Helsinki Drink Festival 2023

Kutsu ammattilaistilaisuuteen / Helsinki Drink Festival

Kuvassa Bob's Laundryn Peach Please, Do My Laundry ja Made in China

Kesäloma on alkanut, joten nyt on (toivottavasti) enemmän aikaa perata kevään tapahtumia. Otamme ensimmäisenä käsittelyyn jo muutama kuukausi sitten eli 17.-18.3.2023 vietetyn Helsinki Drink Festivalin. Kesä on kuitenkin erilaisten cocktailien aikaa, joten pienestä viiveestä ei liene sen kummemmin haittaa.

HDF järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018. Parin vuoden pakollisen koronatauon jälkeen se järjestettiin viime vuonna Pikku-Finlandiassa ja tänä vuonna viidennen keran järjestetty HDF palasi alkuperäiseen paikkaansa Vanhalle ylioppilastalolle. Drinkkien lisäksi tapahtumassa oli useita kiinnostavia workshopeja, mutta tänä vuonna emme osallistuneet niihin.



Marjut aloitti tapahtuman Nordic Piña Coladalla - onhan Piña Colada kevään (ja varmasti myös kesän ja todennäköisesti syksynkin) hittidrinkki ja yksi suosikeistamme, joten valinta oli hyvin helppoa. Pohjoismaisessa versiossa perinteinen juoma oli saanut piristyksekseen puolukoita. Jussi taas valitsi Crafter's Wild Forest Gin -pohjaisen Crafter's Wild Forest Adventuren, johon poltettu salvia toi hurmaavaa lisäfiilistä.

Kyllä, oikeanpuolimmaisin on kahvidrinkki


Distilliumin tiskillä oli kaikkea kiinnostavaa. Uudesta baarikaappimme kulmakivestä, ukrainalaisesta Nemiroff-vodkasta (hyvästi vain, Russki Standart, emme käytä sinua enää!) oli tehty tehty muutama erilainen Kiev Mule -versio (de luxe, päärynä, appelsiini ja hunaja & pippuri), joita oli kiinnostavaa vertailla keskenään. Tiukassa kisassa päärynä päätyi tasapeliin appelsiinin kanssa.

Emme vielä arvanneet tässä vaiheessa, että kahvipohjaiset drinkit muodostuisivat illan epäviralliseksi teemaksi, kun maistoimme Crystal Head -vodkapohjaista kahvidrinkkiä Clear Your Head. Jussi testasi myös kanadalaista Signal Hill -viskiä sellaisenaan. Siitä olisi saanut myös Vanilla Chai Old Fashionedin, jossa oli teemaan sopivasti mausteena vaahterasiirappia.



Margarita on tietenkin klassikko ja tällä kertaa maisteluun pääsi Jose Cuervo 1800 Silver Tequilasta tehty versio. Jussi testasi samaan aikaan kaksi Old Fashionedia: hieman tuunatussa versiossa Granny Smith's Old Fashionediin oli käytetty Jack Daniel's Tennessee Applea ja perinteisemmässä tulkinnassa Maker's Markia. Omena toi klassiseen drinkkiin hieman raikkautta, mutta myös perinteinen versio oli maittava.



Konepaja Distilling Co. oli meille uusi tuttavuus. Pieni ginitislaamo sijaitsee nimensä mukaisesti Konepajalla, tarkalleen ottaen Loi Loi Rooftop -ravintolan sisäpuolella. Konepaja Honey Beessä oli melko yllättävästi ja syntisen ihanasti kermavaahtoa (!!!), Rooftop Highballissa taas raparperia ja kuusenkerkkää. 



Aiempien vuosien tapaan eri cocktailbaarit esittelivät osaamistaan Vanhan yläkerrassa. Babylon Club & Gardenilla oli tarjolla musadiggaria houkutteleva ginipohjainen Bohemian Rhapsody, jossa oli myös rieslingiä ja absinttia (kuulostaa hyvinkin boheemilta - millaistahan juomaa se absintti on?) ja samppanjapohjainen Obsidian, jossa oli glitteriä! Glit-te-ri-ä! Sillä saa aina pisteet, samoin samppanjalla.



Rieslingiä oli myös Bar Maten Not All Heroes Wear Grapes -drinkissä, jonka lisäksi maistoimme myös High Passionia, johon oli käytetty banaaninkuorista tehtyä Discarded-rommia. Bar Mate on melko uusi, highball-cocktaileihin erikoistunut cocktailbaari, joka avautui viime vuoden HDF:n jälkeen. Sen taustalla on viime vuoden HDF:ssä cocktaileillaan vaikutuksen tehnyt Mika Ammunet, joka jatkoi vahvaa suoritustaan tänäkin vuonna.



Groteskilta testasimme kaikki kolme drinkkiä, koska emme osanneet päättää ginipohjaisen Yuzu Raspberryn, vodkapohjaisen Apple Elderflowerin ja tequilapohjaisen Gooseberry Cilantron välillä. Pitää myöntää, että korianteri toimii myös drinkeissä! (Jos siis et ole saanut riesaksesi korianterigeeniä - jos olet, emme suosittele.)



Ravintola Brasan aiemmin nimeä vailla ollut cocktailbaarin puoli nimettiin sopivasti juuri ennen HDF:ää Bar Blandaksi. Maistoimme rommipohjaisen Market Sq Specialin, koska savustetut kirsikkatomaatit drinkissä olivat varsin kiinnostava asia ja ginipohjaisen Sand Dunen, jossa oli grillattua appelsiinia. Market Sq Special valittiinkin tapahtuman parhaaksi drinkiksi eikä turhaan! Bloody Maryn ystävälle se maistui oikein hyvin.



Tapahtuman hauskin vekotin oli steampunkhenkinen ja siksi erittäin kannatettava The Most Inconvenient Cocktail Machine, joka pyöräytti ankaran veivaamisen jälkeen Negronin Hendricks-ginistä. Jos meillä olisi tilaa, rakentaisimme ehdottomasti samanlaisen!



Cocktaileja on alkanut myös saada valmiina hanasta, joten testasimme yhden kvartetin. Kieltämättä hana on nopea ja helppo tapa tarjoilla yleisimpiä drinkkejä, kun ne on valmiiksi sekoitettu. Jos hinta pysyy edullisena, se on ihan varteenotettava vaihtoehto - aivan samaa hintaa niistä emme maksaisi kuin tiskillä varta vasten tehdyistä cocktaileista, sillä niissä on aivan oma fiiliksensä, mikä hanacocktaileista tuntuu puuttuvan.



Kehitys kehittyy myös niin, että drinkkeihin saa printattua kuvan. Aiemmin näimme vastaavaa Guinness-tuoppien kanssa, HDF:ssa taas printattiin tapahtuman logoa Kahlùa Absolut Espresso Martiniin. Drinkki pääsi kuvaan kilpailevien Espresso Martinien ja Absolut Wild Berri Vodkaritan kanssa.



Tapahtumassa oli ilahduttavasti myös jokaisella tiskillä alkoholiton drinkki/mocktail. Niiden lisäksi matala-alkoholisia ja alkoholittomia drinkkejä esitteli omalla tiskillään Ish, jolta testasimme Mindful Margaritan ja Gin-ish Tonicin. On ilahduttavaa, kuinka alkoholittomien ja matala-alkoholisten drinkkien valikoima paranee ja kasvaa koko ajan!



Summa summarum

Helsinki Drink Festival oli jälleen kerran hieno tapahtuma ja jälleen kerran erilainen kuin aiempien vuosien tapahtumat. Kokeilunhaluisen ihmisen kannalta on hyvä, että drinkkejä saa oletusarvoisesti edullisina puolikkaina annoksina, jolloin niitä voi maistella useita hyvällä omallatunnolla.

Odotimme ehkä hieman enemmän Piña Colada -tulkintoja, mutta emme bonganneet kuin yhden eli ilmeisesti näytteilleasettajat eivät lähteneet tapahtumaan helpoimpien tai itsestäänselvimpien ratkaisujen kanssa.

(Muistiin vielä, että yhden päivän pääsylippu maksoi 20 €, kahden päivän 35 €, cocktailit 6 €/kpl.)