Espoon Viinijuhlat 2024

Tapahtumaan akkreditoiduttu / Espoon Viinijuhlat

Espoon viinijuhlat järjestettiin 26.-27.7.2024 kolmatta kertaa Haukilahden rannassa kuten edellisinäkin vuosina. Me kävimme paikalla molempina päivinä. 

Viime vuoteen verrattuna muutoksia oli tullut hieman: VIP-alueella sijainnut Haukilahden Helmi on nykyisin Strindberg by the Sea ja Haukilahden Ranta Cafe & Bar oli vaihtunut Skifferiksi. Valitettavasti emme saaneet tänä vuonna VIP-lippuja viime vuoden tavoin, joten ne jäivät testaamatta.

Kävijöitä oli tänä vuonna 10 500 eli hieman vähemmän kuin viime vuonna, mutta enemmän kuin mitä tapahtumaan odotettiin. Viinit riittivät tälläkin kerralla, ja Viinijuhlat järjestetään taas ensi kesänä 25.-26.7.2025.

Tapahtumassa oli edellisvuoden tapaan Hartwallin viinikylä, jonka viinit oli jaettu eri tiskeille maiden perusteella. Sen lisäksi Uva Nudalla ja Briccolla oli omat viinipisteet. Tarjolla oli myös cocktaileja ja muita juomia, mutta pienpanimoita ei ollut tänä vuonna paikalla. 

Aloitimme tapahtuman kahdella hapokkaalla saksalaisviinillä. Rieslingin ja Pinot Noirin sekoitus Dr. Pauly Bergweiler Blitz Pink Riesling oli aromeiltaan punamarjainen ja Weinland Rheingau Hochheimer Daubhaus Riesling Halbtrocken puolestaan sitruunainen ja mineraalinen.

Hartwallin muusta tarjonnasta maistoimme luomucava Segura Viudas Brutia, Marqués de Cáceresin roseeta ja Hans Baer Pinot Noiria. Hapokas, hedelmäinen ja hieman paahteinen Segura Viudas oli meille jo tuttu ja maistui edelleen hyvälle. 

Hans Baerin muita viinejä olemme maistaneet aikaisemmin, mutta kirsikkainen ja hieman mausteinen pinot noir oli meille uusi tuttavuus. Se jatkoi Hans Baerin hyväksi todettua linjaa. Marqués de Cáceres taas jäi tasolle "ihan kiva", mutta se oli ehkä vain hetkellinen notkahdus, sillä ruoan kanssa talon viinit sopivat mainiosti.

Tapahtumassa oli tarjolla perinteisten puna-, valko. rosee- ja kuohuviinien lisäksi myös natuviinejä! Uva Nuda ("alaston rypäle") hurmasi meidät jo muutama vuosi sitten Viini ja Ruoka -tapahtumassa. Se on biodynaamisiin ja luomuviineihin keskittyvä maahantuontiyritys, jonka viineistä suurin osa on Italiasta. Viinijuhlilla oli tarjolla myös espanjalaisia viinejä.

Uva Nudan tiskillä näytti myös oleva parhaat bileet aina artistien välillä emmekä ihmettele lainkaan, miksi.

Ligurialaisen Spagnolin Colli di Luni Vermentino oli kevyen hapokas ja sen aromeissa oli trooppista hedelmää, aromaattisuuta ja hieman sitruunaa. 

Vitivinicola Fangareggin Bragher Spumante Brut tas oli tarjolla magnumista, joten sitä piti ehdottomasti maistaa. Bragher tarkoittaa muuten juoruilijaa Emilia-Romagnan murteella. Itse viini on valmistettu Grechetto Gentile (Pignoletto) -rypäleestä ja sen aromeissa oli trooppista hedelmää ja omenaa.

Maistoimme Uva Nudalta myös sisilialaisen Normannon Ciello Bianco Catarratton ja Ciello Rosso Nero D'Avolan. Bianco oli trooppisen hedelmäinen ja sitruunainen, Rosso puolestaan tumman marjainen, luumuinen ja hieman mausteinen. Molemmat olivat helppoa juotavaa, jota siemailla musiikkia kuunnellessa.

Briccon kojulta maistoimme Sonovino Rosson ja Sonovino Biancon. Molemmet viinit ovat sekoituksia: Rossossa on Sangiovesea, Merlot'a ja Cabernet Sauvignonia ja Biancossa puolestaan Chardonnayta ja Sauvignon Blancia. Molemmat olivat helppoa juotavaa. Briccolla oli tarjolla myös cocktaileja, kuten perinteinen GT ja nyt niin suosittuja spritzejä.

Ruokapuolelta söimme Levantin kanarullia ja Patisserie Teemu Auran pullia. Pullabiili on aina yhtä sympaattinen!

Musiikkitarjonta oli tänäkin vuonna Suomi-painoitteista, ainoa ulkomainen artisti oli perjantaina esiintynyt Mel C. Mel C:n setti kesti noin tunnin verran ja sisälsi oman tuotannon lisäksi myös versioita Spice Girlsien hiteistä. Hieman pohdimme, miksi setti ei ollut pidempi, mutta toisaalta perjantain pääesiintyjä Jenni Vartiainen oli jälleen erinomainen. Lauantaina esiintynyt Anna Puu oli myös tuttuun tapaan tasaisen varma, samoin Janna, kun setti pääsi hieman hitaan alun jälkeen vauhtiin. Festivaali päättyi JVG:n hittikimaraan.

Summa summarum

Espoon viinijuhlat on jo vakiinnuttanut paikkansa ja muodostunut perinteeksi. Tänä vuonna sää oli edellisvuotta parempi eli kun muistaa ottaa piknik-viltin (ja hatun ja aurinkorasvaa) mukaan, päivät menevät leppoisasti musiikin ja viinien parissa.