Espoon IPA-raati testaa paikallisia IPA-oluita vol. 2

Espoon IPA-raati palasi kesäkuussa juurilleen ja maisteli paikallisia oluita kuten ensimmäisessä kokoontumisessaan. Ajankohta oli sikäli sopiva, että Espoon panimokenttä on muutoksessa. Osa panimoista on tällä hetkellä jo muuttanut tai muuttamassa pois Espoosta ja yksi on ilmoittanut lopettavansa oman panimotoimintansa. Alun perin ajatuksena oli maistella vain pelkkiä IPA-oluita, mutta lopulta mukaan hyväksyttiin myös NEIPA:t.

Jussin lisäksi varsinaiseen raatiin kuuluivat Kallion kirjeenvaihtaja ja Amerikan serkku, sillä nimestään huolimatta raadin kokoontumisiin osallistuu myös IPA-vastaisia henkilöitä. Oluet maisteltiin kolmessa neljän oluen erässä puolisokkona eli oluet (tai ainakin osa niistä) tiedettiin etukäteen, mutta ei niiden keskinäistä järjestystä. Maistelun aikana yritettiin myös arvata mistä panimosta olut on.

Lyhyt sanasto

  • IPA (India Pale Ale): voimakkaasti humaloitu pintahiivaolut, joka kehitettiin Britanniassa 1700-luvulla.
  • DIPA (Double IPA): vahva, tyypillisesti yli 7,5% alkoholia sisältävä IPA.
  • NEIPA (New England IPA): sameaa, katkeruutta on vähemmän kuin IPA:ssa yleensä ja aromeissa on trooppisia hedelmiä.
  • West Coast IPA: erittäin vahvasti humaloituja ja niissä on yleensä sitrusta sekä trooppisia hedelmiä.

Erä 1: Uncle MushBurger West Coast IPA, Cheers from Metro IPA, Loot Box Weird IPA ja Omnium Gatherum: The Reckoning IPA

Uncle MushBurger West Coast IPA (5,0 %; IBU 60; 4,50 € / 0,33 l; Tired Uncle Brewing Co)

Uncle MushBurger on kevyempi versio väsyneiden setien Pacific Uncle West Coast IPA:sta. Oluen nimi viittaa mushburger-aaltoon, joka on lempeä ja helppo surffattava. Humalina on käytetty Amarilloa ja Simcoea.

Olut on kirkasta ja vaalean kullankeltaista. Tuoksussa on runsaasti mallasta ja vähän sitruunaa. Kevyen katkerassa maussa on tuoksua enemmän sitruunaa ja sen lisäksi ananasta. Jälkimaussa on runsaasti greippiä.

Olut oli lempeä ja sopi hyvin aloitukseksi, mutta ei aiheuttanut kovin suuria tunteita. Tätä veikattiin 8-Bit Brewingin tai Fat Lizardin olueksi.

Cheers from Metro IPA (5,0 %; 4,00 € / 0,5 l; Espoon oma panimo)

Metro IPA on panimon mukaan maltainen ja humaloitu perinteinen India pale ale. Humaloinnissa on Nelson Sauvinia ja Simcoea.

Olut on kirkasta ja kuparin väristä. Tuoksussa on havua, appelsiinia ja karamellia. Raikas maku toistaa tuoksun aromeja, maussa on myös greippiä ja aavistus lakritsaa. Jälkimaussa on vähän havua ja karvautta. Kokonaisuus on kevyt.

Yksi raadin jäsen arvasi sekä panimon että oluen nimen oikein, muut veikkasivat panimoksi 8-Bit Brewingia tai Salama Brewingia.

Loot Box Weird IPA (5,5 %; 0,33 l; 8-Bit Brewing)

Loot Box on kertaerä, johon on käytetty kaikki puolen vuoden sisällä vanhenemassa olleet raaka-aineet.

Olut on kuparinen ja vähän samea. Makeassa tuoksussa on appelsiinia, kukkaisuutta ja hunajaa. Katkera maku on maltainen ja appelsiininen. Tuoksu on selkeästi makeampi kuin maku. Jälkimaku on vähän katkera ja aavistuksen havuinen.

Yksi raadin jäsen veikkasi panimoksi Tired Unclea ja kaksi tunnisti panimon oikein. Olut oli Jussin ja toisen raadin jäsenen suosikki ensimmäisestä erästä, mutta se olisi ollut molempien mielestä vahvempana vielä parempaa.

Omnium Gatherum: Reckoning IPA (5,5 %; IBU 54; 0,5 l; Masis Brewery)

Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on Omnium Gatherum -yhtyeen nimikko-olut. Omnium Gatherum on Kotkassa 1996 perustettu yhtye, joka soittaa melodista death metalia. Käytetyt humalat ovat Columbus, Simcoe, Amarillo ja Citra.

Olut on sameaa ja kullankeltaista. Tuoksussa on trooppista hedelmää, ananasta ja sitruunaa. Hieman katkera maku toistaa tuoksun aromeja. Jälkimaku on reippaan sitruunainen.

Panimoksi veikattiin Olarin Panimoa ja Espoon omaa panimoa. Reckoning IPA oli yhden raadin jäsenen suosikki ensimmäisestä erästä.

Erä 2: American IPA, Spiny West Coast Style IPA, Cheers from Tillinmäki IPA ja Crusty Curb West Coast IPA

American IPA (5,0 % ; 3,54 € Sellon K-Citymarketissa / 0,33 l; Panimo Hoppa)

Kuten nohevimmat varmaankin huomasivat jo, espoolaisten oluiden joukkoon oli päätynyt yksi harhautus. Panimo Hoppa sijaitsee Kuusaalla eikä Espoo (ainakaan vielä) ole osa Kouvostoliittoa tai toisin päin. Kyseessä oli oluiden järjestyksestä vastanneiden jäynä, mutta koska kaikki oluiden maistelijat ovat Kymenlaaksosta, olutta ei diskattu. Panimon mukaan kyseessä on perinteinen IPA.

Olut on kullankeltaista ja aavistuksen sameaa. Tuoksussa on appelsiininkuorta ja vähän havua. Katkerahkossa maussa on havua, aavistus karamellia, hieman hedelmäisyyttä ja joku jännä aromi, jota kukaan ei tunnistanut. Ehkä se oli Kouvostoliiton maku.

Panimo- tai olutarvauksilla ei ollut väliä, koska kukaan ei voinut arvata oikein. Oluesta pidettiin joka tapauksessa.

Spiny West Coast Style IPA (5,5 %; IBU 60; 0,44 l; Fat Lizard Brewing)

Panimon mukaan Spiny IPA on suorasukainen ja rapsakka tyylipuhdas West Coast IPA -tyylin edustaja Espoon ytimestä. Humalapläjäyksessä ovat mukana Magnum, Columbus, Chinook, Centennial, Simcoe ja Amarillo.

Olut on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on sitruunaa, ananasta ja trooppista hedelmää. Kevyt ja katkerahko maku toistaa tuoksun aromeja. Kokonaisuus on raikas.

Panimoksi veikattiin yksimielisesti Olarin Panimoa. Yksi raatilaisista oli varma, että kyseessä oli nimenomaan Crusty Curb.

Cheers from Tillinmäki lokaali IPA (5,0 %; 4,00 € / 0,5 l; Espoon oma panimo)

Olut on nimetty panimon sijaintipaikan mukaan ja sitä saa vain panimokaupasta.

Olut on sameaa ja appelsiinimehun väristä. Tuoksussa on trooppista hedelmää, ananasta ja sitrusta. Täyteläisessä maussa on tuoksun aromien lisäksi myös mangoa.

Yksi raatilainen veikkasi panimoksi Salama Brewingia, kaksi muuta tunnistivat sekä panimon että oluen. Cheers from Tillinmäki oli Jussin suosikki toisen erän oluista.

Crusty Curb West Coast IPA (7,1 %; 0,44 l; Olarin Panimo)

Crusty Curb on suunniteltu toimimaan pizzan kanssa. Käytetyt humalat ovat Cascade, Columbus, Idaho 7 ja Simcoe.

Olut on kullankeltainen ja vähän samea. Tuoksussa on persikkaa, appelsiinia, pomeranssinkuorta ja vähän karamelllisuutta. Maku on karamellinen ja greippinen.

Oluen arveltiin olevan edellisiä vahvempi ja sitä veikattiin Fat Lizardin olueksi. Crusty Curb oli kahden raadin jäsenen suosikki toisesta erästä.

Erä 3: Hazy Hoods 10000 NEIPA, Splitty Westy West Coast DIPA, Pedal to the Metal DIPA ja Electrocution Double NEIPA

Hazy Hoods 10000 NEIPA (6,7 %; IBU 65; 0,44 l; Olarin Panimo)

Panimon mukaan tämä on täydellisen ihanan raikas kesäkalja. Humalointiin on käytetty Motuekaa, Nectaronia ja Nelson Sauvinia.

Olut näyttää ananasmehulta. Tuoksussa on sitruunaa, ananasta ja trooppista hedelmää. Kevyehkössä maussa on sitruunaa ja ananasta. Kokonaisuus muistuttaa hedelmämehua.

Kaikki veikkasivat panimon oikein ja yksi raadin jäsen tunnisti oluenkin. Hazy Hoods 10000 oli Jussin ja toisen raadin jäsenen suosikki viimeisen erän oluista.

Splitty Westy West Coast DIPA (8,0 %; IBU 85; 6,98 € / 0,44 l; Fat Lizard Brewing)

Panimon mukaan olut on iso länsirannikon DIPA vannoutuneille ipahipeille. Humalointiin on käytetty vain Motuekaa.

Olut on kirkas ja kuparinen. Makea tuoksu on karamellinen. Maku on makea, karamellinen, hunajainen ja appelsiinihilloinen. Jälkimaussa on hieman havua tasapainottamassa makeutta.

Kaikki veikkasivat panimon oikein ja yksi raadin jäsen veikkasi myös oluen oikein. Splitty Westy oli yhden raadin jäsenen suosikki viimeisen erän oluista.

Pedal to the Metal DIPA (8,0 %; 0,44 l; Masis Brewery

Pedal to the Metal on Masis Breweryn omalta panimolta valmistunut 100. erä. Humaloinnista kerrotaan vain, että kyseessä on jenkkihumalointi.

Olut on kirkas ja vaalean kuparinen. Tuoksu on makea ja appelsiininen. Täyteläisessä, makeassa maussa on appelsiinia ja hunajaa.

Kaikki veikkasivat panimon oikein.

Electrocution Double NEIPA (8,0 %; IBU 76; 6,64 € / 0,44 l; Salama Brewing)

Kokoontuminen päättyi Electrocutioniin eli sähköteloitukseen. Humalina oluessa ovat Azacca, Citra ja Mosaic.

Olut on sameaa ja muistuttaa appelsiinimehua. Tuoksussa on greippiä, sitruunaa, persikkaa ja mangoa. Katkera maku toistaa tuoksun aromeja, sitruuna on maussa vahvin aromi. Kokonaisuus on kevyt.

Kaikki veikkasivat panimon oikein myös tämän oluen kohdalla.

Summa summarum

  • Ensimmäisen erän voittaja Loot Box Weird IPA, toinen Omnium Gatherum: Reckoning IPA
  • Toisen erän voittaja Crusty Curb West Coast IPA, toinen Cheers from Tillinmäki IPA
  • Kolmannen erän voittaja Hazy Hoods 10000 NEIPA, toinen Splitty Westy West Coast DIPA

Tällä kertaa tulokset olivat melko tasaiset: jokaisen erän voittaja sai kaksi ääntä kolmesta. Panimoita arvailtiin myös kohtuullisen hyvin oikein. Kaikista maistelluista oluista Jussin suosikki oli Hazy Hoods 10000 NEIPA, ja muut raatilaiset pitivät myös kolmannen erän oluista eniten.