Suuret Oluet – Pienet Panimot 2023, viikko 1 (19.-22.7.)



SOPP Helsinki järjestettiin tänä vuonna kahdella eri viikolla Rautatientorilla 19.-22.7. ja 26.-29.7.2023. Sisäänpääsy oli tuttuun tapaan ilmainen klo 18 saakka jokaisena päivänä (lasi 5 €) ja klo 18 jälkeen 15 € (sis. lasin). Yhden desilitran maisteluannosten hinnat lähtivät kahdesta eurosta, yleisin maisteluannoksen hinta oli 3 €. 

Kävimme paikalla heti keskiviikkona.



Ensimmäisellä viikolla paikalla olivat 8-Bit Brewing (Espoo), CoolHead Brew (Helsinki), Fiskarsin Panimo, Kotka Steam Brewery, Loimaan Panimo, Mad Hopper Brewing Company (Helsinki), naïlo brewing co (Oulu), Panimo Hoppa (Kouvola), Plevna/Koskipanimo (Tampere), Sonnisaari Panimo (Oulu), Suomenlinnan Panimo (Helsinki), Takatalo & Tompuri (Virolahti) ja Tornion Panimo sekä Lammin Sahti, joka oli paikalla molempina viikkoina.

Jussi lähti tapahtumaan lähinnä IPA-oluet mielessä, Marjut taas perehtyi tapansa mukaan hapanoluisiin.



Aivan tapahtuman aluksi saimme Mad Hopper Brewing Co.:in kangaskassin! Mikäs se siinä, kasseille on aina käyttöä. 

Hullun hopsahtelijan Super Haze NEIPA (7,4 %) oli trooppisen hedelmäinen, siinä oli kypsää ananasta, persikkaa, passionhedelmää ja hieman yrttisyyttä. 

Aidoilla vadelmilla maustettu Raspberry-Caramel Lassi Gose by Mad Hopper Brewing Co. (5,5 %) taas oli paksu ja herkullisen vadelmainen, Marjutin mielestä varmaankin tapahtuman paras olut. Karamelli ei maistunut liikaa, vaan toi olueen makeutta, mitä pieni maitohappolisä korosti.



Kotka Steam Breweryn Captain Marshall lager (5,0 %) on nimetty Ruotsinsalmen meritaistelussa kuolleen brittiupseeri Samuel Marshallin mukaan. Captain Marshall oli raikas ja maukas lager. Pari vuotta sitten, vuonna 2021, se sai Suomen Paras Olut -kilpailussa hopeaa vaalea lager -sarjassa.

Sampanja Pils (5 %) on uusi versio yli sata vuotta sitten Kotkassa kehitetystä juhlajuomasta, jonka valmistus jouduttiin lopettamaan kieltolain aikana. Historiallisen oluen resepti on salainen, mutta se tarjoiltiin asiaankuuluvasti samppanjalasista. Nautimme sen juhlavasti makkaraperunoiden kanssa.



8-Bit Brewingin Padawan Dark Lager (3,8 %) on valmistettu mentorinsa Dark Side Imperial Stoutin huuhteluvierteestä. Se oli tumman maltainen, paahteinen ja hieman bitterinen. 

Beers of the Kingdom Mojito Sour (5,4 %) on saanut innoituksensa The Legend of Zelda: Tears of the Kindgom -pelistä. Se maistui tutusti 8-Bitille - panimolla on oma, tunnistettava tyylinsä, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Olut oli kevyttä ja helposti juotavaa, mojiton minttua hapanoluessa oli siinä kohtalaisesti.



Takatalo & Tompurin Kaski Imperial Stout (8,0 %) on Takatalon tilan 330-vuotisjuhlaolut. Se oli paahteinen, kahvinen ja hieman makea. Kokonaisuus oli yllättävän kevyt imperial stoutiksi. Jussin mielestä se oli kuitenkin tapahtuman paras olut.

Tornion Panimon Hopsis Vanilla Ale (5,0 %) oli nimensä mukaan vaniljainen ja vähän bitterinen, ehkä hieman liiankin vaniljainen Marjutin mielestä. 1873 Tervaporter (7,3 %) taas saa arominsa puhdistetusta tervasta. Oluen aromimaailma olikin savuinen ja voimakkaan tervainen, se muistutti tervapastillia. 



Sonnisaaren Pehkolassa Jyrää IPA (7,5 %) on valmistettu yhteistyössä Pehkolan mallastamon kanssa hävikkimaltaista ja satunnaisten humalasäkkien sisällöstä. Pehkolassa Jyrää oli hyvin katkera, sen aromeissa oli runsaasti greippiä ja havua. Nimensä mukaisesti se jyräsi.

Fiskarsin panimo x Socks & Sandals Blonde Mary Sour (6,2 %) yritti hieman lievittää harmitusta siitä, että Kirkkopuiston terassilla Bloody Mary -olut ehti loppua ennen kuin pääsimme sen pariin, onhan Blonde Mary vaaleampi versio Bloody Marysta. Olut oli mausteista ja miedon tomaattistakin eli muistutti drinkkiä jossain määrin, mutta ei nyt vakuuttanut. Jatkossa taidamme nauttia Bloody ja Blonde Maryt sellaisenaan ja Fiskarsin yleensä hyvin maukkaat hapanoluet sellaisenaan.



Loimaan Panimon Ehta Hefeweizen (5 %) oli raikas vehnäolut, jonka aromeissa oli banaania ja hieman sitruunaa. Lime-Kurkku sour ale (5 %) taas oli "arvaa, millä tämä on maustettu" -tyyppinen yllätys. Sen maussa oli jotain tuttua, mutta kurkku ei tullut mieleen... Ihan kiva kesäolut se oli.

Myös Panimo Hoppa Passion Sour (4,2 %) oli kiva ja kevyt kesäolut. Pehmeän hedelmäinen ja yrttinen Columbus Summit IPA (6,5 %) on nimetty siihen käytettyjen humalien eli Columbuksen ja Summitin mukaan. Katkeruutta siinä oli kohtuullisesti. 

Toisesta viikosta on tulossa oma postauksensa myöhemmin.