Barone Montalto Rakastaa, Ei Rakasta Kesärosee 2022

Välittömän korvamadon aiheuttaneen kesäroseen tuottaja, sisilialainen Barone Montalto on perustettu vuonna 2000. Se ei ole mikään pieni talo, vaan kuuluu MGM Mondo del Vino Groupiin ja myy pelkästään Suomeen jo miljoona pulloa vuodessa. Talo tunnetaankin edullisten ja monikäyttöisten viiniensä lisäksi esimerkiksi S-ryhmän aikaisemmista asiakasomistajaviineistä.

Talon viinit ovat sertifioitua luomutuotantoa ja vegaanisia, lisäksi ne pakataan kevyisiin lasipulloihin - tai siis nyt maisteltavaksi päätynyt, nimen perusteella arvatenkin vain Suomen markkinoille suunnattu kesärosee on pakattu muovipulloon. Sen ihmeempää taustatietoa viinistä ei sitten löytynytkään edes maahantuojan tuotesivulta emmekä lähteneet arvailemaan, onko viini tehty kokonaan Suomea varten vai onko se uuden etiketin saanut rosee.

Barone Montalto Rakastaa, Ei Rakasta Kesärosee 2022
IGT Terre Siciliane, Italia; Nero d'Avola, Syrah; 10,18 €

Tuottaja Barone Montalto

Etiketin mukaan sisilialainen kesärosee

Rypäleiden mukaan
Nero d'Avola: pehmeitä tanniineja, luumua, punaisia marjoja, pippuria, vanhemmiten vadelmaa ja suklaata
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua

Ruokana vihreä parsa ja halloumi

Lyhyesti: marjaisan hapokas kesärosee



Kommentit

M: Vaalean lohenpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja ja yrttejä. Maku on sitruksisen hapokas ja kirpeän marjainen, yrttisyys tuntuu voimakkaimmin jälkimaussa. Viini on kuiva eli se ei lipsahda täysin hömpän puolelle, vaikka sitäkin voisi kesäroseelta odottaa (ja/tai toivoa). Etiketin kaunis kukkakaan ei ole kuollut.

Emme miettineet ruokaparitusta sen ihmeemmin, vaan nappasimme spontaanisti jo valmiin ruoan seuraksi jääkaapissa valmiina olleen viinin ja yllätyimme iloisesti, sillä ruoan kanssa se sopi ihan hyvin. Se ei riitele ihmeemmin parsan kanssa ja sen hapokkuus toimii halloumin ja salaatissa olleiden tomaattien seurana. Viini voisi olla ihan paikallaan kesäpiknikillä salaattien tai kalaruokien kanssa ja miksei grilliruokakin voisi toimia tai sitten sitä voisi mennä tarjoamaan, kun se mies, Jussi, seisoo yksin suon laidalla ja minä olen ja elän ja hengitän.

Rakastaa, ei rakasta on kiva kesärosee, jota juo ihan mielellään, mutta kieltämättä mieleen jää ennemmin Kotiteollisuuden samanniminen hittibiisi vuodelta 2002.

Arvosanaksi kiva kesärosee saa 0.

J: Viini on väriltään vaalean lohenpunaista. Hapokkaassa tuoksussa on sitruunaa, vadelmaa, karpaloa ja hieman yrttejä. Maku on tuoksun tapaan hapokas ja kepeän punamarjainen. Karpalo ja yrttisyys vahvistuvat pitkässä jälkimaussa. Kokonaisuus on kevyt, kuten kesäroseelta voi odottaa.

Ruoan kanssa Rakastaa, ei rakasta sopi hyvin. Se leikkasi ruoan rasvaisuutta ja toimi jopa tomaatin kanssa. Viini menee hyvin myös sellaisenaan ja se kävisi varmasti piknik-viiniksi. Pullo on muovia, joten se kulkee helposti mukana jos matka on pitkä ja voi käydä mitä vaan.

Arvosanaksi Rakastaa, ei rakasta saa 0 eli laatu vastaa hintaa.