Kirkkopuiston terassi & Turku Craft Beer Park 2023


Turku Craft Beer Park järjestettiin Kirkkopuiston terassilla 13.-15.7.2023. Me kävimme paikalla lauantaina tapahtuman viimeisenä päivänä. Sisäänpääsymaksua ei ollut, mutta maistelulasi maksoi 3,5 € ja sen sai pitää itsellään. 

Pienimuotoisessa tapahtumassa oli paikalla kuusi pienpanimoa sekä vähäalkoholisia juomia tuottava Kåska - ja tietenkin kesän vakiokalustoon kuuluvat ravintolat palvelivat normaaliin tapaan.

Myrrys Fermentsin Pello Kveik Pale Ale (5,5 %) oli hedelmäinen, yrttinen ja hieman hapan. Jälkimaussa oli hieman greippiä. Pello oli mukavan raikas kesäolut.

Linden Breweryn Icebreaker Cold IPA:n (5 %) aromeissa oli ananasta, mangoa, persikkaa ja appelsiininkuorta. Rapsakan katkerassa maussa oli lisäksi greippiä. Linden Pils (5,2 %) oli perinteinen Saaz-humalalla humaloitu pils. Sen aromeissa oli mallasta ja ruohoa, ja se oli tyylipuhdas, hyvä pils.



Mallasseppien Small Batch Series: Strike #12: Galaxy Overload DIPA (8 %) oli tuhdin trooppisen hedelmäinen ja greippinen. Katkeruutta oli IPA:n ystävälle ns. tarpeeksi. 

Small Batch Series: Strike #11 Conan West Coast DIPA:n (8,3 %) ja Cimmerian Pale Ale:n (5,2 %) taas valitsimme nimien takia. Trooppisen hedelmäinen, sitruunainen ja havuinen Conan sopii vaikka siihen, kun talloo jalokivikoristeiset valtaistuimet sandaaleihin vyötettyjen jalkojensa alle. Raikas ja hedelmäinen Cimmerian puolestaan maistuu esimerkiksi teräksen salaisuutta pohtiessa.

Tapahtuman aikana somessa puhuttiin Maku Brewingin Bloody Mary -henkisestä oluesta, mutta emme osuneet paikalle oikeaan aikaan ja Marjut jäi valitettavasti ilman. Sen sijaan Jussi testasi Makun Social Brewing Lab mysteeriolut #3:n, joka paljastui Bavarian IPA:ksi. 



Joka tapauksessa Marjutin mielestä Brasserie Cantillonin Rosé de Gambrinus (framboise) oli loistava siirtymä oluttunnelmiin. Nimensä olut on saanut myyttiseltä saksalaiselta kuninkaalta Gambrinukselta, jonka kerrotaan oppineen oluen panemisen egyptiläisiltä Isis- ja Osiris-jumalilta eli eurooppalaisesta näkökulmasta keksineen oluen. Keskimäärin 20 kuukautta vanhojen lambic-oluiden sekoitukseen lisätään 200 g vadelmia litraa kohden ja seoksen annetaan maseroitua 1-2 kuukauden ajan. Ennen pullotusta seosta piristetään kolmasosalla tuoretta lambicia ja oluen annetaan käydä uudelleen pullossa. Rosé de Gambrinus olikin raikas, kuiva, sopivan hapan ja sopivan vadelmainen nuorehko lambic, aivan loistava.

Illan toinen vadelmainen hapanolut, Panimo HimoMeistä: Petri (vadelmasour) oli lempeämpi ja helpommin lähestyttävä vadelmainen hapanolut kuin Rosé de Gambrinus. Se maistui hyvin samalla, kun vaihdoimme kuulumisia paikalle saapuneiden kavereiden kanssa.

Myrrys Huiske (tyrnigose) taas oli rapsakan hapan ja tyrninen. Hieman vitsillä Marjut luonnehti sitä "terveellisen" makuiseksi, sillä C-vitamiinipommina tunnettu tyrni maistui hyvinkin selkeästi. "Myrrys" on muuten vanha sana, joka tarkoittaa "tietäjää".

Kåska Omppu Spritz oli raikas ja omenainen, oikein hyvä matala-alkoholinen spritz. Se on valmistettu yhdessä Omenasiepparin pihojen ylijäämäomenien valmistetusta mehusta ja maustettu kuusenkerkällä - kuusenkerkkä toi siihen yrttistä makua, mutta ei kuitenkaan maistunut erityisen alleviivaavasti.



Viinipuolella aloitimme perinteisesti Viinibaari Vinhon antimilla. Tällä kertaa meille suositeltiin samppanjan sijaan corpinnatia ja lambruscoa. Jussi päätyi Nadal Original Reserva Corpinnat Brutiin, joten Marjutille jäi Cantina Bassoli Lambrusco Grasparossa di Castelvetro

Ruoaksi viinien kanssa valikoitui Panza by Uvanudan napolilainen katuruoka frittatina, joka on leivitetty ja paistettu pasta-annos. Me valitsimme frittatina cacio e pepen. Lambrusco oli sellaisenaan raikasta ja marjaista, lisäksi se toimi loistavasti friteerattujen cacio e pepe -palleroiden kanssa. Myös paahteinen corpinnat kävi hyvin ruoan kanssa.



Uvanudan viinivalikoimasta taas lasiin päätyivät herkulliset Tenuta Foresto La Comédie (Barbera) ja Vitivinicola Fangareggi Puro Lambrusco (Lambrusco Salamino). Koska Jussi valitsi barberan, päivän teemaan sopivasti Marjutille jäi lambrusco. Se oli tumman marjainen, luumuinen ja kirsikkainen, mutta kuitenkin kuiva ja raikas, varmasti hyvä ruokaviini sekin. Barbera oli raikkaan punamarjainen ja hieman appelsiininkuorinen. (Molemmat viinit ovat kuulemma tulossa Alkoon eli suosittelemme lämpimästi.)