Masis Brewery Ensiferum: Burning Ryes Smoky Rye NEIPA

Ensiferum ("miekankantaja") on vuonna 1995 perustettu suomalainen metalliyhtye. Yhtye on julkaissut tähän mennessä kahdeksan levyä ja yhdeksäs levy Winter Storm julkaistaan ensi lokakuussa. Masis Brewery on tehnyt Ensiferumille oman bändioluen. Burning Ryes on NEIPA, mutta siinä luvataan olevan myös rukiin ja savun aromeja.

Ensiferum: Burning Ryes Smoky Rye NEIPA
Suomi; Smoky Rye NEIPA; 6,0 %; 5,30 € panimokaupassa

Panimo Masis Brewery

Panimon mukaan
Burning Ryes on Ensiferum-yhtyeen oma suomalaisuutta ja vanhaa aikaa henkivä olut, johon valikoituvat raaka-aineiksi ruismaltaat ja savun aromi. Mikä voisi osua tämän yhtyeen tarinaan paremmin!

Oluttyypin mukaan
India pale ale (IPA) on pintahiivaolut, joka kehitettiin Britanniassa 1700-luvulla. IPA on voimakkaasti humaloitua ja yleensä vahvaa. New England IPA (NEIPA) on sameaa, katkeruutta on vähemmän kuin IPA:ssa yleensä ja aromeissa on trooppisia hedelmiä.

Lyhyesti: hedelmäinen ja täyteläinen NEIPA

Kommentit

M: NEIPA on gyyh.

J: Olut on sameaa ja appelsiinimehun väristä. Tuoksussa on trooppista hedelmää, ananasta, mangoa ja sitruunaa. Savuisuus on tuoksussa hyvin mietoa eikä sitä välttämättä huomaisi, ellei tietäisi etsiä. Maku toistaa tuoksun aromeja, sitruuna on maun voimakkain aromi. Katkeruutta on kohtuullisesti. Ruismallas tuo makuun aavistuksen makeutta ja vähän täyteläisyyttä suutuntumaan. Jälkimaussa on trooppista hedelmää, sitruunaa ja hieman grillattua ananasta. Savuisuus hiipii esiin jälkimaun loppupuolella.

Oluen savuisuus jäi odotuksiin nähden hieman vaisuksi. Kokonaisuutena Ensiferum: Burning Ryes on kuitenkin maukas NEIPA, tykkäsin. Arvosanaksi olut saa +.