Espoon Viinijuhlat 2023

Tapahtumaan akkreditoiduttu / Espoon Viinijuhlat

Espoon Viinijuhlat järjestettiin toista kertaa Haukilahden rannassa 28.-29.7.2023. Viime vuonna viinien lisäksi musiikkia ja ruokaa sisältävä tapahtuma herätti runsaasti keskustelua sekä paikallisten keskuudessa että muutenkin, mutta tänä vuonna tapahtuma tuntui sujuvan huomattavasti leppoisammissa tunnelmissa kuin vuosi sitten. Se onnistui siis osoittamaan, että viinijuhlilla on paikkansa täällä Espoossa.

Kaikkiaan tapahtumassa vieraili 12 000 kävijää viikonlopun aikana. Me kävimme tapahtumassa molempina päivinä - ja kuten tapahtuma itsekin julisti somessa: "viinit riitti"!

Heti tapahtumapaikalle saavuttaessa vastaan tuli Hartwallin viinikylä, jonka tarjonta oli jaettu kätevästi eri tiskeille eri maiden mukaan. Aloitimme tapahtuman Saksan kohdalta ja maistoimme Braunewell Pinot Rosé Brutia (100 % Pinot Noir) ja Dr. Pauly-Bergweiler Blitz Rieslingiä.

Juomatelttoja oli toki muuallakin alueella: tarjolla oli toisaalta drinkkejä ja Lansonin samppanjaa ja toisaalta puna-, valko- ja roseeviiniä ilmeisesti heille, jotka eivät sen kummemmin halua säätää viininsä kanssa (ainakin punainen ja valkoinen näyttivät olevan Petó-viiniä).

Myöhemmin bongasimme VIP-puolelta myös Blitz Pink Rieslingiä, jossa on 3 % Pinot Noiria tuomassa väriä. Pink Riesling on hauska ilmiö, joka levisi melkoista vauhtia ja monet viinitalot tekivät siitä nopeasti oman versionsa, mikä on ainakin meistä mukavaa.

Blitz Pink Rieslingin seuraan liittyi italialainen klassikko, Ricossa Barbera d'Asti 2020. Hauska ajatus oli se, että VIP-alueella viinejä olisi saanut jopa 5 cl annoksia...

Myöhemmin Australian osastolta lasiin kaatui vanhan tuttumme Hardy'sin Hardy's Organic Chardonnay 2021, kun Jussi halusi tammitettua chardonnayta Anna Puun seuraksi. Marjut päätyi mansikkaiseen Hardy's Crest Rose 2021:n.

Viinikylän ja muiden viinikojujen ja -tiskien lisäksi viinibaari Briccolla oli oma pieni teltta, joten suuntasimme toiveikkaana myös sen suuntaan, koska Briccon valikoima on moneen kertaan hyväksi havaittu. Nyt jouduimme kuitenkin toteamaan, että Briccon kojun valikoima ei ollut kummoinen, toki kuitenkin edullinen.

Maistoimme melko geneeristä ja siksi helposti kulauteltavaa venetolaista I'talja Rosso Italianoa (Montepulciano) ja makeahkoa sisilialaista NeroOro Nero D'avola Appassimentoa.

Myönnetään, että Briccon osuus ei mennyt täysin miinukselle, vaan myöhemmin meitä ilahdutti se, että Briccon Limone Spritzissä käytettiin Poli Elisir Limone -sitruunalikööriä ja GT:ssä Poli Marconi 46 giniä, sillä Polin grappat ovat oikein hyviä.

Perjantaina kotimatkalla bongasimme somesta, että paikalla oli myös Taittinger! Siispä etsimme myyntikärryn heti ensimmäiseksi lauantaina - se oli parkkeerattu VIP-alueen läheisyyteen Haukilahden Helmi -ravintolan eteen, joten ei ihme, että se ei osunut silmään, kun perjantaina lähdimme tietenkin toiseen suuntaan kohti lavaa.

Valitsimme sateisen päivän aloitukseksi paahteista Prestige Rosé:ta ja klassista Brut Reserveä.

Kärrystä sai myös roseviiniä, joten maistoimme myös italialaista Triennes Roseta ja ranskalaista Perfectly Imperfect Roseta, sillä harmaaseen päivään piti tietenkin saada jotain hempeää. Ne maistuivatkin samalla, kun Marjut jonotti ilmaiseen glitteröintiin ja paluun tehnyt Indica soitti lavalla.

Ruokapuoli oli myös kiitettävä. Perjantaina söimme aluksi kalaa: Jussi perinteisiä paistettuja muikkuja ja Marjut LN-SushiArtin sushia, jonka pariksi valikoitui japanilainen litsiluumun makuinen limonadi.

Myöhemmin illalla jaoimme vielä annoksen Casa Moron marokkolaisia perunoita, joissa oli höysteenä rusinoita ja granaattiomenan siemeniä. Hyvää! Jälkiruokana ollut baklava kruunasi kaiken.

Lauantaina söimme Helmikallio Cateringin / Food Trucking Companyn brisketiä, joka oli ehdottomasti erinomaista vastinetta rahoille.

Sen seuraksi suositeltiin joko kevyehköä punaviiniä tai hapokasta valkoviiniä. Siispä haimme Espanjan osastolta Marqués de Cáceres Crianzaa Riojan alueelta ja Verdejoa Ruedan alueelta. (Niihin ja talon muihin viineihin tutustuimme aiemmin Lönkka Bull & Bottlen illallisella.) Punaviini sopi odotetusti hyvin brisketin kanssa ja valkoviini puolestaan lisukkeena olleen perunasalaatin kanssa.

Haukilahden Helmi puolestaan tarjoili kumpanakin päivänä puoli kahdeksaan saakka ruokaa vain Deluxe VIP -lipun hankkineille ja avautui sen jälkeen muillekin VIP-vieraille.

Koska ruokaa oli muutenkin hyvin tarjolla, onnistuimme vastustamaan kiusausta emmekä syöneet tarjolla ollutta hampurilaista, mutta kävimme lauantaina terassilla katselemassa merimaisemaa ja nauttimassa lasilliset Jakob Jung Riesling 2022:a ja Pascal Bouchard Pinot Noir 2020:a.

Eikä siinä vielä kaikki! Viinijuhlilla ei ollut ainoastaan viiniä, vaan myös paikallista tai lähes paikallista olutta. Niistä Fat Lizardin oluet olivat jo tuttuja, joten tutustuimme niiden sijaan United Gypsiesin tarjontaan. Jussi maistoi Amber Hour West Coast IPA:a ja Hemmola Haze Vol. V:tä. Niistä Amber Hour oli katkerampi ja havuisempi, Hemmola Haze taas hedelmäisempi, mutta parempaa niistä on vaikea valita.

Marjut aprikoi ensin, maistaisiko olutta vai ei, mutta kun Siesta Soup Gazpacho Gosen vakuutettiin olevan kaikkea muuta kuin pliisu, Marjut päätti testata sen - ja kyllä, se oli mainion tomaattinen ja hieman chilinen, hyvinkin nimeään vastaava juoma, joka jäi polttelemaan juuri sopivasti kielelle.

Koska kaikkea uutta pitää kokeilla, tutustuimme myös Mavullaan tarjontaan. Kyseessä on uusi konsepti: Mavullaa valmistaa alkoholittomia juomia, joiden tölkistä saa koko kannen irti (kuten Fat Lizardin 360-tölkeistäkin, tosin nyt tölkit ovat pienempiä).

Juomat voi siis nauttia pelkkinä virvoitusjuomina tai niistä saa helposti cocktaileja lisäämällä tölkkiin muutaman senttilitran haluamaansa terästystä. Kokeilimme Mojito- ja Ruusu-vadelma-juomia sellaisenaan ja totesimme, että Mojito oli suosikkimme. (Tropical jäi testaamatta.)

Ettei olennainen unohtuisi: musiikkitarjonta oli mukavaa sekä kesäiseen päivään ja iltaan sopivaa.

Kotimaisten artistien parhaimmistoa edusti helsinkiläinen garagerockia räimivä duo Ursus Factory, joka on ehdottomasti parasta, mitä viime vuosikymmenen aikana on tapahtunut suomalaisella musiikkirintamalla. Vaikka he eivät soittaneetkaan Kaikki on niin vitun ihan jees -biisiä (v. 2015), kaikki oli silti niin ihan vitun jees.

Kotimaisten tähtien lisäksi juhlilla perjantaina esiintyi englantilainen synthpopduo Hurts, joka kuulosti aivan yhtä hyvältä kuin silloinkin, kun sen läpimurtohitit Wonderful Life ja Stay ilmestyivät (v. 2010).

Muista artisteista pitää mainita tietenkin legendaarinen J. Karjalainen, jonka setti olisi saanut kestää pidempäänkin, sillä aivan liian moni hitti jäi kuulematta. Toisaalta taas setti sisälsi muutakin kuin itsestäänselvän hittikimaran, mikä oli oikein loistavaa.

Myös 15 vuotta sitten Idolsista pinnalle noussut ja seitsemän Emma-palkintoa saanut Anna Puu on vakiinnuttanut asemansa tähtikaartissa - harmi, että aina yhtä ihana ja hurmaava Olavi Uusivirta esiintyi viinijuhlilla eri päivänä, muuten olisimme ehkä voineet kuulla hienon 2020-kappaleen duettona.

Summa summarum

Espoon viinijuhlat olivat mukava ja hyväntuulinen tapahtuma eikä edes lauantainen sade laskenut tunnelmaa kovinkaan pahasti. Tapahtumapaikka oli tilava, istumapaikkoja oli sopivasti eikä minnekään tainnut kehittyä pahoja sumppuja. Ruokajonotkin näyttivät melko kohtuullisilta silloin, kun niitä oli, kaikkiin paikkoihin ei edes muodostunut jonoja. (Loimulohi taisi olla suosituin ruoka jonoista päätellen.) Juomajonoja emme kokeneet laisinkaan, ehkä siis ajoitimme aina visiittimme oikein!

Lähdimme molempina päivinä ajoissa pois, joten emme päässeet kokemaan itse, kuinka yhden bussilinjan (toki kahteen suuntaan eli sekä Tapiolaan että Matinkylään kohtalaisen tiheästi liikennöivän) ja taksien varassa ollut julkinen liikenne toimi suurimman ihmismassan poistuessa - toivottavasti sujuvasti, sillä se oli ennakkoon ainoa hieman epäilyttävä asia.

Myös (pantilliset) kierrätettävät lasit olivat hyvä asia ja niiden palautus toimi sujuvasti.

Kivaa oli, jäämme odottelemaan ensi vuoden artistijulkistuksia! Espoon viinijuhlat järjestetään silloin 26.-27.7.2024 (ja liput ovat jo myynnissä).