Tenuta Pianpolvere Dolcetto d'Alba Superiore 2015

Tenuta Pianpolveren vuonna 1965 perustettu viinitila sijaitsee Monforte d’Alban kylässä Piemonten alueella Pohjois-Italiassa. Monforte d’Alba on yksi yhdestätoista DOCG Barolo -alueen kylästä. Adrianon veljesten omistama viinitila tuottaa Dolcetto d'Alban lisäksi Langhe Nebbioloa, Barbera d'Albaa, Baroloa ja Langhe Biancoa.

Tenuta Pianpolvere Dolcetto d'Alba Superiore 2015
DOC Dolcetto d'Alba, Piemonte, Italia; Dolcetto; 19,90 € (vuosikerta 2016)

Tuottaja Tenuta Pianpolvere

Rypäleen mukaan
Dolcetto: tanniineja, hapokkuutta ja hedelmää, tummaa kirsikkaa, lakritsia ja luumua, jälkimaussa tyypillisesti mantelia

Ruokana lasagnea

Lyhyesti: tyylikkäästi ikääntynyt viini

Kommentit

M: Hieman rusertavan, tummanpunaisen viinin tuoksussa on kirsikkaa, tummia marjoja, seetriä, nahkaa sekä hieman mausteita ja häivähdys orvokkia. Viinin maku on tumman marjainen ja napakan tanniininen, samalla tuoksun mausteisuus tuntuu pienenä pippurisena puraisuna ja viinin hapokkuus keventää kokonaisuutta. Viini on maukas, mutta ihan sellaisenaan sitä ei kuitenkaan nautiskele kaikkein mieluiten, vaan se kaipaa seurakseen ruokaa. Vaikka viinillä alkaa olla ikää jo kahdeksan vuotta, sitä ei kuitenkaan huomaa, sen verran pirteässä kunnossa se on vieläkin - kiinnostavaa olisi tietää, miten tiukkaa tavaraa se olisi ollut nuorena.

Keskitäyteläinen ja mukavan robusti viini maistuu hyvin lasagnen kanssa, kun juustoinen ruoka pehmentää sen tanniinit ja korostaa viinin hedelmäisyyttä - se on siis juuri sopivan konstailematon viini konstailemattoman ruoan seuraksi. Arvosanaksi Tenuta Pianpolvere Dolcetto d'Alba Superiore 2015 saa +.

J: Hyvin ikääntynyt viini on väriltään hieman rusehtava tiilenpunainen. Tuoksussa on heti avaamisen jälkeen nahkaa, kirpeää kirsikkaa ja tummaa marjaa. Ilmaantumisen myötä tuoksu muuttuu täyteläisemmäksi ja makeammaksi, siihen tulee maanläheisyyttä, hapankirsikkaa, seetriä, mustaherukkaa ja tummaa suklaata. Maku toistaa tuoksun aromeja ja on aluksi rapsakan hapokas, mutta muuttuu pehmeämmäksi viinin ilmaannuttua jonkin aikaa. Tanniinisuutta on kohtalaisesti. Jälkimaussa on runsaasti hapankirsikkaa ja aavistus luumua.

Viini sopi ruoan kanssa lähes täydellisesti ja se pärjäsi myös salaatin raa'alle tomaatille. Se voisi käydä myös riistaruokien seuraksi, mutta ei mene kovin hyvin sellaisenaan. Tenuta Pianpolvere Dolcetto d'Alba Superiore 2015 saa arvosanaksi +.