Näyte / Winest
Etno Okami sai alkunsa Kaukasian kansainvälisen yliopiston viininviljelyn ja viininvalmistuksen tiedekunnasta. Tiedekunnan viinit saivat hyvää palautetta kansainvälisesti, minkä takia itse viinitalo perustettiin 2021. Vuonna 2022 viinitalon aloitteesta luotiin uusi appellaatio Okami. Talo yhdistää perinteisiä ja nykyaikaisia viininvalmistusmenetelmiä sekä panostaa tutkimukseen ja kehitystyöhön.
Khasmi's Saperavi on valmistettu perinteiseen georgialaiseen tapaan kvevrissä, missä se on saanut kypsyä sakkojensa päällä. Rypäleet ovat peräisin Khasmista, joka on kylä Kakhetissa Itä-Georgiassa. Viininviljely kylässä alkoi jo 1100-luvun lopulla kunigatar Tamarin käskystä ja nykyisin se tunnetaan laadukkaista saperaveistaan.
Etno Okami Khasmi's Saperavi 2020
Khasmi, Georgia; Saperavi; saatu Winestistä viime kesänä
Tuottaja Etno Okami
Etiketin mukaan kypsää karhunvatukkaa, kirsikkaa, mustaherukkaa, kukkaisuutta
Rypäleen mukaan
Saperavi: rypäleestä tuotetaan sekä kuivia että makeita viinejä, joiden aromeissa on yrttejä (rosmariini, minttu, laakerinlehteä), marjoja ja kuivattuja marjoja (vadelmaa, luumua, mustaherukkaa) sekä lakritsaa, mustapippuria, tupakkaa ja makeita mausteita.
Ruokana khinkalit
Lyhyesti: tyylikäs gerogialainen punaviini
Kommentit
M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, karhunvatukkaa, mustaherukkaa ja kirsikkaa sekä yrttisiä mausteita, neilikkaa ja tupakkaa. Maku on kuiva, täyteläinen ja tuoksun tavoin marjainen, tanniinit ovat pehmeät ja miellyttävät. Kvevri-viinit ovat yleensä omanlaisiaan ja erilaisuudellaan hurmaavia, mutta Khasmi's Saperavi on hyvinkin klassinen, tasapainoinen ja tyylikäs kokonaisuus.
Ruoan kanssa viini käy saumattomasti. Se maistuu maustekurkun, salaatin ja mausteisten khinkalien kanssa sekä toimii myös adjikasta tulisuutta saaneen satsebeli-kastikkeen ja smetanan kanssa, ja ruoan jälkeen se maistuu hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi Khasmi's Saperavi saa ++.
J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on karhunvatukkaa, herukkahilloa, seetriä ja hieman yrttisyyttä. Täyteläisessä, hieman makeassa maussa on tummaa marjaa, hapankirsikkaa ja yrttisyyttä. Tanniinit ovat pehmeät. Jälkimaku on mausteinen ja mustaherukkainen.
Viini sopi ruoan kanssa hyvin ja pärjäsi sekä adzikan tulisuudelle että maustekurkun etikkaisuudelle. Se voisi käydä myös grillatun lihan, kovien juustojen tai riistan seuraksi. Arvosanaksi Khasmi's Saperavi saa ++.