Tallink Siljan laivan oluet 2024-26

Tallink Silja on julkaissut uudet laivaviininsä ja -oluensa. Ne tulivat myyntiin toukokuun alussa ja ovat saatavilla Tallink Siljan laivoilla kevääseen 2026 saakka. Laivan viineistä bloggasimme aikaisemmin, nyt on oluiden vuoro. 

Laivan oluet valittiin 36 oluen joukosta kahdessa kategoriassa: vaaleat ja tummat oluet. Mukana oli oluita Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Laivan oluet maistoi Jussi.

Pühaste Ship's Special Brew Pühaste Pootsman
Viro, lager; 4,8 %; 3,00 € Megastarin myymälässä

Vuonna 2011 perustettu Pühaste sijaitsee Viron toiseksi suurimmassa kaupungissa Tartossa. Pühaste aloitti kiertolaispanimona ja avasi oman panimon vuonna 2016. Panimo järjestää Tartossa vuosittain Pühaste Õllepidu -olutfestivaalin.

Olut on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on runsaasti mallasta, keksiä ja viljaa. Täyteläinen, vähän makea maku toistaa aromeja. Katkeruutta on kevyesti ja jälkimaku on maltainen.

Pootsman on maukas lager, mutta se ei juurikaan eroa vastaavista virolaisista oluista. Tykkäsin joka tapauksessa. Pootsmania voisi kokeilla vaikka rapujen seurana nyt, kun rapukausi taas alkaa.

Põhjala Ship's Special Brew Must Kuld Porter
Viro, porter; 7,8 %; 4,00 € Megastarin myymälässä

Põhjala on perustettu Tallinnassa 2011. Ensimmäinen olut Öö Imperial Baltic Porter julkaistiin 2013, jolloin Põhjala oli kiertolaispanimo. Oma panimo avattiin Nõmmen kaupunginosaan 2014.

Olut on tummaa, lähes mustaa. Tuoksussa on kahvia, mutakakkua, luumua ja hieman vaniljaa.  Makeassa maussa on luumua, siirappia, kahvia ja suklaata. Jälkimaussa on paahteisuutta, suklaata ja luumua. 

Tallinkin mukaan oluessa pitäisi olla hunajaisia aromeja, mutta niitä en huomannut. Oluen makeus saattaa olla joillekin liikaa, itselleni ei. Must Kuld menee hyvin sellaisenaan jälkiruokana tai suklaisen jälkiruoan seurana. Pullollisen voi hyvin jakaa kahdelle.