein: muistiinpanoissa lukee lyhyesti "hyvää!" Hieman savuinen ja mausteinen, mutta raikas Pinot Gris sai pisteitä myös söpöstä etiketistään (kuten myös Riesling).

Muscat 2015 - Ottonel: makean hedelmäinen, hunajainen ja aprikoosinen viini sopisi vaikka jälkiruokien seuraksi.


Wolfberger

Crémant d'Alsace Riesling Brut: Wolfbergeriin voi aina luottaa, niin nytkin. Erityisesti voisimme mainita listan ulkopuolella olleen, Rieslingistä tehdyn raikkaan ja rapsakan hapokkaan crémantin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti