Beykush Dry Red 2022


Vuonna 2010 perustettu Beykushin perheomisteinen viinitalo sijaitsee Etelä-Ukrainassa Odessan ja Mykolajevin alueiden puolivälissä Beykushin niemimaalla, jota Mustameri ympäröi kolmelta suunnalta.

Talon ja niemimaan nimi "Beykush" on turkkilaista alkuperää ja tarkoittaa "lintujen kuningasta". Samannimisen viinisarjan etiketeissä onkin kuvattu paikallisia lintuja. 

Talolla on 13 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään sekä kansainvälisiä (pääasiassa ranskalaisia ja italialaista alkuperää olevia) rypälelajikkeita että alkuperäisiä ukrainalaisia lajikkeita, kuten Telti-Kurukia. Viinit ovat useimmiten ennakkoluulottomia ja persoonallisia sekoitteita, joissa näkyy talon oma käsiala. Vuosituotanto on noin 32 000 pulloa (24 000 litraa).

Dry Red (Червоне Chervone) -viiniin käytetyt rypäleet ovat vaihdelleet vuosikerran mukaan: tämän vuosikerran kerrotaan olevan 100 % Pinotagea, kun taas vuosikerta 2021 on 50 % Pinotagea ja 50 % Merlot'a. Viini on käynyt terästankeissa alhaisessa lämpötilassa ja sen jälkeen vielä kypsynyt niissä viiden kuukauden ajan.

Korkkasimme pullon 24.8. vietetyn Ukrainan itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Beykush Dry Red 2022 (Бейкуш Червоне 2022)
Mykolaivin alue, Ukraina; 100 % Pinotage; 24,99 €

Tuottaja Beykush Winery

Etiketin mukaan hedelmäinen, nuori viini

Rypäleen mukaan
Pinotage: vuonna 1925 kehitetty Pinot Noirin ja Cinsautin ("Hermitage") risteytys; tanniineja, tummia marjoja, luumua, kirsikkaa, karpaloa, karhunvatukkaa, vadelmaa, kahvia, tammitynnyrikypsytettynä tervaa, savua ja mausteita, nahkaa, jopa grillattua makkaraa

Ruokana borssikeitto

Lyhyesti: nuori ja marjainen viini



Kommentit

M: Tummanpunaisen, hieman sinertävän ja läpinäkyvän viinin tuoksussa on hapankirsikkaa, tummia marjoja, vadelmaa, hieman kukkaisuutta, yrttejä ja mausteita. Mieleen tulevat jossain määrin beaujolais nouveau ja muut nuoret, marjaisat viinit eikä tuoksusta osaisi arvata rypälelajiketta. Viinin maku on kevyt, marjainen ja hapokas: Tanniineja ei ole oikeastaan yhtään ja ne vähäisetkin tanniinit ovat pehmeitä. Ehkä pulloa ei olisi kannattanut korkata vielä, vaan olisi pitänyt malttaa vielä puolisen vuotta tai vuosi, sillä pieni ikääntyminen tekisi viinille vielä varmasti hyvää. Pitää ehkä ostaa sitä pullollinen jemmaan ja palata asiaan myöhemmin.

Viini on nuori, miellyttävä ja varsin mehukas, toisin sanoen helppoa juotavaa. Se sopii hyvin borssikeiton kanssa ja maistuu sellaisenaankin. Myönnetään, että hinta on hieman suolainen, mutta toisaalta se on ihan ymmärrettävää. On varsin kunnioitettavaa, että Ukrainassa saadaan tehtyä viinejä sodan keskelläkin, joten arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista ja hieman sinertävää. Tuoksussa on tummaa marjaa, karhunvatukkaa, mustaherukkaa, hilloisuutta ja hieman nahkaa. Makeahko maku toistaa tuoksun aromeja. Lisäksi siinä on mustikkaa. Tanniinit ovat pehmeitä. 

Heti avaamisen jälkeen maussa oli beaujolais nouveaun tyylistä pirskahtelevuutta, joka katosi viinin ilmaannutua. Jälkimaussa on maun aromien lisäksi karpaloa ja mausteisuutta. Kokonaisuus vaikuttaa kevyeltä, mikä johtunee siitä, että olen juonut lähinnä meheviä ja hilloisia eteläafrikkalaisia pinotageja.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin ja menee mainiosti myös sellaisenaan. Arvosanaksi Beykush Dry Red saa 0 eli laatu vastaa hintaa.