Pääsyliput tapahtumaan ja tastingiin saatu / Helsinki Drink Festival
Helsinki Drink Festival: Whiskey Edition järjestettiin toisen kerran Tapahtumatalo Bankissa 1.-2.11.2024. Saimme järjestäjiltä ilmaiset pääsyliput tapahtumaan ja Kyrö Whisky Experience workshopiin, jonka pitivät yksi Kyrö Distillery Companyn perustajista, Mikko Koskinen ja viskitiimin esihenkilö ja Suomen ensimmäinen naistislaaja Mari Saarenpää.
Kyrö Distillery Company sai alkunsa saunassa, jossa viisi ystävystä päätti ruisviskiä siemailtuaan perustaa oman ruisviskipanimon. Sopiva tila löytyi Kyröjoen rannalta vanhasta meijeristä, jossa valmistettiin aiemmin Oltermanni-juustoa. Ensimmäinen raakatisle sai positiivista palautetta, mutta sen viskiksi kypsymistä odottaessa tislaamon oli myös ansaittava rahaa. Siihen ratkaisuksi keksittiin gini ja niin syntyi Napue Gin, joka saavutti suuren suosion, kun se hieman yllättäenkin valittiin parhaaksi IWSC:n gin & tonic -sarjassa vuonna 2015.
Ruisviski tehdään nimensä mukaisesti rukiista eikä ohramaltaista kuten perinteinen viski tai maissista kuten bourbon. Yhdysvalloissa ruisviskissä pitää olla ruista vähintään 51 %, Suomessa ja EU:ssa tällaista vaatimusta ei ole. Kyrö käyttää viskeissään pelkkää ruista. Ruis tuo viskin aromeihin yleensä mausteisuutta, pippurisuutta ja yrttisyyttä, ja ruisviski sopiikin aromiensa vuoksi cocktaileihin bourbonin tavoin. Yhdysvalloissa ruisviski valmistetaan kolonnitislauksella, mutta Kyrö valmistaa viskinsä pannutislauksella skottiviskien tapaan.
Kyrö Malt (47,2 %)
Kyrö Malt on valmistettu ainoastaan suomalaisesta rukiista. Se on kypsynyt amerikkalaisissa valkotammitynnyreissä vähintään kolme vuotta.
Viskin tuoksussa ja maussa on ruisjauhoja ja vaaleita hedelmiä, persikkaa, ananasta ja kuivattua aprikoosia, vaniljaa ja muskottia. Mieleen tulee omenapiirakka vaniljakastikkeen kanssa. Kyrö Malt on maukas perusruisviski.
Kyrö Malt Oloroso (47,2 %)
Kyrö Malt Oloroso on kypsynyt olorososherrytynnyreissä. Suomessa sitä on saatavilla vain laivoilta ja Helsinki-Vantaan lentokentältä. Sitä oli tarjolla myös Habitare-messuilla aiemmin tänä vuonna, missä sitä piti maistaa, koska Meininger-lehti oli juuri hieman aiemmin valinnut sen vuoden parhaaksi kansainväliseksi viskiksi.
Viskistä huomaa tynnyrin vaikutuksen. Se on väriltään tummempi kuin Kyrö Malt ja sen tuoksuun ja makuun on tullut uusia vivahteita: kypsempää omenaa ja enemmän hunajaista ja vaniljaista makeutta, kuivattuja hedelmiä, pähkinää ja pippurisia mausteita. Kahdesta ensimmäisestä viskistä Kyrö Malt Oloroso on suosikkimme karamellisten sävyjensä takia.
Kyrö Peat Smoke (47,2 %)
Kyrö Peat Smokessa on käytetty riihessä kotimaisella makeanveden turpeella savustettua mallasta. Vaikka se on turveviski, siihen käytetty turve on kasvanut erilaisessa ympäristössä kuin Skotlannissa käytetty turve eli se on luonteeltaan erilaista.
Viskin tuoksussa on turvesavua ja sitrusta, maussa taas savukinkkua, omenaa ja
mausteita varsinkin valkopippuria. Savuisuus on myös jossain määrin havuista.
Kyrö Peat Smoke muistuttaa savuista skottiviskiä, mutta erilainen turve
tuo siihen oman vivahteensa.
Kyrö Wood Smoke (47,2 %)
Kyrö Wood Smoke on valmistettu 100-vuotiaassa riihiladossa leppäsavulla kuivatusta rukiista. Se kypsyy valkotammisissa ex-bourbontynnyreissä, ranskalaisissa tammitynnyreissä ja uusissa Amerikan valkotammitynnyreissä.
Viskin tuoksussa ja maussa on lempeämpää savua kuin Peat Smokessa sekä savukinkkua, grillimakkaraa ja tervaa sekä karjalanpiirakan ruiskuorta ja kypsää hedelmäisyyttä. Kahdesta savuviskistä Wood Smoke on suosikkimme pehmeämmän savuisuutensa takia.
Kyrö Sauna Stories No. 1 (50,8 %)
Kyrö Sauna Stories No. 1 vie takaisin Kyrön alkuun: saunaan. Viski on kypsynyt sekä ex-bourbon-tynnyreissä että jamaikalaisissa Planterayn rommitynnyreissä ja se on viimeistelty saunan lämmössä. Sitä on valmistettu rajoitettu erä, 1 908 pulloa.
Viskin tuoksussa ja maussa on pehmeästi kevyttä savua ja kypsää omenaa, myös rommitynnyrin vaikutuksen huomaa. Maku on trooppisen hedelmäinen, vaniljainen ja hieman valkopippurinen. Vaikea sanoa, miten saunassa viimeistely vaikuttaa viskin makuun vai vaikuttaako se, mutta ainakin siitä saa kiinnostavan ja eksoottisen tarinan.