Weingut Chat Sauvage Pinot Noir Selection Schulz 2016Bongasimme Chat Sauvagen pinot noirin hieman yli vuosi sitten risteilyllä Bon Vivantin viinimyymälässä emmekä pitkän linjan kissaihmisinä voineet tietenkään vastustaa sitä. Ostimme siis viinin pelkästään nimen takia ("villikissa").

Nimestään huolimatta viini on saksalaista eikä ranskalaista. Weingut Chat Sauvage sai alkunsa vuonna 2000, kun hampurilainen yrittäjä Günther Schulz päätti perustaa viinitilan, jolla hän keskittyisi Burgundin alueen tyylisiin viineihin ja varsinkin korkealaatuiseen pinot noiriin. Hän osti köynnöksensä huutokaupasta Ranskasta ja aloitti toiminnan Johannisbergissä vuonna 2010. 

Talon tarhoista 75 %:lla viljellään Pinot Noiria ja 25 %:lla Chardonnayta, mikä on melko harvinaista Rieslingin hallitsemalla alueella. Rheingaun viinitarhoista noin 77 %:lla viljellään Rieslingiä (2 475 ha). Toiseksi suosituin lajike on toki Pinot Noir eli Spätburgunder noin 12 % osuudellaan (388 ha). Chardonnayta viljellään noin 27 hehtaarilla.

Pinot Noir Selection Schulz 2016
Rheingau, Saksa; Pinot Noir; 38,90 € Silja Symphonylla 14.4.2022

Tuottaja Weingut Chat Sauvage

Etiketin mukaan rheingaulaista viiniä, jota on kypsytetty 22 kuukautta

Rypäleen mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana ankkaa salaattipedillä

Lyhyesti: mehukkaan marjainen viiniKommentit

M: Tiilenpunaisen, jo jonkin verran rusertavan viinin tuoksussa on punaisia marjoja, hapankirsikkaa ja mustikkaa, yrttisiä mausteita ja metsänpohjaa, puolukkaa ja puolukanvarpuja. Myös viinin maussa on punaisia marjoja ja pientä mausteisuutta. Viini on kohtalaisen kevyt ja hapokas, tosin tammikypsytys on pyöristänyt makua ja tuonut siihen täyteläisyyttä. Tanniineja on jonkin verran, mutta niitä ei oikeastaan huomaa, ellei varta vasten etsi. Jälkimaussa maistuu pippuria ja marjoja. Viini on siis oikeastaan juuri sitä, mitä siltä odottikin.

Ruoan kanssa viini toimii erinomaisesti. Ankan kanssa se oli loistava yhdistelmä, samoin tomaattien ja hieman makean portviinikastikkeen kanssa. Sen voisi ajatella myös karjalanpaistin, poronkäristyksen tai riistaruokien seuraksi - ja maistui se hyvin sellaisenaankin. Arvosanaksi Pinot Noir Selection Schulz saa ++.

J: Viini on syvän tummanpunaista ja hieman ruskeaan vivahtavaa. Tuoksussa on punaista marjaa, karpaloa, hapankirsikkaa, punakirsikkaa sekä hieman maanläheisyyttä, mausteita ja luumua. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, tanniineja ei ole juuri lainkaan. Suutuntuma on kevyehkö. Mausteisuus vahvistuu jälkimaussa pippuriksi, siinä on myös kuivattua kirsikkaa ja mustikkaa.

Ankan kanssa Pinot Noir Selection Schulz sopi täydellisesti eikä kavahtanut salaatin tomaattejakaan. Se voisi mennä myös poronkäristyksen, pataruokien ja riistaruokien kanssa.  Arvosanaksi viini saa ++.