Moss Verdeca 2019

Ronn Moss lienee Suomessa tunnetuin Ridge Forresterin roolista Kauniit ja rohkeat -sarjassa, jossa hän näytteli 1987–2012. Ennen saippuaoopperauraansa hän ehti tulla tunnetuksi muusikkona ja nykyisin hän toimii myös viinialalla.

Vuonna 2019 Ronn Moss lanseerasi ensimmäisen oman viininsä, Primitivo di Mandurian. Nykyisin Wine Moss tuottaa Apulian alueella neljää eri viiniä. Ei ole sattumaa, että Mossin viinejä tuotetaan nimenomaan Italiassa, sillä Mossin ensimmäinen rooli oli italialaisessa elokuvassa Armoton taistelu (I paladini – Storia d’armi e d’amori) vuonna 1983.

Kävimme kesäloman lopulla syömässä Fiascossa. Yksi ruokalajeista oli Risi e Bisi eli hernerisotto. Samoihin aikoihin Fiascon uutiskirjeessä oli Risi e Bisin resepti, joten päätimme kokata sitä kotonakin. Viinin valinta oli helppoa, sillä viinisuosituksena oli Moss Verdeca 2019, jota meillä oli valmiina viinikaapissa aiemman tehokkaan somekampanjoinnin seurauksena.

Moss Verdeca 2019
Apulia, Italia; Verdeca; 29,53 €

Tuottaja Wine Moss

Etiketin mukaan sitrusta ja keltaisia hedelmiä

Rypäleen mukaan
Verdeca: enimmäiseen Apulian alueella viljeltävä lajike, joka on todennäköisesti myös sieltä peräisin; yrttisyyttä ja sitrushedelmien aromeja, hapokkuutta, piikivimäistä mineraalisuutta

Ruokana risi e bisi ravintola Fiascon ohjeella

Lyhyesti: raikkaan sitruksinen viini



Kommentit

M: Vaalean kullankeltaisen viinin raikkaassa tuoksussa on kypsää sitruunaa ja hieman sitruunamarmeladia, vaaleita kivihedelmiä, omenaa, persikkaa, yrttejä ja suolaista mineraalisuutta. Maku on sitruksisen hapokas ja pirteä. Siinä tuntuvat tuoksusta tutut hedelmät ja mineraalisuus, kun taas yrttisyys jää hieman vähemmälle. Hapokkuus tuntuu jälkimaussa pitkään, mutta hedelmäisyys ei kanna aivan yhtä pitkään. Kokonaisuus on raikas ja kesäinen. Kaikkiaan viini on mukavaa juotavaa, vaikka se herättääkin ohimennen pieniä impulsseja siihen, että pitäisi erota ja mennä saman miehen kanssa naimisiin ainakin kahdeksan kertaa.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin, kun sen hapokkuus leikkaa hyvin risi e bisin rasvaisuutta. Jos rieslingit tai albarinot miellyttävät, tämä viini solahtaa hyvin samaan hapokkaiden ja hedelmäisten viinien kategoriaan. Vaikka viini on kaunis eikä verdecoita tule lähellekään joka päivä vastaan (Alkossa myynnissä on vain tämä), sen hinta on kuitenkin hieman liian rohkea eli arvosanaksi se saa 0.

J: Viini on oljenkeltaista ja vivahtaa hieman vihreään. Miedossa tuoksussa on kypsää sitruunaa, persikkaa, kivihedelmiä, keltaista omenaa ja hieman ananasta. Kevyen hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös mineraalisuutta, limeä ja aavistus yrttejä. Jälkimaku on kepeän hapokas, sitruunainen ja mineraalinen. Kokonaisuus on kevyt ja raikas.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin. Se voisi sopia myös vaalean kalan ja kevyiden kanaruokien kanssa. Arvosanaksi viini saa 0.