Ravintola Basen viiniklubi // Georgia 12.9.2023



Ravintola Basen syksyn viiniklubikausi alkoi ravintolan oman sommelierin Elijah Nelsonin ja georgialaisten viinien kanssa.

Kuten aiemmin olemme todenneet, georgialaiset viinit ovat kiinnostavia sekä hyvällä että pahalla tavalla. Maan viininvalmistushistoria on joka tapauksessa pitkä: vuonna 2017 Tbilisin eteläpuolelta löydettiin 8 000 vuotta vanhoja viinin valmistukseen käytettyjen saviruukkujen palasia.

Huonon maineen viinit saivat Neuvostoliiton aikaan. Kun muissa itäblokin maissa viinintuotanto väheni tai hiipui lähes kokonaan, georgialaisten viinien suosio pysyi vakaana. Käytännössä se tarkoitti sitä, että maassa tuotettiin yhä enemmän makeaa tai puolimakeaa bulkkipunaviiniä. Suosio ei jatkunut aivan Neuvostoliiton loppuvuosiin saakka, vaan Gorbatšovin raittiuskampanjan aikaan monet vanhat viinitarhat leikattiin maan tasalle.

Georgian itsenäistymisen (v. 1991) jälkeen viinintuotannossa alettiin keskittyä laatuviineihin ja jo lähes kadonneiden rypälelajikkeiden palauttamiseen. Nykyisin viiniä tuotetaan nykyaikaisilla viinitiloilla ja lisäksi sitä valmistavat tuhannet pienet viljelijät pääasiassa perinteisin menetelmin ja luostarit.

Maassa kasvaa noin 400 paikallista rypälelajiketta ja kaikkiaan eri lajikkeita tunnetaan noin 600, minkä lisäksi vuoristossa kasvaa lukuisia vielä tunnistamattomia lajikkeita. Kaupallista käyttöä varten viljellään kuitenkin vain 38 lajiketta, joista tunnetuimpia lienevät valkoinen Rkatsiteli ja punainen Saperavi.

Georgiassa on 24 alkuperäluokituksen saanutta aluetta (PDO, Protected Designation of Origin). Alueista Kakheti maan itäosassa on merkittävin ja tuottaa noin 70 % kaikista rypäleistä.

Kartta Wines of Georgia



Perinteinen georgialainen viininvalmistus- ja säilytysastia on qvevri eli kvevri (ქვევრი). Viinivalmistus kvevreissä sai alkunsa, kun ihmiset huomasivat, että villirypäleiden mehu muuttui viiniksi, kun se oli haudattu maahan talveksi. Pisimmillään viini saattoi olla haudattuna jopa 50 vuotta!

Kvevrien koko vaihtelee 20 - 10 000 litraan, mutta sen tyypillinen koko on noin 800 litraa. Munanmuotoiseen, maahan haudattavaan saviastiaan lisätään rypäleet kuorineen, siemenineen ja rankoineen (chacha) kanssa ja annetaan käydä. Varsinkin Khakhetin alueella viinin valmistuksessa käytetään kaikki chacha, muualla Georgiassa sen määrä on pienempi. Menetelmän ansiosta valkoisistakin rypäleistä saadaan melko voimakkaita ja jopa tanniinisia oransseja viinejä. Oranssin viinin uskotaankin saaneen alkunsa Georgiasta.

Chacha on myös grappamaista tislattua viinaa, jota valmistetaan yleensä rypäleistä. Sitä voidaan valmistaa myös muista hedelmistä tai marjoista, kuten viikunoista, appelsiinista tai mulperipuun marjoista tai yrteistä, kuten rakuunasta.

Kvevri-menetelmä on ollut mukana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa vuodesta 2013 lähtien.

Kvevrien lisäksi viinin valmistamiseen ja varastointiin käytettiin myös muita saviastioita. Vanhat tavat ovat säilyneet muutenkin, sillä joillain alueilla viiniä juodaan edelleen juomasarvesta (kantsi). Basessa jalo juoma tarjoiltiin kuitenkin laseista.

Maistelulautasella mausteista chorizoa, manchegoa, oliiveja ja focacciaa


Besini Kindzmarauli 2022
AOP Kindzmarauli, Georgia; Saperavi; 14,99 €

Saperavi-rypäle kuuluu teinturier-rypäleisiin, toisin sanoen tumman kuoren lisäksi myös rypäleen hedelmäliha ja siitä puristettu mehu on punaista. Saperavista tuotetaan sekä kuivia että makeita viinejä, joiden aromeissa on yrttejä (rosmariini, minttu, laakerinlehteä), marjoja ja kuivattuja marjoja (vadelmaa, luumua, mustaherukkaa) sekä lakritsaa, mustapippuria, tupakkaa ja makeita mausteita.

Tasting alkoi melko yllättävästi punaviinillä, tosin sille saatiin pian selitys: viinin oli tarkoitus olla ns. ennakkoluuloviini eli suuren yleisön mielikuvien mukainen georgialainen viini.

Besinin vuonna 2004 perustettu viinitalo sijaitsee Kakhetin alueella Georgian itäosassa. Se omistaa noin 400 hehtaaria maata, joista 250 hehtaarilla viljellään viiniä ja tavoitteena on lisätä tarhojen osuutta edelleen. Talon nimi tarkoittaa uhriviiniä, jota muinaiset georgialaiset valmistivat parhaista rypäleistä ja uhrasivat jumalille.

Besini Kindzmarauli tulee nimensä mukaisesti Kindzmaraulin alueelta Kakhetista. Se on tummanpunaista ja puolimakeaa eli juuri sellaista, kuin georgialaisten viinien ajatteli olevan ennen kuin mielikuva muuttui täysin kvevri-viinien ansiosta.

Ei viini huonoa kuitenkaan ollut, päinvastoin, se oli hyvin helppoa ja mukavaa juotavaa. Sen maussa maistui tummia marjoja, karhunvatukkaa, luumua ja viikunaa sekä hieman mausteita, tanniineja ei ollut oikeastaan yhtään. Manchegon kanssa viini sopi hyvin, mutta chorizo oli sille liian mausteista.

Besinin viineihin pääsimme tutustumaan aiemmin sommelieryhdistyksen tastingissa.

Umano Kisi 2020
Kakheti, Georgia; Kisi; 14,98 €

Kisi-rypälettä pidetään kahden valkoisen lajikkeen, Mtsvanen ja Rkatsitelin risteytymänä, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole. Lajike on pienisatoinen ja kypsyy satokauden puolivälissä. Eurooppalaisittain tehdyissä viineissä on kukkaisuutta, päärynää ja sitrusta, kvevrissä kypsyttäminen taas tuo viinien aromeihin aprikoosia, mangoa, sitrushedelmiä, tupakkaa ja saksanpähkinää.

Viinin tuottaja Corporation Georgian Wine on perustettu vuonna 1999. Se sijaitsee Tsinandalin kunnassa Kahkhetin alueella. Talolla on useita eri tavaramerkkejä, joista Umano on yksi. Se tuottaa viininsä nykyaikaisin menetelmin, mutta kunnioittaa myös perinteitä.

Umano Kisi on tehty meille eurooppalaisille tutulla tavalla, se ei siis ole käynyt kvevrissä.

Viinin tuoksu on mieto ja sen trooppisen hedelmäistä tuoksua hallitsee ananas, minkä lisäksi tuoksussa tuntuu kypsää sitrusta. Maku on kuiva (sokeria 1 g/l) ja hapokas. Tuoksusta tuttuun hedelmäkimaraan liittyvät ananaksen seuraksi omena ja hunajameloni, kun taas sitrus kääntyy greipin suuntaan. Hedelmien jälkeen maussa on myös pientä mausteisuutta ja mineraalisuutta. Viini on yllättävän runsaan tuntuinen, sen suutuntuma on jopa hieman öljyinen. Greippinen hapokkuus jatkuu pitkään jälkimaussa, ja mausteisuus saa valkopippurisia sävyjä.

Umano Kisi on kiva viini, mutta ei erityisen mieleenjäävä. Se maistui parhaiten manchegon kanssa.



Teliani Valley Kakhuri No. 8 Amber Dry Wine 2020
Georgia; 40 % Rkatsiteli, 40 % Kakhuri Mtsvane, 10 % Khikhvi, 10 % Kisi; 17,49 €

Rkatsiteli on Georgian eniten viljelty valkoviinirypäle ja yksi vanhimmista tunnetuista rypäleistä. Georgiasta on löydetty saviastioita, joissa on ollut 5 000 vuotta vanhoja rkatsitelin siemeniä. Rypäle kestää hyvin kylmää ja tuottaa runsaasti satoa. Siitä tehdyt viinit ovat hapokkaita ja niissä on usein kukkaisia ja mausteisia aromeja.

Kakhuri Mtsvane ("vihreä, nuori") on yksi kuudesta Georgiassa kasvavasta Mtsvanesta. Siitä saadaan hapokkaita viinejä, joissa on persikkaa ja sitrusta, trooppisia hedelmiä ja kukkaisuutta sekä hieman mineraalisuutta. Sitä sekoitetaan usein Rkatsitelin kanssa, ja lajike sopii myös väkevöityjen viinien valmistukseen.

Khikhvi on pääasiassa Kakhetin alueella kasvava harvinainen lajike - vuonna 2004 sitä viljeltiin vain noin hehtaarilla, mutta sittemmin lajikkeen suosio on kasvanut. Siitä tehdään lajikeviinejä, makeita viinejä ja kvevri-viinejä. Eurooppalaistyylisissä viineissä on tyypillisesti puksipuun pihkan aromeja, kvevri-viineissä kypsiä vaaleita hedelmiä ja aprikoosia. Rypäleet ovat hyvälaatuisia, sokeripitoisia, ja miedon hapokkaita, joten niitä käytetään myös sekoiteviineissä tuomaan pehmeyttä ja aromikkuutta.

Kakhetin alueella sijaitsevassa Telianin kylässä oli viinimö jo 1800-luvulla, ja perinteitä jatkaa samalle paikalle vuonna 1997 perustettu Teliani Valleyn viinitalo. Alunperin autotallissa toiminut viinitalo julkaisi ensimmäisen viininsä vuonna 2000 ja on nyt yksi Georgian suurimpia. Se tuottaa noin viisi miljoonaa pulloa viiniä vuodessa.

Teliani Valley Kakhuri No. 8 Amber Dry Wine edustaa viinitalon kokeellista linjaa. Viini käy ensin 7-10 päivää rypäleiden kuorien kanssa ja kypsyy sen jälkeen kuusi kuukautta edelleen kuorien kanssa, mikä tuo sille oranssin värin.

Meripihkan värisen viinin tuoksussa on lakkaa, lakkalikööriä, hunajaa ja pähkinää, kuivassa maussa taas hapettunutta omenaa, kuivattuja hedelmiä ja aprikoosia. Oranssiviiniksi se on melko hillitty, toisaalta sellaisena myös oikein kiva ja helposti lähestyttävä. Tanniineja on jonkin verran, mutta ei lähellekään liikaa.

Juuston kanssa viini oli ok. Chorizon kanssa yhdistelmä maistui tervapastilliselta, mutta ei kuitenkaan kovinkaan hyvältä, sillä chorizo oli hieman liian mausteista. Muuten viinin voisi yhdistää melkein minkä ruoan kanssa tahansa, sillä oranssit viinit ovat loistavia ruokajuomia. Näin syksyllä kannattanee kokeilla esimerkiksi sienipiirakkaa.

Teliani Valley Kakhuri No. 8 Amber Dry Wine oli Marjutin ja seurueemme enemmistön suosikki.

Kakheti Bedoba Saperavi 2020
Georgia; Saperavi; 19,95 €

Viinin tuottaja Kakheti Company kuuluu JSC Corporation Kindzmarauliiin, joka omistaa monia muitakin viinitaloja ja tuotemerkkejä. Samalla se on yksi Georgian vanhimmista, ellei vanhin, viinintuottaja. Yrityksen historia juontaa juurensa vuoteen 1533, kun Kakhetin kuningas Levan perusti viinikellarin/viinimön historialliseen Kvarelin linnaan valmistamaan viiniä kuninkaalliselle perheelle. Samalla paikalla nyt toimiva Corporation Kindzmarauli juhlii ensi vuonna sadannetta sadonkorjuutaan.

Bedoba-viinin taustalla ovat Corporation Kindzmaraulin viinintekijä Nugzar Ksovreli ja sveitsiläinen viiniasiantuntija Thierry Fontannaz. Se valmistetaan Konchoshvili-perheen viinitilalla, jonka historia on myös pitkä ja kuninkaallinen: Kakhetin kuningas Teimuraz II:n pääviinintekijä Kakhaber Konchoshvili perusti viinitilan ja valmisti sen ensimmäiset viinit kvevri-menetelmällä vuonna 1737. Viinin etiketissä on piispa Petre Konchoshvili, joka vaikutti 1800-luvun lopulla.

Kakheti Bedoba Saperavi 2020:n nimi tarkoittaa "onnenpäivää". Siitä suurin osa on käynyt terästankeissa ja kypsynyt sekä pienissä amerikkalaisissa tammitynnyreissä että isoissa, 5 000 litran sammioissa, pieni osa taas on käynyt ja kypsynyt kvevreissä noin vuoden verran. Sekoittamisen jälkeen viini on levännyt pulloissa vielä 12 kuukautta ennen myyntiin tuloaan.

Tummanpunaisen viinin tuoksu on marjainen ja mausteinen, kirsikan, luumun ja tummien marjojen lisäksi siinä on hieman nahkaa sekä tummaa suklaata ja vaniljaa. Myös viinin maku on täyteläinen ja marjainen, se toistaa tuoksusta tuttuja aromeja. Viinissä on myös hieman makeutta (sokeria 6 g/l) ja jollain tavalla viini tuo mieleen zinfandelin.

Juuston kanssa viini maistui ihan hyvin, chorizon ja oliivien kanssa taas ei.

Kakheti Bedoba Saperavi 2020 sai seurueeltamme yhden äänen. Se oli koko viiniklubin illan suosikkiviini.



Gevelli Saperavi Qvevri Reserve 2018
Kakheti, Georgia; Saperavi; 21,42 €

Gevelli Wine & Vineyards perustettiin vuonna 2014 ja sen tavoitteena on olla Kakhetin alueen nykyaikaisin viinitalo, joka kuitenkin kunnioittaa alueen pitkiä viininvalmistusperinteitä. Talo haluaa tuottaa korkealaatuisia viinejä, joissa perinteet ja nykyaika yhdistyvät.

Gevelli Saperavi Qvevri Reserve 2018 onkin sekoitus vanhaa ja vanhempaa. Se on kypsynyt kuusi kuukautta kvevreissä, minkä jälkeen se on suodatettu ja siirretty uusiin ranskalaisiin tammitynnyreihin kypsymään seuraavat 12 kuukautta. Sen jälkeen viini on levännyt pulloissa myyntiintuloonsa saakka.

Viinin tuoksussa on runsaasti tummia marjoja: boysenmarjaa, hapankirsikkaa ja mustaherukkaa sekä mausteita, vaniljaa ja nahkaa. Tammikypsytyksen siis huomaa hyvin, mutta kvevrin käyttöä taas ei oikeastaan ollenkaan, ei myöskään mausta. Viinin maku on täyteläinen, kuivahko, kohtalaisen hapokas ja runsaan marjainen. Tanniinit tuntuvat jonkun verran, mutta yleisvaikutelma on pehmeä. Jälkimaussa maistuu mausteita.

Viini kaipaisi seurakseen ruokaa. Oliivit ja manchego sopivat sen kanssa hyvin, mutta sinällään oikein maukas chorizo-parka ei löytänyt tästäkään viinistä kumppania.

Gevelli Saperavi Qvevri Reserve 2018 oli Jussin suosikki. Marjut taas paheksui syvästi sitä, että oletettavasti ihana kvevri-viini hukutettiin tammeen - kvevrit kvevrinä ja tammi tammena!

Kuva Wines of Georgia