Kutsu / Winest
Winest
Unioninkatu 30
Keväällä ydinkeskustaan avautunut Winest kertoo olevansa Helsingin, Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen georgialainen viinibaari. Sen georgialaiset viinit ovat omaa maahantuontia, ja niiden lisäksi tarjolla on viinejä muistakin maista sekä ruokaa juustoista ja leikkeleistä alkaen aina runsaisiin liha- ja kasvisannoksiin saakka.
Winest sijaitsee Unioninkadulla alunperin asuintaloksi 1830-luvulla valmistuneessa Wuorion talossa. Koristemaalaaja Salomo Wuorio ja arkkitehti Herman Gesellius modernisoivat taloa vuonna 1913 ja avasivat siihen liiketiloja, minkä jälkeen rakennuksen nimeksi tuli Wuorion liikepalatsi.
Vuonna 1934 Gustav Paulig avasi English Tea Roomin samaan tilaan, jossa Winest toimii. English Tea Roomin alkuperäiset intialaisvaikutteiset kattomaalaukset ovat yhä jäljellä, joten niitä voi ihailla samalla, kun siemailee viiniä.
Kartta Wines of Georgia |
Georgia on oranssiviinin koti ja maailman vanhin viinituottajamaa: vuonna 2017 Tbilisin eteläpuolelta löydettiin 8 000 vuotta vanhoja viinin valmistukseen käytettyjen saviruukkujen palasia. Maassa kasvaa noin 400 paikallista rypälelajiketta, mutta kaupallista käyttöä varten viljellään vain 38 lajiketta.
Perinteinen georgialainen viininvalmistus- ja säilytysastia on qvevri eli kvevri (ქვევრი). Viinivalmistus kvevreissä sai alkunsa, kun ihmiset huomasivat, että villirypäleiden mehu muuttui viiniksi, kun se oli haudattu maahan talveksi. Pisimmillään viini saattoi olla haudattuna jopa 50 vuotta!
Kvevrien koko vaihtelee 20 - 10 000 litraan, mutta sen tyypillinen koko on noin 800 litraa. Munanmuotoiseen, maahan haudattavaan saviastiaan lisätään rypäleet kuorineen, siemenineen ja rankoineen (chacha) kanssa ja annetaan käydä. Myös paikallista tislettä kutsutaan chachaksi.
Lisää Georgiasta viinimaana voi lukea aikaisemmasta postauksestamme.
Alkuruoaksi söimme runsaan liha- ja juustolautasen. Pääruoaksi Marjut valitsi grillattua porsaanniskaa ja Jussi grillattua naudan ulkofileetä. Molemmat annokset olivat maukkaita ja vähintäänkin riittävän kokoisia - nälkäisenä ei tarvitse lähteä pois. Porsaanniska oli saanut ihanan karamellisoituneen pinnan ja annoksen granaattiomenan siemenet olivat mukavan raikkaita, ulkofile taas oli mureaa ja saanut myös hyvän paistopinnan.
Saimme myös maistaa ruoan kanssa kaikki saatavilla olleet georgialaiset viinit.
Royal Dadiani Ojaleshi Red Dry
Samegrelo, Georgia; Ojaleshi
Ojaleshi on yksi Georgian vanhimpia rypälelajikkeita, ellei jopa vanhin. Sitä viljellään suurimmaksi osin Länsi-Georgiassa Samegrelon alueella. Lajikkeen nimi tarkoittaa paikallisella murteella "kasvaa puissa", mikä viittaa siihen, että köynnökset kasvoivat ennen vanhaan persimonipuiden runkoja pitkin.
Dadianin aatelissuku hallitsi Länsi-Georgiassa useita vuosisatoja aina vuoteen 1867 saakka, jolloin ruhtinas Niko I Dadiani syrjäytettiin vallasta. Suvulle jäi kuitenkin omaisuutta alueelle. 1870-luvulla Niko I Dadianin sisar Salome Dadiani palasi ranskalaisen miehensä prinssi Achille Muratin kanssa Ranskasta Samegreloon suvun tilalle, missä he kasvattivat menestyksekkäästi Ojaleshia tavallisten viiniköynnösten tapaan.
Royal Dadianin viinitalo taas on jotain muuta. Siitä oli vaikea löytää tietoa, mutta ilmeisesti se on aloittanut vuonna 2017, jolloin sen vuosituotannon arvioitiin saavuttavan noin 120 000 pullon määrän. Talo keskittyy tuotannossaan Ojaleshiin.
Ojaleshi oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus! Sen tuoksussa oli runsaasti jopa makeahkojakin marjoja, hapankirsikkaa, karpaloa, mustikkaa ja viikunaa sekä hieman yrttisyyttä. Vaikka tuoksu lupaili viinin olevan makea, maku oli kuitenkin hapokas ja kuiva. Royal Dadiani sopi juustojen ja leikkeleiden kanssa erinomaisesti.
Chaleli Aleksandrouli
Kartli, Georgia; Aleksandrouli
Aleksandroulista ("Aleksanterin köynnös") tehdyissä viineissä on usein makeaa vadelmaa ja tummaa marjaa. Rypäleistä tehdään usein puolimakeaa Khvanchkara-viiniä, lisäksi sitä käytetään sekoituksissa Mujuretulin (tunnetaan myös nimellä Keduretuli) kanssa, jolloin tuloksena on puolikuivaa ja hapokasta punaviiniä.
Chaleli Winery on nuori, perustettu vuonna 2022. Se sijaitsee Kartlin alueella Itä-Georgiassa, ja paikallisten lajikkeiden lisäksi se kasvattaa myös jossain määrin kansainvälisiä lajikkeita kuten Sauvignon Blancia ja Merlot'ia.
Viini oli vielä nuori, mutta lupaava. Sen tuoksu oli makea ja marjainen, boysenmarjan ja herukan lisäksi siinä tuntui hieman vihreää paprikaa. Maku oli mausteinen ja tumman marjainen, suutuntuma jopa hieman pirskahteleva - kaikkiaan siis hieman kuin beaujolais nouveau kohtaisi cabernet francin. Viiniä voisi varastoida muutaman vuoden, mutta se sopi hyvin jo nyt alkuruoan seuraksi.
Etno Okami Khasmi's Saperavi 2020
Khasmi, Georgia; Saperavi
Saperavi-rypäle kuuluu teinturier-rypäleisiin, toisin sanoen tumman kuoren lisäksi myös rypäleen hedelmäliha ja siitä puristettu mehu on punaista. Saperavista tuotetaan sekä kuivia että makeita viinejä, joiden aromeissa on yrttejä (rosmariini, minttu, laakerinlehteä), marjoja ja kuivattuja marjoja (vadelmaa, luumua, mustaherukkaa) sekä lakritsaa, mustapippuria, tupakkaa ja makeita mausteita.
Etno Okamin tausta on akateeminen: se sai alkunsa Kaukasian kansainvälisen yliopiston viininviljelyn ja viininvalmistuksen tiedekunnasta. Sen viinejä esiteltiin ulkomailla ensi kerran 2020 ja hyvän palautteen jälkeen itse viinitalo perustettiin 2021. Vuonna 2022 viinitalon aloitteesta luotiin uusi appellaatio Okami.
Khasmi puolestaan on pieni alue Kakhetissa, Itä-Georgiassa, ja se tunnetaan laadukkaista saperaveistaan.
Khasmi's Saperavi on tehty perinteiseen tapaan kvevrissä, missä se on saanut kypsyä sakkojensa päällä.
Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, herukkahilloa ja hieman hapankirsikkaa. Maku oli tanniininen ja tumman marjainen. Viini oli täydellinen valinta naudanlihan kanssa ja se kävi kohtuullisen hyvin myös porsaan seuraksi. Se oli Jussin suosikki illan viineistä.
Teleda Orgo Saperavi 2022
Kakheti, Georgia; Saperavi
Viinitalo Teleda sijaitsee Kakhetissa ja keskittyy kvevri-viinien valmistamiseen. Sen omistaa Dakishvilin perhe, jonka viininvalmistushistoria alkoi jo muutama sukupolvi sitten 1900-luvun alussa.
Talolla on noin 10 hehtaaria viinitarhoja, joiden köynnökset ovat vähintään 50 vuotta vanhoja. Viinitarhat talo osti itselleen heti, kun yksitysomistus sallittiin vuonna 1992. Vuosituotanto on noin 50 000 pulloa.
"Teleda" on Kakhetissa sijaitsevan Telavin kaupungin muinainen nimi ja "Orgo" on kvevrin kantena käytetty kivi.
Viinin hedelmäisessä tuoksussa oli tummia marjoja ja herukkahilloa, mustikkaa, boysenmarjaa sekä aavistus paahdetta ja vihreää paprikaa. Täyteläinen maku oli hapokas ja tanniininen ja toisti tuoksun aromeja. Jälkimaussa oli mustikkaa, karpaloa ja mausteita. Viini sopi molempien pääruokien kanssa ja maistui hyvin sellaisenaankin.
Marnaveli Mukuzani 2019
Mukuzani, Georgia; Saperavi
Mukuzani on appellaatio Kakhetissa. Mukuzania on kypsytetty tammitynnyreissä vähintään kolme vuotta.
Vuonna 2002 perustettu Marnaveli etsii ja ostaa parhaimpia rypäleitä Georgian eri viinialueilta.>
Viinin tuoksussa oli tummaa marjaa, karpaloa, mustikkaa, yrttejä ja aavistus pähkinää. Maku oli kuiva ja hapokas, tuoksun aromien lisäksi siinä tuntui aavistus tammea. Viini sopi molempien pääruokien seuraksi, lisäksi se voisi käydä poron kanssa. Eipä huono ollut tämäkään.
Amosa Tavkveri Rosé
Kartli, Georgia; Tavkveri
Tavkveri-rypälelajike kypsyy myöhään ja on luonnostaan makea. Tavkveriä viljellään ensisijaisesti Kartlin alueella. Se on monipuolinen rypäle, josta tehdään kuohuviiniä, roseeta, punaviiniä ja makeaa viiniä. Aromeissa on herukkaa, maanläheisyyttä ja yrttisyyttä.
Amosan viinitalo on perustettu vuonna 2019. Se omistaa noin 20 hehtaaria viinitarhoja ja sen vuosituotanto on noin 120 000 pulloa. Talo pyrkii luomaan uutta georgialaista viinikulttuuria ja valmistamaan viinejä nykyaikaisella tavalla.
Punaviinien jälkeen rosee maistui virkistävälle. Sen herkullisessa tuoksussa oli metsämansikkaa ja vadelmaa sekä aavistus raparperia. Maku oli kevyen hapokas ja jatkoi tuoksun linjoilla, tanniineja oli hieman. Myös jälkimaussa maistui raparperia ja punaherukkaa. Tavkveri Rosé menisi hyvin sellaisenaan seurustelujuomana.
Marnaveli Tvishi
Tvishi, Georgia; Tsolikouri
Tsolikouri/Tsalikouri on valkoinen rypälelajike, joka on ollut suosittu 1800-luvulta lähtien. Se tuottaa täyteläisiä ja maltillisen hapokkaita viinejä, joilla on hyvä kypsytyspotentiaali. Tätäkin rypälettä käytetään enimmäkseen kuohuviinien valmistukseen. Aromeissa on sitrusta, keltaisia hedelmiä ja kukkaisuutta.
Jälkiruokajuustojen kanssa oli ensin tarjolla puolimakea valkoviini. Sen tuoksussa oli hunajamelonia, kypsää sitruunaa ja trooppista hedelmää. Maku oli melko makea, muttaa sitruuna ja ananas tasapainottivat maun makeutta. Jälkimaku muistutti sitruunahilloa. Viini maistuisi terassilla sellaisenaan tarpeeksi kylmänä.
Veleula Khvanchkara
Racha-Lechkhumi, Georgia; Alexandrouli,
Mujuretuli
Mujuretuli/Keduretuli on tumma rypäle, jota käytetään lähes yksinomaan Khvanchkarissa Alexandroulin kanssa. Mujuretulista tehdyt lajikeviinit ovat pehmeän tanniinisia ja aromiltaan granaattiomenaisia.
Vuonna 2021 aloittanut Veleula sijaitsee Rachan alueella Pohjois-Georgiassa ja valmistaa viinejä paikallisista rypäleistä. Talo omistaa noin 25 hehtaaria viinitarhoja ja sen vuosituotanto on noin 100 000 pulloa.
Khvanchkara on Racha-Lechkhumin alueella oleva appellaatio, jolla tuotetaan luontaisesti puolimakeita punaviinejä. Viiniin käytetään rypäleitä, jotka ovat ehtineet jo jäätyä, joten niiden sokeripitoisuus on suuri ja maut tiivistyneet. Kaikki sokeri ei ehdi käydä alkoholiksi, joten viini jää puolimakeaksi.
Tummanpunaisen viinin makeassa tuoksussa oli hilloisia marjoja, hieman mausteita ja häivähdys vihreää paprikaa. Myös maku oli makean hilloinen, mutta kevyt hapokkuus tasapainotti sitä mukavasti. Viini ei ollut liian makea, vaan oikein mukava.
PS. Kannattaa seurata Winestiä somessa (IG @helsinkiwinest). Viinilista on päivittymässä ensi kuun alussa ja tastingit starttaavat 11.9.2024.