Les Costières de Pomérols Picpoul de Pinet Esprit Marin 2019


Beauvignacin perheen omistama, vuonna 1932 perustettu Cave de Pomérols on vuosien aikana kasvanut 350 jäsenen osuuskunnaksi Les Costières de Pomérolsiksi, jolla on kaikkiaan 2 100 hehtaaria viinitarhoja. Tuotannosta hieman yli puolet (57 %) on valkoviinejä (Picpoul, Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc, Terret), loput rosee-, puna- ja kuohuviinejä (Merlot, Cabernet, Syrah, Grenache, Cinsault, Carignan). Picpoulia viljellään 400 hehtaarilla, ja viinit saavat laatuluokituksen AOP Picpoul de Pinet.

Picpoul-rypälettä (tunnetaan myös nimillä Piquepoul ja Picapoll) on viljelty Languedoc-Roussillonin alueella satoja vuosia. Se onkin yksi alueen vanhimpia kotimaisia lajikkeita Cinsautin ja Clairette Blanchen kanssa. Lajike pelastui 1800-luvulla Eurooppaan saapuneelta viinikirvalta, sillä osa tarhoista sijaitsi hiekkaisella maaperällä, jossa viinikirva ei kyennyt elämään. 

Picpoulia on kolme eri varianttia: blanc, rouge ja gris, joista yleisin on blanc (valkoinen). Siitä saadaan tyypillisesti hyvin hapokasta viiniä, minkä takia lajikkeen nimi tarkoittaakin "huulenpurijaa". Picpoulia on käytetty enimmäkseen sekoiteviineissä, ja sen sekä valkoinen että punainen variantti ovat hyväksyttyjä esim. Châteauneuf-du-Papen viineissä. Picpoul Blancilla on myös oma laatuluokitus Picpoul de Pinet AOC. 

Les Costières de Pomérols Picpoul de Pinet Esprit Marin 2019
AOP Picpoul de Pinet, Ranska; Picpoul Blanc; 8,90 € Tallink Siljalla vuonna 2022

Tuottaja Les Costières de Pomerols

Etiketin mukaan raikasta greippiä ja mineraalisuutta

Rypäleen mukaan
Picpoul eli Piquepoul Blanc: hapokkuutta, sitruunaa ja kukkaisuutta

Ruokana kukkakaaligratiini

Lyhyesti: tyylikkäästi ikääntynyt hapokas valkoviini

Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on vaaleita kivihedelmiä ja kukkaisuutta, hunajamelonia ja keltaista omenaa sekä mineraalisuutta, hieman valkopippuria ja yrttejä. Viinin maku on sitruksisen hapokas ja sitä voisi hyvin verrata rieslingeihin, muuten maku on pyöreän hedelmäinen ja toistaa tuoksusta tuttuja aromeja. Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen, jossain määrin jopa hieman öljyinen. Jälkimaku ei ole kovinkaan pitkä, mutta pirteä hapokkuus auttaa paljon.

Picpoul-viinit pitäisi juoda nuorina, mutta tämän viinin kanssa ei ainakaan tarvinnut pitää kiirettä: neljän vuoden ikään ehtinyt viini on vielä nuorekas ja hyvin juotavissa. Kukkakaaligratiinin kanssa se ei ole ihan nappivalinta (parhaiten se toimii juustokuorrutuksen kanssa), mutta näin rapukaudella sen voisi nauttia rapujen kanssa - se meillä oli alunperin tarkoituksena, mutta emme ehtineet korkata viiniä rapuillan aikana. Se voisi hapokkuutensa ansiosta sopia myös muiden äyriäisten tai kalatuokien kanssa. Arvosanaksi Picpoul de Pinet Esprit Marin saa +.

J: Viini on väriltään kullankeltaista. Tuoksussa on hunajamelonia, keltaista omenaa, aprikoosia, mineraalisuutta ja hieman yrttejä. Sitruunaisen hapokas, keskitäyteläinen ja hieman öljyinen maku toistaa tuoksun aromeja. Mineraalisuus ja yrttisyys ovat maussa voimakkaampia kuin tuoksussa. Ne voimistuvat entisestään jälkimaussa, jossa on myös valkopippuria.

Viini on ikääntynyt hyvin ja tuo aluksi mieleen rieslingin. Ruoan kanssa se sopi melko hyvin, mutta menisi paremmin äyriäisten tai vaalean kalan seurana. Viini menee mainiosti myös sellaineaan. Arvosanaksi viini saa +.