Suomen Sommelierit ry & Handpicked Wines // Upeat kesäviinit 1.6.2023



Suomen Sommelierit ry järjesti kannatusjäsenilleen yhdessä Handpicked Winesin kanssa Upeat kesäviinit -tastingin (20 €) 1.6.2023. Tarjolla oli varsin laaja kattaus kesään ja grillaukseen sopivia viinejä sekä vanhalta että uudelta mantereelta. Viinit esitteli Jesper Jakobsson Handpicked Wines Swedeniltä.



Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2021
Kremstal, Itävalta; Grüner Veltliner; 17,49 €

Kremstalissa Ala-Itävallassa sijaiseva Bioweingut Geyerhof on perustettu 1200-luvulla, ja nykyiselle omistajaperheellekin se on kuulunut 1600-luvulta alkaen. Vuodesta 1988 alkaen tilalla on viljelty viiniä luonnonmukaisesti.

Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2021 on käynyt terästankeissa ja kypsynyt sakkojensa päällä noin puolen vuoden ajan.

Kirpeän hapokkaassa viinissä on rypäleelle tyypillistä valkopippuria ja yrttejä sekä limeä, keltaista ja vihreää omenaa ja makealta tuntuvaa persikkaa. Makua täydentää pieni mineraalisuus, jälkimaussa maistuu greippiä ja mausteita.

Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2021 maistuu hyvin sellaisenaan, mutta se on myös hyvä ruokaviini. Se voisi sopia myös kasvisruokien ja porsaan kanssa - Wieninleike voisi olla oikein passeli.

Neumeister Gelber Muskateller 2022
Steiermark, Itävalta; Gelber Muskateller; 22,89 €

Toinen itävaltalainen viini on puolestaan peräisin Steiermarkin alueelta, jossa Neumeisterin perheellä on noin 35 hehtaaria viinitarhoja. Vuodesta 2013 tarhoja on viljelty luonnonmukaisesti.

Neumeister Gelber Muskateller 2022:n rypäleet ovat peräisin viideltä tarhalta. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt sakkansa päällä neljä kuukautta.

Gelber Muskateller (Muscat Blanc à Petits Grains) on Muscat-perheeseen kuuluva, alunperin kreikkalainen vaalea rypälelajike - se saattaakin olla yksi maailman vanhimmista tunnetuista rypälelajikkeista. Gelber Muskatelleria käytetään enimmäkseen makeiden (kuohu)viinien ja väkevöityjen viinien valmistukseen, mutta siitä tehdään myös kuivia lajikeviinejä. Siitä saadaan kukkaisia, sitruksisia ja mausteisia viinejä.

Viini on aromaattinen ja kukkainen, jopa hieman parfyyminen, makeiden hedelmien ja mausteiden lisäksi siinä tuntuu hieman sitruunaa ja hunajamelonia. Viinin maku on kuiva ja kohtalaisen hapokas, vaikka tuoksu lupaileekin hieman muuta, ja yleisvaikutelma on raikas, hedelmäinen ja pehmeä.

Viini voisi sopia aasialaisen ei-tulisen, soijalla maustetun ruoan tai poke bowlien kanssa.

Neumeister Gelber Muskateller 2022 oli Marjutin suosikki illan valkoviineistä ja Jussin kakkossuosikki.

Gysler Sandstein Riesling Trocken 2021
Qualitätswein Rheinhessen, Saksa; Riesling; 15,98 €

Alexander Gyslerin vuodesta 1999 omistama viinitila on perustettu jo vuonna 1750. Vuosituhannen alkupuolelta alkaen tila on viljellyt viiniä luonnonmukaisesti, nykyisin myös biodynaamisesti. Tilalla on Demeter-sertifikaatti.

Gysler Sandstein Riesling Trocken 2021:n rypäleet on poimittu käsin ja viini on sekä käynyt että kypsynyt terästankeissa. Sitä ei ole suodatettu eikä siihen ole lisätty lisäaineita.

Raikkaan hapokkaan viinin tuoksussa ja maussa on persikkaa, punaista omenaa ja sitrusta, sitrus jä maistumaan myös jälkimaussa. Viini on kuiva ja hedelmäinen, oikein mukava hieman yrttinen ja mineraalinenkin riesling.

Gysler Sandstein Riesling Trocken 2021 voisi sopia erilaisten kalaruokien ja salaattien kanssa.



Hauller Muscat 2022
Alsace, Ranska; Muscat; 14,99 €

Domaine J. Hauller & Filsin viinitalo on perustettu vuonna 1775. Talo yhdistää perinteet nykyaikaisiin menetelmiin ja panostaa kestävään kehitykseen.

Hauller Muscat 2022:n rypäleet ovat kasvaneet Route des Vins d’Alsace -reitin varrella olevilla tarhoilla. Viini on tyyliltään kuiva muscat.

Aromaattisen viinin tuoksussa ja maussa on makeita hedelmiä, hunajamelonia, keltaista omenaa ja yrttisiä mausteita. Vaikka tuoksu onkin makean hedelmäinen, viinin maku on kuitenkin kuiva ja sen suolainen mineraalisuus tuo mieleen Vichy-veden. Viini on lempeän hapokas ja mausteinen, tosin aromaattisuudessa se häviää hieman aiemmin maistetulle Gelber Muskatellerille.

Hauller Muscat 2022 voisi sopia hyvin grillatun kalan ja salaattien kanssa ja tietenkin parsan kanssa.

Domaine Raffaitin-Planchon Sancerre 2021
Loire, Ranska; Sauvignon Blanc; 28,90 €

Domaine Raffaitin-Planchonin viinitalolla on 15 hehtaaria tarhoja Sancerren ytimessä. Talo viljelee enimmäkseen Sauvignon Blancia ja hieman Pinot Noiria.

Domaine Raffaitin-Planchon Sancerre 2021 on kypsynyt terästankeissa neljä kuukautta ja kuukauden pulloissa ennen myyntiin tuloaan.

Viinin tuoksussa on miedosti herukanlehteä ja karviaista, maussa puolestaan enemmän, minkä lisäksi aromeissa on limeä, trooppisia hedelmiä, varsinkin passionhedelmää, yrttejä, ruohoa ja nokkosta. Viini on hapokas, mutta ei kuitenkaan viiltävän hapokas eli sancerreksi ihan miellyttävä.

Domaine Raffaitin-Planchon Sancerre 2021 voisi sopia esimerkiksi paistettujen ahvenien ja perunamuusin kanssa.

Substance Ch Chardonnay 2019
Washington State, USA; Chardonnay; 21.90 €

Charles Smith ei varmaankaan kaipaa esittelyä, sillä onhan hänen Washingtonissa sijaitseva House of Smith -viinitalonsa osavaltion neljänneksi suurin viinintuottaja.

Substance Ch Chardonnay 2019 on viinin toinen vuosikerta. Sen rypäleet ovat kasvaneet neljällä eri tarhalla Columbia Valleyssa. Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt 11 kuukautta tammitynnyreissä, joista neljännes on uusia ranskalaisia.

Kullankeltaisen viinin tuoksusta huomaa heti tammikypsytyksen. Tuoksussa on kypsää omenaa, trooppisia hedelmiä ja aavistus briossia. Viini on hapokas, täyteläinen ja kermainen, mutta kuitenkin raikas.

Substance Ch Chardonnay 2019 sopisi kalaruokien ja vaalean lihan sekä grilliruokien seuraksi ja myös sellaisenaan. Se oli Jussin suosikki illan valkoviineistä.



Quinta de Chocapalha Tinto 2017
Lissabon, Portugali; Alicante Bouchet, Touriga Nacional, Castelão, Touriga Franca, Tinta Roriz; 15,50 €

Quinta de Chocapalhan ensimmäiset viinit valmistuivat vuosituhannen alussa, kun viinintuottaja Sandra Tavares da Silvan vanhempien ostama, pitkään laiminlyöty viinitila saatiin viimein kunnostettua.

Quinta de Chocapalha Tinto 2017 on kypsynyt 16 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin aavistuksen makeassa ja marjaisessa tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa, yrttejä ja aavistus tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja muita mausteita, hieman pippuriakin. Viinin maku on tuoksun tapaan marjainen ja rapsakan tanniininen. Vaikka tuoksu on aavistuksen makea, viini on ilahduttavasti kuiva eikä hilloinen.

Quinta de Chocapalha Tinto 2017 voisi sopia hyvin grillatun lihan kanssa.

Substance Cs Cabernet Sauvignon 2019
Washington State, USA; Cabernet Sauvignon; 21,90 €

Substance Cs Cabernet Sauvignon 2019:n rypäleet ovat kasvaneet kuudella eri tarhalla. Viini on kypsynyt 11 kuukautta tammitynnyreissä, joista 45 % on uusia ranskalaisia.

Täyteläisen ja tanniinisen viinin aromeissa on mustaherukkaa, karhunvatukkaa, luumua ja muita tummia marjoja, yrttejä ja tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta, vaniljaa ja mausteita. Se on suunnilleen kaikkea sitä, mitä Cabernet Sauvignonilta odottaakin.

Substance Cs Cabernet Sauvignon 2019 voisi ehdottomasti sopia kaikenlaisten liharuokien kuten grilliruoan ja pihvien kanssa.



417177 Avondale Jonty's Ducks Family Red 2018
WO Paarl, Etelä-Afrikka; Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot; 15,69 €

Avondalen viinit ovat jo entuudestaan tuttuja vuonna 2021 pidetystä virtuaalitastingista ja noin vuosi sitten olleesta tastingista, jossa paikalla oli itse viinintekijä Johnathan Grieve. Pikakelataan siis viinitarhoilla käyskentelevistä ankoista nimensä saaneet viinit tähän loppuun.

Family Red 2018 on pehmeä ja marjainen, tanniinit tuntuivat lempeinä. Mustaherukan ja yrttien lisäksi viinissä tuntuu hieman kahvia ja savua.

Avondale Jonty's Ducks Pekin Red 2017 ja 2015
WO Paarl, Etelä-Afrikka; Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec; 15,69 €

Pekin Red -viinistä oli maistettavana kaksi eri vuosikertaa: Alkossa myynnissä oleva 2017 ja myynnistä jo poistunut 2015. 

Vuosikertaa 2017 olevassa viinissä on punaisia marjoja, karpaloa ja punaherukkaa, pippurista mausteisuutta ja hieman eukalyptusta. 

Vuosikerta 2015 on pehmeämpi kuin 2017. Sen marjaisuus on hieman tummempaa, hapankirsikan ja mustikan lisäksi viinin aromeissa on lakritsaa.