Rocca di Castagnoli Stielle Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2015


Tuttavamme hehkutti jo jonkin aikaa sitten Rocca di Castagnolen viinejä, joten tilaisuuden tullen hankimme Stiellen kahta eri vuosikertaa, 2009 ja 2015. Rocca di Castagnoli on yksi Toscanan vanhimmista viinitaloista, perustettu vuonna 1730. Nykyisin sen omistaa Tenute Cali, jolla on viinitaloja myös Sisiliassa ja Maremmassa.

Viinin rypäleet ovat kasvaneet Stiellen kukkulalla, joka on yksi Toscanan historiallisista viinialueista: siellä on kasvatettu viiniköynnöksiä todistetusti jo vuonna 1153. Viinitarha taas sijaitsee kukkulalla noin 500-580 m korkeudessa ja sen yhdeksällä hehtaarilla viljellään enimmäkseen Sangiovesea. Köynnökset ovat keskimäärin 10-30-vuotiaita.

Stielle on Rocca di Castagnolen huippuviini, jonka laatuluokitus vaihtelee vuosikertojen mukaan ja on joko Toscana IGT (Indicazione Geografica Tipica) tai Chianti Classico Gran Selezione DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Viini on kypsynyt vähintään 18 kk isoissa tammitynnyreissä ja 12 kk pulloissa ennen myyntiin tuloaan. Sitä ei ole suodatettu.

Rocca di Castagnoli Stielle Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2015
Chianti Classico Gran Selezione DOCG, Toscana, Italia; Sangiovese; hinta noin 45 €

Tuottaja Rocca di Castagnoli

Etiketin mukaan DOCG-laatuluokituksen saanutta viiniä

Rypäleen mukaan
Sangiovese: luumua, kirsikkaa, mansikkaa, vadelmaa, omenaa, orvokkia, kanelia, vaniljaa, paahtoleipää, joskus yrttejä, tomaatin lehtiä ja navettaa

Ruokana tomahawk, paistetut nektariinit, mozzarella ja cashew-pähkinät

Lyhyesti: hyvin kehittynyt, mutta vielä nuorekas chiantiKommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa ja luumua sekä jonkin verran mausteita, kukkaisuutta ja nahkaa. Sen maku on tuoksun tapaan marjainen, hapokkuus ja tanniinit ovat mukavassa tasapainossa. Tanniinit tuntuvat melko napakoina ja rakeisina, mutta kohtalaisen miellyttävinä. Yleisvaikutelma on raikas; viinin suurin ärhäkkyys on ilmeisesti ehtinyt jo pehmentyä vuosien varrella, mutta luonnetta riittää vielä. Jäljellä olevia pulloja voinee hyvällä omallatunnolla jemmata vielä hyvän aikaa, kun taas vuosikerta 2009 taas kannattanee tuhota pikkuhiljaa pois.

Ruoan kanssa viini sopii erinomaisesti, kun medium-kypsä liha kesyttää tanniinit ja viini maistuu miellyttävän hedelmäiseltä. Myös nektariini-mozzarella-cashew-salaatti toimii hyvin. Kaikkiaan viini on oikein kiva chianti ja varmaankin ihan hintansa arvoinen eli arvosanaksi se saa 0.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksussa on tummaa marjaa, mustaherukkaa, hapankirsikkaa, luumua, lakritsaa, nahkaa ja mausteisuutta. Maku toistaa tuoksun aromeja. Sekä hapokkuutta että tanniineja löytyy reippaasti, mutta tanniinisuus ei ole liian voimakasta. Jälkimaussa on hapankirsikkaa, tummaa marjaa ja runsaasti mausteisuutta.

Medium-kypsän lihan kanssa viini sopi erittäin hyvin, se kävi myös salaatin seuraksi. Sellaisenaan juotavaksi viinin tanniinisuus on kuitenkin hieman liian voimakasta. Myös kovat juustot voisivat sopia viinin seuraksi. Arvosanaksi viini saa 0.