Takatalo & Tompuri Kaski Mustakaura lager

Virolahtelaisen Takatalo & Tompurin Kaski Mustakaura voitti Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun. Sama olut voitti vuonna 2020 tummien tai värillisten lagerien sarjan. Viime vuonna Takatalo & Tompuri voitti Suomen parhaan oluen tittelin Kaski Savubockillaan.

Mustakauran valmistuksessa on käytetty nimen mukaisesti ohran lisäksi kauraa.

Kaski Mustakaura
Suomi; tumma lager; 5,0 %; 3,49 € S-Market Pasaatissa

Panimo Takatalo & Tompuri

Panimon mukaan:
Lakia edessä mustana aukeaa, maa kylvöä kevään odottaa. Kaskeamalla maat mustiksi muutettiin, toisena vuonna jyvä kauran maahan kylvettiin. Vuosisatojen jälkeen isäntä sadon maltaaksi muuttaa ja olueksi viljan panee.

Oluttyypin mukaan
Lager on yleisnimi pohjahiivaoluille, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja joiden käymisaika on melko pitkä. Tummat lagerit saavat värinsä tummista maltaista, jotka tuovat olueen paahteisuutta, karamellisuutta, leipäisyyttä ja suklaisuutta.

Lyhyesti: paahteinen ja makeahko olut

Kommentit

M: Hyvä tuoksu, siirappia ja mallasta. Maku on vähän pliisu tuoksuun verrattuna.

J: Väri on hyvin tummanruskea, lähes musta. Tuoksu on paahteinen ja makea, siinä on maltaisuutta, luumua, kahvia ja lakritsaa. Maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös aavistus savuisuutta. Maku on tuoksua paahteisempi. Suutuntuma on pehmeä. Jälkimaussa on lakritsaa, luumua ja nokikahvia. Kokonaisuus on yllättävän kevyt, mutta ei kuitenkaan vetinen.

Etiketin mukaan Mustakaura on saksalaistyylinen tumma lager eli Schwarzbier. Sokkomaistelussa olisin veikannut sen olevan kakauppavahvuinen stout tai porter. Schwarzbierksi Mustakaura on omasta mielestäni hieman vähäsavuinen.

Onko Mustakaura sitten Suomen paras olut? En ole maistanut jokaista kilpailuun osallistunutta olutta, joten tyydyn tuomariston arvioon. Mustakaura on joka tapauksessa hyvä olut, arvosanaksi annan ++.