Vakka-Suomen Panimo Enigma Nova Cold IPA

IPA-päivää juhlitaan vuosittain elokuun ensimmäisenä torstaina. Sen parempaa syytä juoda IPA:a ei varmaan olekaan?

Enigma ilmestyi keväällä markkinoille hieman enigmaattisissa merkeissä ja sen identiteettiä spekuloitiin hetki. Pian kuitenkin paljastui, että se on Stadin panimon omistukseen vuonna 2020 siirtyneen Vakka-Suomen Panimon olutsarja. Sarjassa on ilmestynyt tähän mennessä kolmetoista erilaista olutta.

Enigma Nova Cold IPA
Suomi; cold IPA; 5,5 %; 3,79 € Wiklundin herkussa / 4,35 € Sellon K-Citymarketissa

Panimo Vakka-Suomen Panimo

Panimon mukaan:
Kullankeltainen, runsaan sitruksisen ja hedelmäisen aromihumalainen, katkera ja suodattamaton täysmallaspintahiivaolut. Tämä trendikäs kylmälageroitu IPA on humaloitu whirlpoolissa eurooppalaisilla ja amerikkalaisilla aromihumalilla, sekä runsain käsin kuivahumaloitu. Sopii hyvin esimerkiksi mausteisten grilli- ja BBQ-ruokien kyytipoikana.

Oluttyypin mukaan
India pale ale (IPA) on pintahiivaolut, joka kehitettiin Britanniassa 1700-luvulla. IPA on voimakkaasti humaloitua ja yleensä vahvaa. Cold IPA on pantu tavallista IPA:a viileämmässä.

Lyhyesti: raikkaan sitruksinen ja greippinen IPA

Kommentit

M: IPA on gyyh.

J: Olut on kullankeltaista ja hieman sameaa. Tuoksussa on runsaasti sitruunaa ja greippiä sekä hieman mangoa, trooppista hedelmää ja maltaisuutta. Maku on raikas ja rapsakan katkera, se toistaa tuoksun aromeja. Katkeruus ja greippisyys vahvistuvat entisestään jälkimaussa.

Nova Cold IPA sopii hyvin IPA-päivään ja IPA:n ystävä joisi sitä mielellään muulloinkin. Cold IPA ei ole oluttyylinä yhtä tuttu kuin esimerkiksi NEIPA, mutta tämän perusteella pitänee tutustua tarkemmin. Arvosanaksi Nova Cold IPA saa +.