17. maaliskuuta 2018

Pyhän Patrickin päivän olutvertailu


Irlannin suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin elämästä ei tiedetä varmuudella paljoakaan. Hänen arvellaan syntyneen vuoden 390 tienoilla Kilpatrickissa Skotlannissa. Tarkka syntymäaika ei ole tiedossa, ja Patrickin syntymäpaikaksi on veikattu Skotlannin lisäksi myös Walesia tai Englantia.

Legendan mukaan Patrick joutui 16-vuotiaana irlantilaisten merirosvojen vangiksi ja hänet myytiin orjaksi. Kuuden vuoden kuluttua Patrick onnistui pakenemaan Ranskaan ja opiskeli siellä papiksi. Saatuaan pappisvihkimyksen Patrick lähetettiin Irlantiin käännyttämään paikallisia pakanoita, sillä hän oli oppinut orjuudessa keltin kielen. Pyhä Patrick teki Irlannissa lähetystyötä yli 30 vuotta ja hänen sanotaan karkottaneen käärmeet Irlannista.

Pyhä Patrick kuoli perimätiedon mukaan 17.3.461. Häntä ei ole julistettu virallisesti pyhimykseksi, mutta irlantilaiset juhlivat siitä huolimatta Pyhän Patrickin muistoa 17.3. Protestanttisessa Suomessa ei juhlita pyhimyksiä, mutta Pyhän Patrickin päivä on silti hyvä syy nauttia irlantilaisia oluita.

Pyhän Patrickin päivän olutvertailuun valikoitui Leppävaaran Prismasta kaksi irlantilaista ja yksi virolainen olut: Kilkenny Irish Red Ale (4,3%; 3,44 €), Murphy's Irish Stout (4,0%; 3,06 €) ja Saku The Cream of Dublin (4,2%; 3,08 €). Sakulla ei tosin ole muuta yhteyttä Irlantiin kuin nimi ja että se on valmistettu irlantilaisten olutmestarien esimerkin mukaan.

(Guinness jätettiin tällä kertaa pois, mutta Kilkennyä valmistetaan nykyisin samalla St. James's Gaten panimolla kuin Guinnessia.)M: Irlantilaiset (kuivat) stoutit ovat suosikkejani, joten kolmikosta paras on Murphy's, joka on melkein yhtä hyvää kuin Guinness. Kilkenny ei maistu oikeastaan millekään, joten tarpeeksi kylmänä se voisi kelvata ihan hyvin. Saku The Cream of Dublin on lähinnä... omituista. Stoutia lupailtiin, mutta jotain muuta saimme.

J: Kilkenny-purkissa on muovikapseli, joka vapauttaa tölkkiä avatessa olueen typpeä ja hiilidioksidia ja saa aikaan hanaolutmaisen hienojakoisen vaahdon. Lasiin kaadettaessa olut olikin ensin pelkkää vaahtoa. Hetken päästä olut tasaantui paljastaen kuparinpunaisen värin. Miedossa tuoksussa on mallasta, karamellisuutta ja punaisia marjoja. Maku myötäilee melko pitkälle tuoksun aromeja, mutta mukana on myös hieman katkeruutta sekä pähkinäisyyttä. Hiilihappoa ei ole kovinkaan paljon ja suutuntuma on pehmeä. Kokonaisuus on omaan makuuni hieman liian mieto, jopa vetinen, mutta kyllä tätä voisi vaikka saunan jälkeen juoda.

Saku The Cream of Dublin on jälleenmyyjän mukaan stout, mutta RateBeer luokittelee sen dunkeliksi. Väriltään olut on punaiseen vivahtavan tummanruskea. Paahteisessa tuoksussa on mallasta, viikunaisuutta ja makeaa, ylikypsää hedelmäisyyttä. Maku myötäilee tuoksua, mutta mukana on myös vähän katkeruutta. Suutuntuma on kevyt ja hiilihappoja on vähänlaisesti. Kokonaisuus on vetinen ja mieto. Olut sopisi ehkä ruokajuomaksi pitkään haudutettujen pataruokien kanssa. Ei tällä oluella stoutin kanssa ole mitään tekemistä, tummaksi lageriksi minä tämän luokittelisin. Tämä olut on mielestäni kolmikon heikoin esitys.

Murphy's Irish Stout on Guinnessin ohella toinen irlantilaisten oluiden klassikoista. Kilkennyn tavoin myös Murphy'sin tölkki sisältää typpipatruunan. Väriltään olut on hyvin tumma, lähes musta. Paahteista tuoksua hallitsevat kahvi ja tumma suklaa. Typpipatruuna tuo olueeseen hyvin pehmeän suutuntuman. Maku on tuoksun tapaan paahteinen ja kahvinen. Tämäkin olut on hieman vetinen. Jälkimaun kitkerähkö kahvisuus jää suuhun pitkäksi aikaa. Näistä kolmesta oluesta tämä on eniten minun makuuni.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti