Suomen Sommelierit ry & Handpicked Wines // Premium-viinejä alkusyksyyn 23.8.2023Suomen Sommelierit ry järjesti kannatusjäsenilleen yhdessä Handpicked Winesin kanssa Premium-viinejä alkusyksyyn -tastingin (49 €) 23.8.2023. Tarjolla oli premium-tasoisia syksyn uutuusviinejä ja vanhoja tuttavuuksia kaikkiaan 12 kappaletta. 

Viinit esitteli Jesper Jakobsson Handpicked Wines Swedeniltä kuten kesäkuun alussa olleessa Upeat kesäviinit -tastingissakin.Ensimmäinen sarja: Ciavolich ja kumppanit

Chiara Ciavolichin suku on alunperin kotoisin Bulgariasta, mistä he muuttivat Abruzzoon 1500-luvun puolivälin jälkeen. Ensin he toimivat villakauppiaina, ja viinin pariin he siirtyivät vuonna 1853. Silloin Francesco Ciavolich rakensi Miglianicon kuntaan kotitaloaan vastapäätä viinimön, joka onkin nyt yksi alueen vanhimmista. Viimeisen kerran maanalaisessa viinimössä valmistettiin viiniä 1940-luvulla.

Nykyisin Chiara Ciavolich Azienda Agricola omistaa 35 hehtaaria 1960-luvulla istutettuja viinitarhoja Pescaran maakunnassa Loreto Aprutinossa. Kunta tunnetaan myös oliiviöljystään, joten perheellä on myös kolme hehtaaria oliivitarhoja. Naapurikunnassa Pianellassa perheellä on 15 hehtaaria viinitarhoja, joista kuudelle hehtaarille on istutettu Montepulcianoa ja yhdelle hehtaarille Pecorinoa vuonna 2000.

Talon johtajalle Chiara Ciavolichille viini on punainen lanka, joka yhdistää menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden, ja hän haluaa tuottaa autenttisia, ympäristöön heijastavia viinejä kestävällä tavalla.

Ciavolich Aries Pecorino 2022
IGP Pecorino Colline Pescaresi, Italia; Pecorino; 22,49 €

Ciavolich Aries Pecorinon rypäleet tulevat hehtaarin kokoisilta tarhoilta, vuonna 2000 istutetulta Pianellan tarhalta ja vuonna 2011 istutetulta Loreto Aprutinon tarhalta. Viini on käynyt terästankeissa, minkä jälkeen pieni osa siitä on kypsynyt isoissa, vanhoissa  tammitynnyreissä sakkansa päällä kolmen kuukauden ajan ja suurin osa terästankeissa. Sekoittamisen jälkeen viini on kypsynyt pullossa noin kaksi kuukautta.

Viinin raikkaassa ja aromaattisessa tuoksussa on päärynää, sitrusta ja muita vaaleita hedelmiä, yrttisiä mausteita ja nokkosta. Viinin maku on hapokas ja keskitäyteläinen, suutuntuma on jopa hieman kermainen ja hapokkuus jatkuu jälkimakuun saakka. Viini on ryhdikäs ja oikein mukava. Se maistuu ihan sellaisenaan, mutta se voisi olla myös hyvä ruokaviini äyriäisten, keveiden kalaruokien tai salaattien kanssa. Pitää muistaa se näin rapujuhlien aikaan!

Ciavolich Montepulciano d'Abruzzo 2022
DOP Montepulciano d'Abruzzo, Italia; Montepulciano d'Abruzzo; 19,90 €

Ciavolich Montepulciano d'Abruzzon rypäleet ovat kasvaneet Pianellan tarhalla. Viini on käynyt ja kypsynyt terästankeissa vajaan vuoden verran ja sen jälkeen vielä muutaman kuukauden pulloissa. Sitä tuotetaan kaikkiaan noin 8 000 pulloa vuodessa.

Viinin tuoksussa on runsaasti marjoja, hapankirsikkaa ja kirsikkaa sekä hieman mausteita ja yrttejä. Mehukas marjaisuus jatkuu myös maussa mansikkana ja vadelmana. Viini on nuori, kevyt ja hapokas eikä oikeastaan yhtään tanniininen. Jälkimaussa tuntuu marjaisuuden lisäksi hieman mausteita. Se on varsin konstailematon viini, jota kannattaisi jemmata vielä muutaman kuukauden ajan (mutta ei vuositolkulla) ja kokeilla vaikkapa joulun aikaan - tai jos nyt ei millään malta odottaa, se sopii hyvin pizzan ja pastan seuraksi.Tornatore Etna Rosso 2019
DOC Etna, Italia; Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio; 23,98 €

Azienda Agricola Francesco Tornatoren viinitalo on perustettu vuonna 1865. Se omistaa 65 hehtaaria maata, josta  Etnan pohjoispuolella sijaitsevia viinitarhoja on noin 46 hehtaaria. Tarhat sijaitsevat noin 500-700 m korkeudella Etnan rinteillä, missä maaperä on tietenkin vulkaanista. Talolla on ketävän kehityksen VIVA-todistus.

Tornatore Etna Rosson rypäleet ovat kasvaneet Castiglione di Sicilian alueella. Viini on käynyt betonitankeissa ja kypsynyt isoissa, vanhoissa tammitynnyreissä noin kuusi kuukautta ja pulloissa noin kolme kuukautta.

Viinin tuoksussa on hapankirsikkaa, karpaloa ja vadelmaa. Sen hapokkaassa ja hedelmäisessä maussa on tuoksusta tuttuja punaisia marjoja ja hieman savua, vulkaanisen maaperän tuomia aromeja ainakin kuvittelee tunnistavansa. Tanniinit eivät tunnu oikeastaan ollenkaan, mutta viini on kuitenkin ryhdikäs ja yllättävän runsas. Jälkimaussa maistuu mausteita. Viini on oikein herkullinen kuten Etnan viinit yleensäkin.

Viiniä kannattaa kokeilla erilaisten sieniruokien kanssa (samalla, kun lauleskelee huomaamattaan Juha "Watt" Vainion Albatrossia).

Ver Sacrum G.S.M. 2021
IG Los Chacayes, Argentiina; 70 % Garnacha (Grenache Noir), Syrah, Monastrell; 24,99 €

Ver Sacrumin ("pyhä kevät") viinitalo sijaitsee Uco Valleyn alueella. Talo on perustettu vuonna 2012 ja sen viinitarhoja on istutettu vuosina 2011 ja 2016. Talon omistaja ja viinintekijä Eduardo Soler pyrkii tuomaan takaisin vanhaa Argentiinaa, toisin sanoen Garnachaa ja muita Välimeren alueelta peräisin olevia lajikkeita, joita käytettiin ennen kuin Malbecista tuli Argentiinan suosituin lajike.

Ver Sacrum G.S.M. on käynyt betonitankeissa. Puolet siitä on kypsynyt   samoissa tankeissa sakkansa päällä ja puolet taas vanhoissa tammitynnyreissä puolen vuoden ajan, minkä jälkeen valmis viini on levännyt pulloissa kahdeksan kuukautta.

Viinin väri on vaalea ja läpinäkyvä. Sen tuoksu on makeahko ja sitä hallitsevat punaiset marjat, mansikka ja vadelma. Viini on kevyt ja hapokas. Maussa tuoksusta tuttujen marjojen joukkoon liittyvät puolukka ja karpalo, jälkimaussa tuntuu hieman pippurisia mausteita. Ver Sacrum G.S.M. on siis aivan jotain muuta kuin mitä argentiinalaiselta viiniltä odottaisi: se on raikas, mutta mehukas, jossain määrin robusti ja maanläheinen, kaiken kaikkiaan yllättävä ja viehättävä uusi tuttavuus.

Viini maistuu sellaisenaan tai sitä voisi nauttia pienten naposteltavien, vaikkapa juustojen kanssa.

Avondale Genus 2019
WO Paarl, Etelä-Afrikka; Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Petit Verdot, Cabernet Franc; 26,50 €

Etelä-afrikkalaisen Avondalen viinejä olemme maistelleet useaan kertaan aiemmin ja olemme myös päässeet tapaamaan itse Johnathan Grieven sekä virtuaalisesti että elävässä elämässä. Lue talosta lisää seuraavista postauksista: Avondale-virtuaalitasting 17.3.2021, Avondale-tasting ja Johnathan Grieve 24.5.2022 ja Upeat kesäviinit 1.6.2023.

Avondale Genus on Bordeauxin alueelta tutuista rypälelajikkeista tehty sekoitus, joka on kypsynyt vanhoissa tammitynnyreissä 12-18 kuukautta. Suurimman osan siitä muodostavat Cabernet Sauvignon ja Merlot.

Viinin tuoksu on aluksi hieman sulkeutunut, mutta avautuu vähitellen ja paljastaa tummia marjoja, herukkaa, kirsikkaa ja luumua, mausteita, tummaa suklaata ja hieman kumia. Tanniinit ovat aluksi melkoisen napakat, mutta ne pehmenevät, kun viinin antaa ilmaantua lasissa vajaan tunnin eli lopputastingin ajan. Tastingin loppupuolella viini on pehmentynyt ja tarjoaa jo reilusti marjaisuutta, mausteita ja nahkaa.

Viini on mehevä ja täyteläinen, mutta sellaisenaan nautittavaksi hieman liian tiukka. Se kaipaakin seurakseen ruokaa, esimerkiksi riistaa tai meheviä lihapatoja.Toinen sarja: Greywacke

Uusiseelantilaisesta kivilajista nimensä ottanut Greywacken viinitalo on perustettu vuonna 2009. Talon taustalla on kuitenkin kokenut viinitekijä, aiemmin Cloudy Bayssa vaikuttanut Kevin Judd, joka pääti siirtyä aiempaa kokeellisempien viinien pariin.

Greywacke Sauvignon Blanc 2021
Marlborough, Uusi-Seelanti; Sauvignon Blanc; 21,99 €

Greywacke Sauvignon Blancin rypäleet ovat kasvaneet eri puolilla Marlboroughia. Suurin osa viinistä on käynyt terästankeissa, mutta myös noin viidesosa siitä on käynyt luonnonhiivoilla vanhoissa tammitynnyreissä. Eri tarhojen viinit ovat kypsyneet sakkojensa päällä muutaman kuukauden ennen sekoitusta, minkä jälkeen viini lepää vielä muutaman kuukauden ennen pullotusta.

Viinin tuoksu on kevyt ja lempeä, viiltävän terävä hapokkuus tuntuu puuttuvan lähes kokonaan. Siinä on odotetusti sitrusta, karviaista ja valkoherukkaa, mutta ei mitenkään hyökkäävästi. Hapokkaassa maussa on hieman herukanlehteä, keltaista omenaa ja vaaleita trooppisia hedelmiä sekä nokkosta. Se on oikein miellyttävä ja erilainen uusiseelantilainen sauvignon blanc - tätäkään emme osanneet odottaa.Greywacke Wild Sauvignon 2020 ja 2016
Marlborough, Uusi-Seelanti; Sauvignon Blanc; 29,50 € (vuosikerta 2020)

Greywacke Wild Sauvignonin rypäleet tulevat myös eri puolilta Marlboroughia edellisen viinin tavoin, mutta sen valmistuksessa käytetään eri menetelmiä. Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt lähes vuoden ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista pieni osa on myös uusia. Noin kaksi kolmasosaa siitä on käynyt läpi malolaktisen käymisen, jonka aikana kirpeät omenahapot pehmenevät lempeiksi maitohapoiksi. Lopuksi viini on kypsynyt sakkansa päällä viisi tai kuusi kuukautta.

Vuosikertaa 2020 olevan viinin tuoksussa on tammen tuomia aromeja, kermaisuutta, sitrusta, keltaista omenaa ja vaaleita kivihedelmiä, hieman kukkaisuutta, savua ja yrttejä. Viinin runsaassa maussa on kypsää sitrusta ja tuoksusta tuttuja hedelmiä. Viini on lempeä eikä kovinkaan hapokas, sokkomaistelussa ajatukset olisivat voineet hyvinkin mennä chardonnayn suuntaan. Malolaktinen käyminen on tuonut hieman jogurttimaisia aromeja, mitkä yhdessä viinin yrttisyyden kanssa tuovat mieleen Appenzeller-juuston.

Vertailun vuoksi mukana ollut vuosikerta 2016 (ei Alkossa) on kypsempi, tammisempi ja kermaisempi kuin 2020, myös savu tuntuu hieman voimakkaammin. Vuosikerrasta 2020 poiketen se on kypsynyt tammessa kuusi kuukautta eli kuukauden pidempään. .Jälkimaku on sitruksisen hapokas ja hieman valkopippurinen, lisäksi Appenzeller iskee enemmän (ja tykkäämme kyllä Appenzelleristä, se ei siis ole moite).

2016 oli Jussin suosikki erilaisista ja yllättävistä sauvignon blanceista, Marjut ei ottanut kantaa.Kolmas sarja: House of Smith

Illan viimeiset viinit tulivat washingtonilaisen House of Smithin valikoimista. Charles Smith singahti kuuluisuuteen rockhenkisellä asenteellaan ja Kungfu Girl -rieslingillään, keräsi mainetta ja kunniaa, myi vanhat viinibrändinsä pois ja perusti tilalle uusia. Hänen nykyinen yhtiönsä House of Smith käsittää useita eri brändejä: K Vintners, SIXTO, ViNO CasaSmith, Substance, B. Leighton, POPUP ja Golden West.

Sixto Uncovered Chardonnay 2017
Washington State, USA; Chardonnay; 44,89 €

Sixto-sarjaan kuuluu neljä eri chardonnayta. Niistä kolme on tarhaviinejä (Frenchman Hills, Moxee ja Roza Hills), kun taas lasissa ollut Uncovered Chardonnay on tarhojen sekoitus. Viini on käynyt villihiivoilla, puolet betonitankeissa ja puolet tammitynnyreissä. Siitä viidesosa on kypsynyt uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja 80 % vanhoissa 17 kuukauden ajan. Viini on myös käynyt läpi malolaktisen käymisen.

Viinin tuoksussa on kevyesti tammikypsytyksen tuomia aromeja, mausteita ja kermaisuutta sekä keltaista omenaa, sitrusta ja kukkaisuutta, samoin maussa. Hedelmäisyyttä täydentää hennosti valkopippurinen mausteisuus. Se on tyylikäs tammitettu chardonnay, jossa tammi ei tunnu liikaa. Se on myös riittävän hapokas ja pärjää myös maistelulautasella olleen vuohenjuuston kanssa. Jussi tykkäsi.

Substance Pn Pinot Noir 2021
Washington State, USA; Pinot Noir; 25,99 €

Substance-sarja alkoi Cabernet Sauvignonista vuonna 2015  ja on nyt edennyt Pinot Noiriin saakka. Sarjan viinit ovat moderneja tulkintoja klassisista, pääasiassa Bordeaux'n alueen lajikkeista.

Substance Pn Pinot Noirin rypäleet tulevat kahdelta tarhalta, joiden köynnökset ovat hieman yli 20 vuotta vanhoja. Viini on käynyt luonnonhiivojen avulla ja kypsynyt kymmenen kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista viisi prosenttia on uusia.

Viinin tuoksussa on makeahkoja punaisia marjoja, kirsikkaa, karpaloa ja puolukkaa, samoin maussa. Aluksi viini on melkein hilloinen ja tuo mieleen vadelmavenekarkit, mutta hapokkuus voimistuu pikkuhiljaa ja jää tuntumaan jälkimaussa. Se on kiva, kohtalaisen täyteläinen pinot noir.K The Deal 2017
Washington State, USA; Syrah; 42,90 €

Jos Substance-sarja katsoi Bordeaux'n suuntaan, K Vintners hakee inspiraationsa Rhonesta. Sarjan viinit on valmistettu aina yhden viinitarhan rypäleistä valmistettuja viinejä ja niistä lasiin päätyi nyt kaksi eri syrah'ta.

K The Deal Syrahin rypäleet ovat kasvaneet Sundancen viinitarhalla lähes 25 vuotta vanhoissa köynnöksissä. Tarha on yksi Wahluke Slopen vanhimmista. Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt 20 kuukautta tammitynnyreissä, joista hieman yli kolmannes oli uusia.

Viinin tuoksussa on tummia, aavistuksen hilloisia marjoja. Maku on mehevä, runsas ja kypsän marjainen sekä hieman mausteinen, kukkainen ja nahkainen. Pippurinen mausteisuus tuntuu jälkimaussa voimakkaammin. Viiniä voisi hyvinkin säilyttää vielä toiset kuusi vuotta tai pidempäänkin.

K MCK Motor City Kitty 2019
Washington State, USA; Syrah; 45,98 €

Viinin nimi viittaa sekä Detroitiin että Charlesin tabbykuvioiseen Motorhead-kissaan.

K MCK Motor City Kittyn rypäleet ovat kasvaneet Oldfield-Boushey Block -tarhalla, joka on yksi Yakima Valleyn korkeimmista viinitarhoista. Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt 21 kuukautta tammitynnyreissä, joista neljännes on uusia.

Viinin tuoksu on kuivempi ja mausteisempi kuin edellisen viinin. Siinä on luumua, herukkahilloa ja hieman nahkaa. Viinin maku on täyteläinen, tuoksun tapaan kuivempi kuin edellisen viinin, mutta silti kypsän marjainen. Pippurinen mausteisuus tuntuu myös selvemmin. Tanniinit iskevät jälkimaussa lempeästi.