Á table! Tokaji Furmint 2023

Götzin perheomisteinen viinitila sijaitsee Herkegkútin kylässä keskellä Tokajin viinialuetta, noin 240 kilometriä koilliseen Budapestista. Talolla on 18 hehtaaria viinitarhoja kuudessa eri paikassa. Götz kypsyttää viininsä unkarilaisissa tammitynnyreissä omassa Gombosin kukkulalla sijaitsevassa viinikellarissaan. Osa Hercegkútin kylän viinikellareista on listattu Unescon maailmanperintökohteiksi vuonna 2002.

Tästä viinistä ei löytynyt tarkempia tietoja viinitilan tai maahantuojan sivuilta.

Á table! Tokaji Furmint 2023
PDO Tokaj, Unkari; Furmint; 12,29 €

Tuottaja Götz

Etiketin mukaan hedelmäisyyttä ja kukkaisuutta

Rypäleen mukaan
Furmint: tunnetaan parhaiten makeista Tokaji-viineistä, mutta lajikkeesta voidaan valmistaa myös kuivia viinejä; hapokkaita, joskus jopa savuisia viinejä, limeä, päärynää, appelsiinia, ikääntymisen myötä pähkinää ja mausteita, varsinkin makeissa viineissä kivihedelmiä, aprikoosia ja persikkaa sekä marsipaania

Ruokana perunalastuja

Lyhyesti: makeaa valkoviiniä

Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin tuoksu on kukkainen, hunajaisen makea ja hedelmäinen. Voimakkaimmin tuntuvat päärynä ja keltainen omena, persikka hieman hennommin. Myös viinin maku on hedelmäinen ja makea (sokeria 35 g/l), jopa niin makea, että rypäleelle tyypillisiä aromeja on hieman vaikea löytää, kun vaniljainen makeus peittää hienoimmat vivahteet alleen. Hapokkuutta on jonkin verran, joten viini ei lässähdä aivan täysin. Kokonaisuus on hunajainen ja alkaa jo jossain määrin tuoda mieleen makeita tokaji-viinejä.

Suolaisten perunalastujen kanssa viini kävi hyvin, kun suolaisuus ja makeus täydensivät toisiaan. Se voisi sopia myös tulisen aasialaisen ruoan kanssa. Muutenkin se oli puolimakeana kohtalaisen helppoa juotavaa. Arvosanaksi Á table! Tokaji Furmint 2023 saa 0.

J: Viini on kirkasta ja vaalean kullankeltaista. Makeassa tuoksussa on kukkaisuutta, persikkaa, päärynää, keltaista omenaa ja hieman hunajaa. Maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös limeä ja yrttisyyttä sekä hapokkuutta, joka tasapainottaa mukavasti makeutta. Hapokkuus vahvistuu jälkimaussa, jonka voimakkaimmat aromit ovat päärynä ja kukkaisuus.

Viini kävi suolaisten perunalastujen seuraksi melko hyvin. Se voisi sopia myös hieman mausteisten aasialaisten ruokien ja sinihomejuuston kanssa. Viini menee hyvin myös sellaisenaan, erityisesti jos pitää makeasta. Arvosanaksi Á table! Tokaji Furmint 2023 saa +.