Rocca di Castagnoli Stielle Rosso di Toscana 2009

Tuttavamme hehkutti jo jonkin aikaa sitten Rocca di Castagnolen viinejä, joten tilaisuuden tullen hankimme Stiellen kahta eri vuosikertaa, 2009 ja 2015. Rocca di Castagnoli on yksi Toscanan vanhimmista viinitaloista, perustettu vuonna 1730. Nykyisin sen omistaa Tenute Cali, jolla on viinitaloja myös Sisiliassa ja Maremmassa.

Viinin rypäleet ovat kasvaneet Stiellen kukkulalla, joka on yksi Toscanan historiallisista viinialueista: siellä on kasvatettu viiniköynnöksiä todistetusti jo vuonna 1153. Viinitarha taas sijaitsee kukkulalla noin 500-580 m korkeudessa ja sen yhdeksällä hehtaarilla viljellään enimmäkseen Sangiovesea. Köynnökset ovat keskimäärin 10-30-vuotiaita.

Stielle on Rocca di Castagnolen huippuviini, jonka laatuluokitus vaihtelee vuosikertojen mukaan ja on joko Toscana IGT (Indicazione Geografica Tipica) tai Chianti Classico Gran Selezione DOCG. Viini käy luonnonhiivoilla sekä kypsyy isoissa tammitynnyreissä kahden vuoden ajan ja vuoden pulloissa ennen myyntiin tuloaan.

Rocca di Castagnoli Stielle Rosso di Toscana 2009
Toscana, Italia; Sangiovese, Cabernet Sauvignon; hinta noin 45 €

Tuottaja Rocca di Castagnoli

Etiketin mukaan kypsää punaista marjaa, kirsikkaa ja metsämarjoja

Rypäleen mukaan
Sangiovese: luumua, kirsikkaa, mansikkaa, vadelmaa, omenaa, orvokkia, kanelia, vaniljaa, paahtoleipää, joskus yrttejä, tomaatin lehtiä ja navettaa
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa

Ruokana pasta carbonara

Lyhyesti: hyvin kehittynyt chianti

Kommentit

M: Tummanpunaisen, hieman rusertavan viinin tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa, luumua, mausteita, nahkaa ja tupakkaa. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, mausteinen ja samaan aikaan sekä hapokas että tanniininen, tammikypsytyksen tuoma vanilja häivähtää aina silloin tällöin pienenä makeutena. Tanniinit ovat ehtineet vuosien aikana pehmentyä, mutta tuntuvat silti napakoina ja kuivattavina. Viini on oikein maukas ja miellyttää chiantin ystävää - retki italialaisten viinien maailmaan alkoi aikanaan chiantista ja tämä viini muistuttaa, miksi sen pariin kannattaa myös palata.

Stielle toimii ruoan kanssa hyvin ja maistuu se sellaisenaankin, kun se on ensin ehtinyt ilmaantua usean tunnin ajan. Se on nyt hyvin juotavassa kunnossa, mutta veikkaisin, että vuositolkulla sitä ei kannata enää jemmata, vaan loput pullot kannattaa nautiskella pikkuhiljaa pois. Viini on hintansa arvoinen eli arvosanaksi se saa 0.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista ja reunoiltaan hieman rusehtavaa. Tuoksussa on nahkaa, tummaa suklaata, tummia marjoja ja hapankirsikkaa. Maku on sekä hapokas että pehmeän tanniininen. Maussa on aluksi punaisia marjoja, mutta marjaisuus muuttuu jälkimakua kohden tummemmaksi. Jälkimaussa on luumua, hapankirsikkaa, hilloisuutta ja mausteisuutta.Viini kannattaa antaa ilmaantua kunnolla ennen nauttimista.

Stielle on ikääntynyt hyvin ja se sopi rasvaisen ruoan kanssa erinomaisesti. Se voisi sopia myös leikkeleiden, kovien juustojen ja riistaruokien seuraksi. Arvosanaksi se saa +.