Ravintola Villa Lilla // Pinot Noir -ilta 20.9.2023



Uskaltaisikohan jo sanoa, että jo perinteiset Villa Lillan viini-illat jatkuivat jälleen syksyn koittaessa.

Syyskuun viini-illan (109 €) teemana oli Pinot Noir aivan kuten noin vuosi sitten. Iltaa isännöi ravintoloitsija ja sommelier Samuil Angelov ja illan menun oli suunnitellut tuttuun tapaan keittiömestari Perttu Paulasto.

Pinot Noir on kiinnostava rypälelajike. Se on alunperin kotoisin Ranskasta, mutta levinnyt sieltä eri puolille maailmaa. Ohutkuorisen ja hieman hankalasti kasvatettavan lajikkeen eri variantit ja kloonit viihtyvät parhaiten viileillä alueilla, ja niistä tehdyt viinit heijastelevat kasvualueen maaperää ja ilmastoa.

Viinit vaihtelevat kevyistä ja hapokkaista runsaan marjaisiin ja täyteläisiin, varsinkin tammitynnyrikypsytys tuo viineihin pyöreyttä ja runsautta. Tyypillisiä nuorten viinien aromeja ovat punaiset marjat, puolukka ja kirsikka, yrtit ja mausteet. Viinien vanhetessa ne saavat myös maanläheisiä sävyjä. Lisäksi aromimaailmassa saattaa olla kukkaisuutta ja joskus jopa savua. Ohuen kuoren takia viineissä ei yleensä ole kovinkaan paljon tanniineja, hapokkuutta saattaa sen sijaan olla runsaastikin.



Alkumalja
André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut (AC Champagne, Ranska; 39,98 €)

Vanha tuttumme André Clouet Grande Réserve Brut oli yhtä hyvää kuin aina ennenkin. Se on blanc de noirs eli tummista rypäleistä tehty samppanja eli illan teeman mukaisesti sen valmistuksessa on käytetty vain Pinot Noiria. Se oli hienosti kehittynyt, paahteinen, omenainen ja sitruksinen.



Tonnikalatartar & avocadoa
Meyer-Näkel Illusion Blanc de Noir 2020 (Ahr, Saksa)
Brogsitter Graf von Are Spätburgunder Trocken 2021 (Ahr, Saksa)

Alkupalana tarjoiltiin tonnikalatartar & avokadoa, sillä hapokas pinot noir -viini toimii myös kalaruokien, kuten sushin, kanssa kannattaa kokeilla vaikkapa samppanjaa ja sushia. Alkuruoan kanssa oli kaksi saksalaista pinot noiria.

Weingut Meyer-Näkel sijaitsee Ahrissa ja sitä pyörittävät sisarukset Meike ja Dörte Näkel. Viinitilan perustivat vuonna 1950 sisarusten isovanhemmat Paula Meyer ja Willibald Näkel. Meike ja Dörte ottivat viinitilan vetovastuun 2000-luvun alussa isältään Peteriltä.

Illusion on blanc de noir eli valkoviini, toisin sanoen rypäleiden mehu ei ole saanut väriä rypäleiden kuorista - myös tummien rypäleiden hedelmäliha ja niistä puristettu mehu on (useimmiten) vaaleaa. Suurin osa viinistä käy terästankeissa ja pieni osuus barrique-tynnyrissä.

Vaaleassa viinissä on kaunis ruusukultainen vivahde eli se on kuitenkin ehtinyt saada aivan minimaalisen vähän väriä. Sen tuoksu on hämmentävä, sokkona sitä ei pinot noiriksi ainakaan heti arvaisi, vaan sitä voisi pitää vaikkap albarinona. Maussa on keltaista omenaa, sitruunaa ja ananasta sekä hunajamelonia ja hieman mineraalisuutta. Viini ei ole rapsakan hapokas, vaan miellyttävän raikas ja hedelmäinen.

Marjutin mielestä Illusion toimi ruoan kanssa paremmin kuin Graf von Are Spätburgunder Trocken, Jussi piti siitä sellaisenaan enemmän.



Brogsitterin suku on tehnyt viiniä jo 1600-luvulta lähtien. Graf von Are Spätburgunder Trockeniin käytetyt rypäleet on poimittu käsin Ahrin varrella sijaitsevilta viinitarhoilta.

Kirjjaan ja läpinäkyvän viinin ruoksu on marjainen ja mehukas. Vadelma, kirsikan, mansikan ja puolukan seurana on hieman nahkaa ja yrttejä sekä metsänpohjaa ja varpuja. Viini on kevyt ja hapokas, melko pitkälti sellainen kuin mitä saksalaiselta pinot noirilta eli spätburgunderilta odottaakin.

Marjutin mielestä Graf von Are Spätburgunder Trocken maistui paremmin sellaisenaan, Jussin mielestä se oli ruoan seuraksi parempi valinta.



Paahdettua Ibericoporsaanfilettä. juureksia & punaviinikastiketta
Domaine Marchand-Grillot Gevrey-Chambertin 2018 (Bourgogne, Ranska; 149,78 €)
Akarua The Siren 2021 (Central Otago, Uusi-Seelanti)
Bodegas Hispano+Suizas Bassus 2020 (DOP Utiel-Requena, Espanja; vuosikerta 2021 33,98 €)

Pääruokana ollut ibericoporsas sai seurakseen kolme viiniä eri puolilta maailmaa.

Domaine Marchand-Grillotin viinitila sai alkunsa vuonna 1950, kun Marchandin ja Grillonin suvut yhdistyivät avioliiton kautta. Kumpikin suku oli viljellyt viiniä jo kuuden sukupolven ajan, ja nyt talolla on yhdeksän hehtaaria viinitarhoja Côtes de Nuitsin alueella.

Viinin tuoksu on kuivahko, siinä on marjoja ja mausteita sekä jonkin verran muhevia, jop aavistuksen maanläheisiä sävyjä. Viinin maku on raikkaampi kuin tuoksu, siinä on vadelmaa ja kukkaisuutta ja yleisvaikutelma on tasapainoinen ja tyylikäs.

Jussin mielestä tästä kolmikosta Gevrey-Chambertin sopi ruoan kanssa parhaiten, Marjutille se maistui parhaiten sellaisenaan.



Akarua on maoria ja tarkoittaa kahta viiniköynnöstä. Nimi viittaa pinot noiriin ja chardonnayhin, viinitilan kahteen ensimmäiseksi viljelemään rypäleeseen. Nykyään lähes 80 % tuotannosta on pinot noiria. Siren on kypsynyt 18 kuukautta, joista 6 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on makeita marjoja, sen marjaisuus on oikeastaan kolmikon makeinta. Myös vanilja tuntuu aavistuksen verran. Muuten viini on hapokas, hedelmäinen ja kevyehkö, miellyttävän vadelmainen ja mansikkainen. Pieni kukkaisuus ja mausteisuus täydentävät kokonaisuutta.

Jussin mielestä viini maistui sellaisenaan parhaiten, Marjutin mielestä se oli ruoan kanssa paras valinta.

Bodegas Hispano+Suizasin nimi tarkoittaa espanjalaista ja sveitsiläistä - viinitalon perustaneista kolmesta kaveruksesta Rafael Navarro ja Pablo Ossorio ovat espanjalaisia ja Marc Grin on sveitsiläinen. Hispano+Suizasilla on 61 hehtaaria omia viinitarhoja ja viinitalo on ainoa, joka kasvattaa Utiel-Requenan alueella Pinot Noiria. Bassus on kypsynyt ranskalaisissa Allier-tammitynnyreissän vähintään 10 kuukautta.

Viinin tuoksu on runsas ja rehevä sekä hyvin marjainen ja mausteinen. Myös viinin maku on tämän kolmikon runsain ja täyteläisin, tammikypsytyksen huomaa kyllä ja tanniinejakin tuntuu jo jonkin verran. Toki viini on myös hapokas. Sen maussa on tummia marjoja, luumua ja hieman nahkaa, jälkimaku on hapankirsikkainen ja karpaloinen.

Ibericopossu oli hyvää, mutta ei kovinkaan rasvaista ja mietimmekin, että hieman tuhdimpi ruoka olisi voinut sopia muuten oikein mainion Bassusin kanssa paremmin.



Villan juustot (Taleggio, Ossau-Iraty) & karviaischutney
Verus Vinogradi Pinot Noir 2015 (Podravje, Slovenia; 34,60 €)
Vinařství Plenér Pinot Noir 2018 (Määri, Tsekki; ei Alkossa)

Juustojen kanssa pääsimme tutustumaan itäisen Euroopan pinot noireihin. Samat viinit olivat mukana jo viime vuonna, joten oli kiinnostavaa päästä toteamaan, miten kehitys on kehittynyt.

Verus Vinogradi on kolmen ystävyksen vuonna 2007 perustama viinitalo. Talolla on yhteensä 25 hehtaaria viinitarhoja Itä-Sloveniassa Štajerskan alueella.

Viinin tuoksu oli melko pelkistetty: kirsikkaa, mansikkaa, mausteita sekä aavistus lakritsaa ja yrttejä. Viini oli kevyt ja hapokas, toisin sanoen se antoi juustoille tilaa ja muutenkin se toimisi varmasti parhaiten ruokaviininä, ihan sellaisenaan sitä ei osaisi ajatella juovansa (varsinkaan, kun juuri hetki sitten lasissa oli ollut Gevrey-Chambertinia). 

Marjutin mielestä tästä kaksikosta Verus Vinogradi Pinot Noir maistui paremmin sekä sellaisenaan että juustojen kanssa.



Plenérin viinitalo sai alkunsa vuonna 2016, kun kaksi ystävystä ostivat noin 15 vuotta aiemmin istutettuja viinitarhoja Pálavan kukkuloilta Määristä. He haluavat viljellä viiniä luontoa kunnioittaen ja tehdä viinejä, jotka heijastavat alueen terroiria. Viini on ilmeisesti kypsynyt ranskalaisissa 500 litran tammitynnyreissä kahden vuoden ajan.

Viinin tuoksussa oli tammen tuomaa makeaa vaniljaa, marjoja, varsinkin karpaloa sekä yrttisiä mausteita ja seetriä. Jokin siinä toi mieleen myös viinikumin. Viinin maku oli kuiva, mutta kuitenkin hieman täyteläisempi kuin edellisen viinin - ilmeisesti tammen ansiota sekin.

Jussin mielestä Plenér Pinot Noir sopi näistä kahdesta paremmin juustojen seuraksi.



Mantelikakkua & mustaherukkaa
Rotari Gran Rose Brut 2016 (Trentino, Italia; 16,49 €)

Rotarin nimi on kunnianosoitus Pohjois-Italiaa 600-luvulla hallinneelle longobardien kuningas Rotarille.

Hieman illan teemasta poiketen Rotari Gran Rosé Brut on sekoitus pinot noiria ja chardonnayta, mutta jälkiruoan takia se sallittakoon. Gran Rosé tehdään perinteisellä pullokäymisellä ja se kypsyy hiivasakkojensa kanssa vähintään 36 kuukauden ajan.

Viini oli paahteinen, kuivahko ja punamarjainen, oikein kiva ja jälkiruoan kanssa varsin passeli. Tarvitseeko tässä muuta sanoakaan?



Viini-ilta oli jälleen hyvin viihdyttävä ja täynnä hyvää ruokaa ja juomaa. Seuraava viini-ilta on lokakuussa ja sen aiheena on Piemonte.