Viini & Ruoka 2024 // Eckerö Linen tasting

Vaikuttajapassit saatu / Messukeskus

Käsitellään syksyn tapahtumista ensimmäisenä Viini & Ruoka -tapahtuman klassikko: Eckerö Linen tasting. Laivayhtiön osastolla pyöri messujen ajan aina puolen tunnin välein kolmen viinin ja niiden kanssa sopivien laivan joulubuffetin makupalojen tasting (14 €), joka on ehdottomasti vastinetta rahoille. Tastingin paikat myytiin tänäkin vuonna nopeasti - me saimme perjantaina iltapäivällä ostettua paikat lauantain "miniristeilylle", koska perjantai oli jo täyteen buukattu.

Tastingin vetivät Eckerö Linen risteilyisäntä Simopekka Silventola ja viiniasiantuntija Sanna Kissakangas.

Lämminsavulohta ja sitruuna-smetanaa, graavattua keltuaista, pikkelöityä fenkolia
André Clouet Grande Reserve Blanc de Noirs Brut

André Clouetin vakiosamppanja Grande Reserve Brut on aina yhtä hyvää niin kuin André Clouet'n samppanjat yleensäkin. Pelkästään Pinot Noirista tehty samppanja on muuten ensi vuoden alkupuolelle saakka tarjouksessa (31,90 €), mikä saa pohtimaan ostosristeilyä... Herkullinen ja rehevän hedelmäinen samppanja ei petä koskaan.

Savulohen kanssa samppanja kävi hyvin, kun viinin hapokkuus leikkasi kalan ja smetanan rasvaisuutta ja sitruksiset elementit komppasivat toisiaan.

Joulunmakuista porsaanfilettä ja mustapippuri-cream
Most Wanted Regions Riesling 2023

Most Wanted -sarja profiloituu mutkattomaksi ja helposti lähestyttäväksi - saahan sarjan viinejä myös 18,7 cl tölkeissä. Mutkattomuus pitää paikkansa myös Most Wanted Regions Rieslingin suhteen (Pfalz, Saksa; laivalla 10,90 €): se on edullinen, mutta kuitenkin maukas risukka.

Porsaan yhdistäminen valkoviinin kanssa saattoi herättää epäilyksiä, mutta koska filee oli maustettu jouluisilla mausteilla ja sen maussa oli hieman makeutta, riesling toimi loistavasti sen kanssa. Punaviini olisi saattanut olla liikaa.

Juustovalikoima ja tyrnihilloketta
Hewitson Le Secateur 2022

Hewitson Le Secateur (Australia, Shiraz; laivalla 15,50 €) on vanha tuttu ja moneen kertaan hyväksi havaittu täyteläinen ja hedelmäinen viini. Puolet siihen käytetyistä rypäleistä on kuivattu, jotta viiniin on saadaan enemmän makua. Viini taas on kypsynyt 16 kuukautta tammitynnyreissä ja kolme kuukautta pullossa.

Kotimaisten juustojen ja tyrnihillokkeen kanssa makeahko ja runsas viini sopi hyvin. Aina juustojen kanssa ei tarvitse lähteä amarone/portviinilinjalle, vaan amaronen suuntaan kumartava viini maistuu myös varsin passelisti.

Chjoko Eckerö Line 30 v juhlasuklaa

Tastingin kruunasi sinivalkoinen juhlasuklaa. Sen kanssa ei ollut täsmäviiniä, mutta ei sellaista kaivannutkaan. Puoli tuntia hujahti nopeasti ohi kuten aina, ja kuten aina myös muut osaston viinit houkuttelivat luokseen.

Postauksen ajoituskin on muuten enemmän kuin sopiva, sillä Eckerö Linen joulubuffetkausi alkaa 14.11.2024.