20. maaliskuuta 2018

Ravintola Basen viiniklubi 13.3.2018: sokkotastingissa saksalaiset Rieslingit

Ravintola Basen maaliskuun viiniklubissa Aki Summanen Vindirektiltä maistatti sokkona viinejä, jotka paljastuivat oheen jaetun kartan ansiosta hyvin nopeasti saksalaisiksi Rieslingeiksi (yhtä lukuunottamatta). Ihan niin helppoa arvaaminen ei kuitenkaan ollut, sillä viinit piti osata sijoittaa oikeille alueille vinkkien perusteella, yksi jopa Ranskan puolelle Alsaceen.


Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016
(Rheingau; 7,90 € / 0,375 l / Vindirekt)
Rheingaun Rieslingit ovat tyypillisesti raikkaan hapokkaita ja täyteläisiä, sitruksisia ja jopa teräksisiä.
Ensimmäisen Rieslingin tuoksu oli aluksi hieman sulkeutunut. Siinä oli trooppisten hedelmien makeutta, lemon curdin/limen kirpeää hapokkuutta, vihreää omenaa ja ruohoa sekä illan viineistä ehkä eniten mineraalisuutta. Kohtalaisen hapokas, ananaksinen ja greippinen maku jatkoi tuoksusta tutuilla linjoilla. Kokonaisvaikutelma oli raikas ja rapea.

Marjut arvasi Rheingaun oikein (koska se vain tuntui oikealta), Jussi arvasi Moselia.

Jean Biecher Réserva Riesling 2016
(Ranska, Alsace; 12,90 € / Vindirekt)
Alsacen Rieslingit ovat tyypillisesti runsaita ja öljyisiä, niiden aromeissa on kypsää hedelmää ja hunajaa, jopa mehiläisvahaa ja niiden hapot ovat pehmeät. Malolaktinen käyminen saattaa tuoda viiniin myös jogurttisuutta.
Toisen Rieslingin tuoksu oli makeampi kuin edellisen. Siinä oli sitrusta ja kypsiä hedelmiä, kuten mangoa ja hunajamelonia, mausteita, mustaa viinikumia ja jopa pikkuisen petrolia. Viinin maku oli makeahko eikä kovin hapokas. Se tuntui täyteläisemmältä kuin ensimmäinen Riesling ja sen hedelmäisyys oli tuoksusta hieman poiketen omena-aprikoosi-linjalla.

Molemmat arvasimme alueeksi Pfalzia.

Most Wanted Riesling 2016
(Pfalz; 12,90 € / Vindirekt)
Pfalzin Rieslingit ovat tyypillisesti runsaita, täyteläisiä ja trooppisen hedelmäisiä.
Viinin runsas tuoksu oli makeahko ja sitruksinen. Siitäkin oli havaittavissa viinikumia, mutta ei niin paljon kuin edellisessä viinissä. Muuten tuoksun aromit olivat kunnon hedelmäcocktail: ananasta, persikkaa, aprikoosia, päärynää ja vihreää omenaa. Samoja aromeja oli myös pirteän viinin kohtalaisen hapokkaassa ja täyteläisessä maussa.

Molemmat arvasimme alueeksi Rheinhesseniä.

Grans-Fassian Catherina Riesling 2016
(Mosel; 18,95 € / Vindirekt)
Moselin Rieslingit ovat tyypillisesti sekä hapokkaita että makeahkoja, hedelmäisyys on ennemminkin tuoreista kuin kypsistä hedelmistä. Aromeissa on sitrusta ja omenaa.
Ensimmäisen viinin tavoin tämänkään viinin tuoksu ei ollut aluksi kovinkaan avoin. Siinä oli havaittavissa pientä parfyymisyyttä, jopa hieman mineraalisuutta, limeä ja ananasta sekä kypsää hedelmää. Samaan aikaan sekä hapokas että makeahko maku myötäili tuoksua. Viini oli mukava moselilainen.

Marjut arvasi Moselin oikein (hapokkuuden ja makeuden yhdistelmä paljasti), Jussi arvasi Rheingauta.

Kühling-Gillot Oppenheim Riesling Trocken 2016
(Rheinhessen; 20,98 € / Vindirekt)
Rheinhessenin Rieslingit eivät ole pelkkää Libistä, vaan tyypillisesti kypsän hedelmäisiä ja keskitäyteläisiä, omenaisia ja aprikoosisia.
Viimeisen viinin tuoksussa oli hieman petroolia ja mineraalisuutta sekä greippistä hapokkuutta ja kypsiä hedelmiä, kuten ananasta, persikkaa, omenaa ja hunajamelonia, jopa hieman hunajaa. Viinin täyteläinen ja pirteän hapokas maku jatkoi tuoksun linjoilla. Kaiken kaikkiaan viini oli vivahteikas ja tasapainoinen.

Molemmat arvasimme alueeksi Alsacea.


Summa summarum

Tavoitteenamme oli saada kaksi viidestä oikein. Marjut pääsi tavoitteeseen, Mosel osui kohdalleen hyvin varmasti ja Rheingau melkein varmasti, mutta Jussi ei saanut yhtään oikein. Liikuttavasti arvasimme loput kolme viiniä juuri samalla tavalla väärin, vaikka emme sen kummemmin keskustelleet mahdollisista oikeista vastauksista. Ilta meni siis odotetun hyvin tai huonosti - ja toisaalta myös illan ainoa viisi oikein tunnistanut oli seurueessamme, joten laidasta laitaan mentiin.

Tällä kertaa kaikki viinit olivat melko edullisia ja vielä nuoria, vuosikertaa 2016, joten joukossa ei ollut yhtään hyvin petrolista ja hunajaista, herkulliseksi kehittynyttä Rieslingiä. Maukkaita nämäkin olivat, mutta yksikään ei noussut erityisesti muiden ylitse - neljäs Riesling, Grans-Fassian Catherina Riesling 2016, taisi olla täpärästi seurueemme suosikki ja valitsimmekin sen viiniklubin jälkeen lohen ja risoton seuraksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti