Helsingin SOPP jatkui vielä toisen viikonlopun verran (26.-29.7.2023). Paikka pysyi samana, mutta panimot vaihtuivat.
Toisella viikolla paikalla olivat Bock's Corner Brewery (Vaasa), Husky Brewing (Helsinki), HIISI (Jyväskylä), Iso-Kallan Panimo (Kuopio), Karvilan Panimo, Lapin Panimo Oy (Rovaniemi), Maku Brewing (Tuusula), Masis Brewery (Espoo), Nilkko Brewing (Mäntyharju), RPS Brewing (Kuopio), Tired Uncle Brewing Co. (Espoo), Unison Brewing Company Oy (Joensuu) ja molempina viikkoina paikalla ollut Lammin Sahti.
Toisella viikolla vierailevina tähtinä oli myös kolme puolalaista panimoa: Lubrow Brewery, Maryensztadt ja Browar Dziki Wschód. Pysähdyimme melkeinpä heti panimoiden läheisyyteen ja onnistuimmekin jumittamaan siinä pitkän aikaa, sillä hanoihin vaihtui sopivasti aina uusia oluita.
Lublinilaisen Browar Dziki Wschód SHÁ Double Hazy IPA (7,5 %) oli maustettu kookoksella ja se olikin aromimaailmaltaan kookosta sitruunatwistillä. Se on hyvä asia, jos (ja kun) pitää kookoksesta.
ISKA Pastry Sour (pastry milkshake stout, 4 %) oli maustettu mangolla, banaanilla, passiohedelmällä ja vaahtokarkeilla ja Dziewczyna Szamana (cherry fruit ale, 5,5 %) puolestaan oli kirsikkainen ja raikas.
Gdanskin lähellä sijaitsevan Lubrow Breweryn Praustbande'23 Session IPA (4,1 %) oli kevyt, sitruksinen, trooppisen hedelmäinen ja raikas. Grodzisz Graff (3,2 %) edusti perinteistä mietoa ja savuista grodziskie-vehnäoluttyyliä, tosin tässä tapauksessa savuvehnäolutta oli maustettu omenalla. Olut olikin juuri sitä mitä odottikin: omenainen ja miedon savuinen.
Dobre, takie tropikalne! eli "Hyvää, niin trooppista!"(pastry sour, 5,7 %) oli nimensä mukaan hyvää ja trooppisen hedelmäistä. Kumkvatilla ja litsillä maustettu olut ei ollut superpaksua, mutta hedelmäistä kyllä.
Kaakkois-Puolassa Zwoleńissa toimivan Maryensztadtin Yes We Can: Idaho 7, Galaxy, Nelson Sauvin, Riwaka NEIPA (5,8 %) oli rapsakan hedelmäinen. Sourtime, granaattiomenalla ja appelsiinilla maustettu pastry sour IPA (6,7 %) ei taas ollut kovinkaan hapan nimestään huolimatta, vaan ennemminkin ipamainen - tulipahan sitten maistettua sekin.
Barrel Aged Project Ice Rye RIS Rioja BA Imperial Stoutia (15 %) voisi kuvata suklaakakuksi kahvilla. Jälkimaku oli marjainen.
Lubrow Brett & Barrel Blendery on Lubrowin tytäryhtiö, joka on erikoistunut sekoittamaan erilaist tynnyrikypsytettyjä oluita. Blend No.2 (10,4 %) on sekoitus viskitynnyrissä kypsytettyä imperial porteria ja Woodford Reserven bourbontynnyrissä kypsytettyä savubockia. Se oli aluksi makea, sitten kahvisen katkera.
Kaikkiaan puolalaiset panimot vakuuttivat ja kun tarjolla oli IPA:a, hapanoluita ja tynnyrikypsytettyjä herkkuja kohtalaisen edullisestikin, emme voineet valittaa - ennemmin tuntui siltä, että jos paikaltaan nousee, FOMO iskee.
Nousimme kuitenkin, sillä paikalla oli aina yhtä mainio Masis Brewery, joka esitteli SOPP:in aikaan neljä uutta olutta. Niistä TsaTsaTsaa-sarjan Cocos Jambo lanseerattiin Lasipalatsin La Torrefazionessa, jonne emme valitettavasti ennättäneet, mutta ehdimme maistella SOPP:iin tulleet uutuudet.
Dog Meets Fox Belgian IPA (6,3 %) on Masiksen ja suomalais-belgialaisen Kettu Beerin yhteistyöolut. Se on käytetty belgihiivoilla (LalBrew Abbaye) ja humaloitu jenkkihumalilla (El Dorado, Columbus, Mosaic, Cascade, Citra), minkä lisäksi siinä on käytetty kauraa. Se olikin hauska risteytys belgiaa ja amerikkaa.
Toinen uutuus, Skyline Hopper American Pale Ale (5,2 %) oli raikas ja sitruksinen pale ale, jossa oli mukavasti maltaisuutta ja kolmas uutuus Donkey Valley (7,5 %) oli messevä jenkki-IPA, ei ollenkaan aasimpi olut.
Vanhoista tutuista taas Peaches with Passion (sour ale, 5,4 %) on klassikko, johon ei kyllästy ja Masiksen pari vuotta vanha syntymäpäiväolut Masisversary IV: The Fruits that Should not Berries (double-fruited sour, 6,5 %) oli edelleen hyvin marjaista (veriappelsiini, granaattiomena ja mustaherukka) ja hyvää.
Lapin Panimom Tuisku Dark Winter Beer (5,3 %) valikoitui ruokajuomaksi Konstan möljän poroblinien kanssa. Tumma lager toimi ruoan kanssa hyvin. Samoin Kide-puolukkalonkero oli oikein mainio ruokajuoma.
Lonkeroista puheen ollen... Maku Brewingiltä maistelimme Tämmöne-lonkeron, joka oli varsin hyvä ja selkeäpiirteinen lajinsa edustaja. Maku Brewingin Moko NZ IPA (7,5 %) oli trooppisen hedelmäinen, sitruksinen ja keskitäyteläinen. Blonde Mary Sour tuli myös testattua pikauusintana viime viikosta, kun sitä ilmestyi hanaan saataville - se on nyt maistettu pariin kertaan, mutta mielipide ei muuttunut.
Nilkko Brewingin oluista Mettä (5,5 %) oli mainio kanelilla ja neilikalla maustettu stout ja Bubo (5,2 %) puolestaan hedelmäinen golden ale.
Siinäpä siis kuulumisia SOPP:in toiselta viikolta, ensimmäisen viikon kuulumisia raportoimme jo aiemmin. Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli mukava - kaikkea kiinnostavaa emme (tälläkään kertaa) ehtineet maistaa, mutta toisaalta melko paljon kaikkea hyvää tuli kuitenkin kokeiltua.