Vicarage Lane Canterbury Riesling 2016


Vicarage Lane -viinitilaa pyörittävät suomalainen Satu Lappalainen ja hänen miehensä John Kennard. He tapasivat rallin merkeissä, kun uusiseelantilainen John toimi aikaisemmin rallikuski Hayden Paddonin kartturina Hyundai-tallin tiimissä. Viinitila sai alkunsa vuonna 2002, kun John osti vajaan kahdeksan hehtaarin tilan Marlborough´n viinialueelta. 

Talon viinit ovat jo entuudestaan tuttuja eri tapahtumista, esimerkiksi viime vuonna Marjut kävi Vicarage Lane -tastingissa tutustumassa tilan viineihin.

Eräänä lomapäivänä emme jaksaneet kokata, joten tilasimme sushia ja valitsimme ruoan seuraksi viinikaapissa olleen Vicarage Lane Canterbury Riesling 2016:n.

Vicarage Lane Canterbury Riesling 2016
Canterbury, Uusi-Seelanti; Riesling; Viinikellari.comin Suomi 100 -paketissa vuonna 2017, vuosikerta 2022 Alkossa 14,97 €

Tuottaja Vicarage Lane

Etiketin mukaan limettiä, sitruunaa ja kesäkukkia

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana enimmäkseen lohinigirejä

Lyhyesti tyylikkäästi ikääntynyt riesling

Kommentit

M: Tumman kullankeltaisen viinin tuoksussa on hunajaa, kypsiä vaaleita kivihedelmiä, persikkaa ja ananasta sekä petroolia. Vaikka tuoksu lupailee makeutta, viini on kuitenkin suhteellisen hapokas ja puolikuiva (eikä siis suoraan verrattavissa ausleseihin ja muihin oikeasti makeisiin rieslingeihin). Se on myös kypsän hedelmäinen, kukkaisa ja täyteläinen, mikä vastaa osaltaan tuoksun lupauksiin.

Vuosien aikana (kierrekorkillinen) viini on kehittynyt hyvin, mutta nyt saattoi olla jo korkea aika korkata se - luulisin, että pari lisävuotta jemmassa ei enää tekisi viinille hyvää, vaan sen nyt maukas hedelmäisyys voisi hyvinkin alkaa vähentyä. Toisaalta vuodet ovat lisänneet viiniin hurmaavaa petroolisuutta, mikä on rieslingeissä aina yhtä kiehtovaa.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin, kun susheissa oli enimmäkseen lohta (ja hieman tonnikalaa ja kurkkua), sillä rasvainen lohi ja riesling ovat melkeinpä poikkeuksetta loistava pari. Wasabin ja inkiväärin kanssa kannatti tosin hieman himmailla, vaikka ne ovatkin muuten herkullisia. Sushin jälkeen viini maistuu hyvin myös sellaisenaan. Se on miellyttävästi ikääntynyt, mutta silti vielä runsaan hedelmäinen eli jos ostat pullon nyt, sen voi toki juoda vaikka saman tien tai jos sen sattuu unohtamaan muutamaksi vuodeksi, niin sekään ei näytä haittaaavan. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään kullankeltaista. Tuoksussa on kypsää trooppista hedelmää, hunajaa, petroolia, passionhedelmää ja kypsää ananasta. Täyteläinen, puolikuiva maku toistaa tuoksun aromeja. Hapokkuutta on kohtuullisesti ja hapokkuus voimistuu entisestään jälkimaussa. Ikääntymisen tuoma petroolisuus tasapainotti viinin hapokkuutta miellyttävästi.

Viini on kehittynyt yllättävän hyvin ottaen huomioon, että siinä oli kierrekorkki. Sushin kanssa viini sopi hyvin, sen rasvaisuus leikkasi lohen rasvaisuutta. Wasabin kanssa viini ei sen sijaan käynyt kovin hyvin. Canterbury Riesling meni mainiosti myös sellaisenaan. Arvosanaksi annan +.