Ravintola Basen viiniklubi // Bodegas Beronia Riojasta ja kaksi yllätysviiniä 12.11.2024



Ravintola Basen vuoden viimeisen viiniklubin teemana oli riojalainen Bogedas Beronia, minkä lisäksi mukana oli kaksi yllätysviiniä. Viiniklubia isännöi Brukett Drinksin tuotepäällikkö Kim Moliis, jonka tapasimme edellisen kerran vuosi sitten joulu- ja joululahjaviinien parissa.

Bodegas Beronian perustivat baskilaiset viinin ja ruoan ystävät vuonna 1973. Nimensä se sai kelttiläiseltä Berones-heimolta, joka kutsui aluetta nimellä Beronia. Tila sijaitsee Rioja Altan alueella Pohjois-Espanjassa, missä sillä on noin 1 000 hehtaaria viinitarhoja. Tarhat sijaitsevat noin 500-700 m korkeudella merenpinnasta ja niiden maaperä on savista kalkkimaata.

Vuonna 1982 sherryistään tunnettu Gonzales Byass osti Bodegas Beronian ja jatkoi sen kehittämistä, ja nykyisin se on yksi Euroopan ekologisimmista viinitiloista. Vuonna 2018 International Wine & Spirits Competition (IWSC) palkitsi Bodegas Beronian vuoden espanjalaisena viinintuottajana.

Maistelulautasella manchegoa, oliiveja, tortillaa ja chorizoa


Beronia Rueda Verdejo 2023
D.O. Rueda, Espanja; 100 % Verdejo; ravintolamyynnissä

Viinistä osa on käynyt lämpötilakontrolloiduissa terästankeissa ja osa betoniastioissa, joissa se on myös kypsynyt 2-3 kuukautta sakkojensa kanssa. Lopuksi viinit on sekoitettu.

Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa ja maussa on makeita vaaleita hedelmiä, sitrusta, omenaa, päärynää ja aprikoosia sekä herukkaa, yrttejä ja valkopippurin suuntaan taittuvaa mausteisuutta. Viini on raikas, kuiva, hapokas ja hedelmäinen sekä kohtalaisen täyteläinen, toisin sanoen oikein miellyttävä tapaus.

Maistelulautaselta sen kanssa sopivat parhaiten juusto ja oliivit.

Beronia Ecologico 2020
DOCa Rioja, Espanja; Tempranillo, Garnacha, Graciano; 12,99 € Alko

Ensimmäinen punaviini on nuori riojalainen eli joven. Se on laatuluokituksen alin porras eikä edellytä paljoakaan viininvalmistukselta: viinejä on voitu kypsyttää 1-2 vuoden ajan, mutta ei välttämättä tammitynnyreissä. Joven-viinit onkin tarkoitettu juotavaksi nuorina. 

Beronia Ecologico on kypsynyt vähintään kahdeksan kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä ja neljä kuukautta pullossa ennen myyntiin tuloaan. Vaikka se onkin saanut kypsyä tammessakin, se ei aivan yllä seuraavalle laatuluokitustasolle eli crianzaksi (vähintään 12 kk tammessa ja 12 kk pullossa).

Viini on tumman marjainen ja herukkainen sekä mausteinen. Se on nuori ja kevyehkö ja sen tanniinit hiipivät pikkuhiljaa mukaan. Se on mainio tapas-viini ja sopii hyvin oliivien, tortillan ja manchegon kanssa.

Beronia Ecologico oli seurueestamme yhden suosikki.



Beronia Reserva 2019
Espanja; 95 % Tempranillo, 4 % Graciano, 1 % Mazuelo; 21,90 € Bottlescouts

Reserva-laatuluokituksen viinien pitää kypsyä vähintään 36 kuukautta, josta vähintään vuoden verran tammitynnyreissä ja kuusi kuukautta pulloissa. Ne myös kestävät varastointia hyvin. Beronia Reserva on kypsynyt 18 kuukautta sekä ranskalaisissa että amerikkalaisissa tammitynnyreissä ja 18 kuukautta pullossa ennen myyntiin tuloaan.

Viinin tuoksussa on kypsiä, lähes hilloisia tummia marjoja ja mausteita sekä tammikypsytyksen tuomia aromeja, pähkinää, vaniljaa, hieman kookosta ja paahteisuutta. Viinin maku on edellistä viiniä täyteläisempi ja tuoksun tapaan marjainen ja mausteinen, tanniinit ovat tuntuvat, mutta pehmeät. Maistelulautaselta sen seuraksi sopivat manchego, oliivit ja tortilla.

Beronia Reserva 2019 oli Marjutin suosikki ja saavutti menestystä myös yleisöäänestyksessä.

Beronia Gran Reserva 2016
DOCa Rioja, Espanja; 95 % Tempranillo, 4 % Graciano, 1 % Mazuelo; 29,98 € Alko

Gran Reserva -laatuluokituksen viinejä tehdään vain parhaina vuosina ja parhaista rypäleistä. Ne kypsyvät vähintään kaksi vuotta tammitynnyreissä ja kaksi vuotta pulloissa, ja ne kestävät varastointia jopa 30 vuoden ajan. Beronia Gran Reserva on kypsynyt yli kaksi vuotta ranskalaisissa tammitynnyreissä ja kolme vuotta pulloissa ennen myyntiin tuloaan.

Viinin tuoksu on makeampi ja hilloisempi kuin edellisen viinin. Siinä on tummia marjoja, luumua, pippurisia mausteita ja vaniljaa, samoin maussa, jossa marjojen mukaan liittyy myös nahkaa. Viini on kuitenkin raikas ja tanniininen sekä tasapainoinen kokonaisuus. Maistelulautaselta sen kanssa maistuivat manchego ja oliivit.

Beronia Gran Reserva 2016 oli Jussin ja kolmen seurueemme jäsenen suosikki, samoin suuren yleisön suosikki.



Bodega Aiurri Landua Rioja 2021
Espanja; Tempranillo, Graciano; 33,30 € Bottlescouts

Illan ensimmäinen yllätysviini oli moderni riojalainen punaviini. Sen tuottaja Bodega Aiurri sijaitsee Rioja Alavesan alueella, ja tilan nimi tarkoittaa baskin kielellä luonnetta tai voimaa. Tila aloitti viininvalmistuksen vuonna 2020, joten se on vielä hyvin nuori.

Viini on käynyt villihiivoilla. Siihen on käytetty kahden eri tarhan rypäleitä, jotka tehtiin ensin viiniksi erikseen. San Vicente de la Sonsierran tarhan rypäleistä tehty viini on kypsynyt yhdeksän kuukautta eri kokoisissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, kun taas Lezon tarhan rypäleistä tehty viini kypsyi 12 kuukautta. Sekoittamisen jälkeen viini on kypsynyt vielä viisi kuukautta betonitankeissa.

Viini on marjaisen makea, herukkahilloinen ja luumuinen sekä vaniljainen, toisaalta myös hieman pippurinen ja mausteinen. Tanniinit ovat pehmeät ja yleisvaikutelma nuori, mutta lupaava. Maistelulautaselta sen kanssa sopivat parhaiten manchego ja tortilla, chorizo oli liian tulista.

Bodega Aiurri Landua Rioja 2021 oli seurueestamme yhden suosikki.

Domaine Lafage Maury Grenat
AOP Maury, Ranska; Grenache Noir; 20,19 € / 0,5 l Alko

Toinen yllätysviini oli ranskalainen väkevöity viini (alkoholia 15 %, sokeria 110 g/l). Marjut yritti viimeiseen saakka manifestoida illan kattaukseen mukaan Gonzales Byass Nectar Pedro Ximénez Sherryä, mutta ei onnistunut. Onneksi Nectaria on kotona pari pulloa - eikä Domaine Lafage Maury Grenat ollut laisinkaan huono lopetus.

Domaine Lafage on valmistanut viinejä Roussillonin alueen ytimessä Etelä-Ranskassa jo seitsemän sukupolven ajan. Maury Grenatiin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 45-vuotiaissa köynnöksissä. Viini on valmistettu melko pitkälti samalla tavoin kuin portviini: viinin käyminen on keskeytetty noin puolivälissä lisäämällä siihen brandya tai muuta tislettä, jolloin viiniin jää sokeria. Viini kypsyy tyypillisesti noin 25 litran lasiastioissa, mutta se voi kypsyä myös tammitynnyreissä jopa 15 vuoden ajan.

Maury Granat on makea, mausteinen ja herukkahyytelöinen, jopa hieman rusinainen. Toisaalta hapokkuutensa ansiosta se on kuitenkin kohtalaisen kevyt eikä tunkkainen. Maistelulautaselta sen kanssa sopivat chorizo ja tumma suklaa, juusto oli hieman liian mieto ja jäi viinin jalkoihin. Kaikkiaan viini oli mukava ja sopii varmasti hyvin talven keskellä suklaisten jälkiruokien tai voimakkaan makuisten juustojen kanssa.