Menguante Vidadillo Seleccion 2017

Vidadillo (tunnetaan myös nimellä Crespiello) on kotoisin Luoteis-Espanjasta Cariñenasta, Aragonian alueelta. Sitä on viljelty jo 1100-luvulta lähtien, mutta siitä tehtyjä viinejä ei pidetty kovin laadukkaina, mikä johtui suurelta osin huonoista viininvalmistusmenetelmistä eikä huonolaatuisista rypäleistä. 

Vidadillo on myöhään kypsyvä lajike, joka kestää hyvin kuivuutta ja tauteja. Se muistuttaa garnachaa, mutta tuottaa sitä suurempia, tummempia ja paksumpikuorisempia rypäleitä, joista valmistettu viini on tummempaa ja tanniinisempaa kuin garnacha-viinit. Nykyisin vidadillon tuotanto on lähes olematonta: vuonna 2016 sitä viljeltiin 38 hehtaarilla. Niistä monet tarhat on istutettu ennen phylloxeraa eli Eurooppaan 1800-1900-lukujen vaihteessa laajasti iskenyttä viinikirvavitsausta.

Viñedos y Bodegas Pablo on perheomisteinen viinitila, joka sijaitsee Almonacid de la Sierrassa Zaragozan maakunnassa Pohjois-Espanjassa. Viinitila keskittyy Garnachaan, Cariñenaan and Vidadilloon. Tarhoja on noin 100 hehtaaria ja ne sijaitsevat 550-750 metrin korkeudessa Sierra de Algairénin vuorten rinteillä.

Menguante Vidadillo Seleccion 2017
DOP Cariñena, Aragonia, Espanja; Vidadillo; 16,99  €

Tuottaja Viñedos y Bodegas Pablo

Etiketin mukaan eleganssia, konsentraatiota ja eksoottista vivahdetta

Rypäleen mukaan
Vidadillo: mausteita, yrttejä, punaista marjaa, lakritsaa, balsamietikkaa ja mineraalisuutta, tanniineja ja hapokkuutta

Ruokana riistakäristys, perunasose, puolukat ja suolakurkut

Lyhyesti: mehevä ruokaviini



Kommentit

M: Sain viinin lahjaksi työkavereiltani, kun vaihdoin projektia - aiemmassa keskustelussa olin maininnut, että Vidadillo on harvinainen rypälelajike enkä ole maistanut siitä tehtyjä viinejä ja he ilmeisesti muistivat sen, kun halusivat muistaa minua.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on makeita marjoja, karpaloa, kirsikkaa, viikunaa ja mansikkaa sekä yrttisiä mausteita ja hieman nahkaa. Viinin maku on täyteläinen, runsaan marjainen, jopa hieman kuningatarhilloinen sekä hapokas ja pirteän tanniininen. Tanniinit eivät kuitenkaan jyrää kovinkaan voimakkaasti, vaan jäävät kohtalaisen hillitysti kutittelemaan ikeniin. Yleisvaikutelma on mehevä ja ryhdikäs.

Ruoan kanssa viini sopi kohtalaisen hyvin ja varsinkin lisukkeiden kanssa se oli erinomainen yhdistelmä: puolukoiden kanssa se toimi erinomaisesti ja suolakurkkujen kanssa lähes yhtä hyvin, joten itse käristys ja muusi jäivät hieman paitsioon. Sellaisenaan se on ehkä hieman liian tanniininen, tosin ruoan jälkeen jo muutaman tunnin ilmaantunut viini maistuu ihan hyvin. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksussa on tummaa marjaa, mustaherukkaa, luumua, karpaloa, hapankirsikkaa ja mausteisuutta. Täyteläinen maku on kypsän marjainen, hilloinen ja luumuinen, siinä on mausteisuutta, joka vahvistuu jälkimaun voimakkaimmaksi aromiksi. Maussa on sekä hapokkuutta että pehmeää tanniinisuutta.

Viini sopi riistakäristyksen kanssa hyvin ja toimi myös suolakurkun ja puolukan kanssa. Sellaisenaan juotavaksi viini on aluksi hieman liian tanniinista, mutta ilmaantuminen pehmentää sitä mukavasti. Viini voisi sopia myös pataruokien seuraksi. Arvosanaksi Menguante Vidadillo Seleccion 2017 saa +.