Mil Historias Amber Blend Organic 2023

Bodega Altolandon sijaitsee Espanjassa Landeten kaupungin lähistöllä vähän päälle sata kilometriä Valenciasta luoteeseen. Altolandon tarhat ovat yli kilometrin korkeudessa ja ne ovat luonnonmukaisesti viljeltyjä.

Mil Historias Amber Blend Organic on oranssiviini eli kuorikontaktiviini, toisin sanoen se on punaviinin tapaan valmistettu valkoviini. Rypäleistä puristettu mehu on ollut kontaktissa kuorien ja joskus myös rankojen kanssa. Tarkkaa aikaa emme saaneet selville, mutta tyypillisesti se on muutamasta päivästä vuoteen, ja lopputuloksena viini saa lisää väriä ja makua, joskus tanniinejakin. 

Mil Historias Amber Blend Organic on myös alkuviini eli natuviini. Sen rypäleet on kasvatettu luonnonmukaisin menetelmin, viini on käynyt villihiivoilla ja sen valmistukseen on puututtu mahdollisimman vähän, toisin sanoen synteettisten kemikaalien käyttö on olematonta tai hyvin vähäistä eikä viiniä välttämättä stabiloida, suodateta tai kirkasteta.

Mil Historias Amber Blend Organic 2023
DO Manchuela, Espanja; Garnacha Blanca, Muscat Blanc à Petits Grains, Viognier, Chardonnay; 14,49 €

Tuottaja Bodega Altolandon

Etiketin mukaan valkoinen luomuviini

Rypäleiden mukaan
Garnacha Blanca: sitrusta, keltaista omenaa, melonia ja yrttisyyttä
Muscat Blanc à Petits Grain: aprikoosia, persikkaa ja kukkaisuutta
Viognier: kukkaisuutta, pähkinää, myskiä, trooppisia hedelmiä ja mausteita
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä

Ruokana tonnikalapihvi ja tomaatti-avokadosalaatti & kanatäytteiset tortillat

Lyhyesti: runsaan omenainen oranssiviini



Kommentit

M: Kauniin meripihkan värisen viinin tuoksussa on appelsiinia, appelsiininkuorta, greippiä, kypsää omenaa, aprikoosia sekä hunajaa, kukkaisuutta ja hieman makeita mausteita. Runsas maku jatkaa tuoksun linjoilla. Vaikka tuoksu on makeahko, viinin maku on kuiva ja kohtalaisen hapokas, jopa hieman tanniininen. Viini on myös puhdaspiirteinen eli se ei ole erityisen funky, vaan ennemminkin runsaan omenainen ja tuo toisaalta mieleen myös kuivat siiderit. Jälkimaku on kohtalaisen pitkä, omenainen ja mausteinen.

Ruoan kanssa viini käy hyvin kuten oranssiviinit yleensäkin. Sen hapokkuus riittää tomaatin seuraksi, mutta avokadon kanssa syntyy muutamia riitasointuja. Viini sopii myös tonnikalapihvin ja mausteisen kanan kanssa eikä ruoan pieni chilisyys haittaa laisinkaan. 

Mil Historias Amber Blend Organic 2023 on herkullinen, helposti lähestyttävä oranssiviini. Siitä on hyvä aloittaa oranssiviineihin tutustuminen, jos ne eivät ole entuudestaan tuttuja. Plussaa myös kauniista etiketistä! Arvosanaksi viini saa ++.

J: Viini on meripihkaan vivahtavan kullankeltaista. Makeahkossa tuoksussa on oksidoitunutta omenaa, hunajaa, appelsiininkuorta, persikkaa ja hieman yrttisyyttä. Maku on kuiva ja melko hapokas. Voimakkaimmat aromit maussa ovat oksidoitunut omena ja yrtit. Pitkässä jälkimaussa on omenan ja aprikoosin lisäksi hieman mausteita.

Viini sopi sekä miedon tonnikalan että mausteisten kanatortillojen kanssa hyvin. Se pärjäsi myös raa'alle tomaatille ja avokadolle ja maistui sellaisenaankin. Mil Historias Amber Blend Organic 2023 on lempeä oranssiviini, josta voi aloittaa tutustumisen oranssiviineihin, mikäli ne eivät ole vielä tuttuja. Arvosanaksi viini saa +.